Citroen, citroen, Citroën kampioen!


“Wij hebben een eendje dat woont bij ons in.
Een lelijk klein eendje voor ’t hehele gezin.
En altijd gaat dat eendje met ons mee.
Naar ’t bos en de hei en de zee.”

De rest van het liedje ken ik trouwens ook uit mijn hoofd. Van Annie MG, voor de promotie van ‘onze’ 2CV. Een cult-auto, vergelijkbaar met de Kever en de Mini. Maar dan voor Ons Soort Mensen, za’k maar zeggen.
De Canadese(!) site die schuil gaat onder het logo hierboven heeft een fraaie verzameling foto’s, posters en weetjes over het enige Franse merk dat er echt toe deed, totdat Renault met de Scenic kwam. Drat! Roept daar iemand Peugeot? Mensen laat me toch niet lachen!
Volgend jaar trouwens 50 jaar DS. Hoe gaan we dat vieren?
Bedankt, Robert, voor de linktip!

16 reacties op “Citroen, citroen, Citroën kampioen!

 1. Twee weken geleden was ik in het archeon (www.archeon.nl)
  waar de bijeenkomst van de Citroen DS-club gehouden werd. Samen met een kennis die enkele snoeken heeft.
  Fascinerend wat er allemaal met die DSsen is gebeurd, vooral de modellen van Carrosseriebouwer Chapron oogstrelend.
  Het leukst waren echter de vertoonde reclamefilmpjes uit de 50er en 60-er jaren van Citroen. De aanslag op de Gaulle ( lekke band door de kogels) die hij wist te overleven doordat de Citroen hydropneumatique op volle snelheid weg kon spuiten met kapotgeschoten pneus. Bardot in de DS ( la deesse dans la deesse). Anqetil over de DS. Alles beetje klungelig gemaakt, maar zeer vertederend.
  Inderdaad wordt er in die kringen flink neergekeken op oude Peugeots ( de beroemde 404 was een schaamteloze imitatie van de Fiat 1800).
  Er is slechts één ander merk dat qua innovatie in de buurt van Citroen kon komen, en waar Citroen-liefhebbers met respect over blijken te spreken: Panhard.
  Het zien van al die oude Citroen-filmpjes deed me een zeer leuk fragment herinneren uit een Louis de Funes film ( ik geloof le Corniaud ?) Hij komt met een defecte auto bij een garage, de eigenaar slaapt al. Driftkikker de Funes doet, op opzwepende muziek van Rossini, de verbaasde in pyama geklede eigenaar voor hoe hij de auto gerepareerd wil hebben. Na enkele minuten driftig voorbeeld geven is de auto zelf hersteld door de Funes, die de verbouwereerde eigenaar een flinke fooi in zijn hand stopt en tevreden wegrijdt.
  Veel leuke dingen gemaakt in 60er jaren Frankrijk !

 2. Eerste auto was een Dafje, tweede auto een 2CV, derde een Peogeot 203…. Mijn vader was ook citroen-gek…. ID DS en natuurlijk een Pallas; je reed geen DS, maar je reed Pallas….
  Na o.a. Ami , GS en CX en XM zijn we nu in de ban van Renault…. en geniet ik van een Espace en mijn ega van een Megane met het lekkere kontje….

 3. Na onze eerste eend zijn wij jaren vreemd gegaan met Duitse merken. Pas een paar jaar terug weer teruggekeerd naar het Franse gevoel. En ja, naast onze Renaults hebben we weer een 2cv aangeschaft. De bedoeling is om lekker binnendoor naar ons huisje te rijden.
  Robert

 4. Ik zweer bij Japans. Na jaren Honda een tijdje Chrysler gereden, maar dat was niet echt een succes. Nu dus een Subaru Legacy station. Automaat én All Wheel Drive, wat altijd handig is in onze soms blubberige condities. Bovendien ziet hij er uit als een gewone station, dus niet zo’n overgespierde Freelander-achtige waarmee Gooise kakdames hun kinderen naar school brengen.

 5. Wij rijden ook al jaren Japans: Toyota en Mazda.Nooit iets mee aan de hand. We kijken nu eens uit naar een lekkere luxe tweedehands Mercedes-station. Iemand ervaring mee?

 6. Een 3-liter 6.cilinder Ford Cougar , mag dat ook ?
  Zijn er maar elf van in Nederland.
  In Fankrijk heb ik ze alleen in Parijs ( 2 x ) gezien.

 7. Wij rijden in de meest burgerlijke auto merk ik al, een volvo V70 (oude model), maar die zie je niet veel in frankrijk, bij ons in de buurt zijn er 2 wij en nog een andere, en ach dat heeft toch ook wel wat. Mijn eerste auto was een 2CV, knalgroen met een rode motorkap en een losse voorbank, gekocht voor f 150, total loss gereden tegen een lantaarnpaal en voor f 250 verkocht aan de sloop…..geweldige auto, denk er nog vaak met heimwee aan terug

 8. Heeft Citroen na de 2CV en de DS nog auto’s gemaakt die er toe deden? Geloof het niet. Nu ja, e hebben de renault kangoo nagemaakt.

 9. Wat dacht je van de Citroen SM ? Ongelukkige benaming in hindsight, hoewel, je moest wel een beetje sado zijn om met zo’n storingsgevoelige wagen op pad te willen gaan.
  In Nederland bekend als de wagen van Johan Cr.
  Ook mooi – en een cultwagen geworden – is de oude Citroen bus, die met die golfplaten…gezien hun verschijning in Belgie worden ze ook wel het model frietkot genoemd.
  Tegenwoordig lijken ze het initatief aardig uit handen gegeven te hebben. De opvolger van de 2CV heet pluvio of zoiets, en inderdaad, het regent steevast binnen.

 10. SM is prachtig, met die mooie lange dichte lampen. Maar haal je je S en je M niet door elkaar?
  Masochist: Ah, sla me ’s lekker!
  Sadist: Nee!

 11. Neen,
  ik had medelijden met die arme wegenwachter die weer aan de slag kon in de stromende regen….

 12. en dan het jargon van die citrofielen: Als je met een eend een lekke band krijgt dan zeg je niet “ik” maar “we hebben een lekke band”, als in ‘samen’. En als ik mijn snoek ergens wil parkeren dan vraag ik “of ik mijn auto hier even mag neerleggen”. Ik rij dus DS wat er in de praktijk op neerkomt dat ik vaak in mijn 2cv rij want het is slim om er een auto naast te hebben (2cv doet het i.t.t. DS altijd en zo niet dan is ‘ie te repareren met bijvoorbeeld elastiekjes, aluminiumfolie, tentharingen of natuurlijk Ducktape 😉 )
  Om het nog een beetje literair te houden: Roland Barthes heeft in zijn ‘mythologieën’ een prachtige tekst geschreven over de DS.

 13. Hoi Krek, dat liedje ken ik natuurlijk ook als eendofiel, als ik het goed heb begint het zo:
  “we hebben geen hond,
  en we hebben geen kat,
  we zijn er te nauw voor behuisd.
  Soms zeggen de mensen,
  wat zielig is dat,
  Dan zeg ik dat is het nou juist.
  We hebben een beestje,
  dat buiten kan slapen,
  het kan tegen ijzel en kou,
  ‘T is net of dat diertje,
  voor ons is geschapen,
  zo vriend’lijk is het en trouw”
  Ik heb het singeltje ook ergens, ik zal voor de completofielen straks helemaal even uittypen, ’t is best vertederend. Alleen bij dat ‘het kan tegen ijzel’ plaats ik wel een vraagteken? De Citroënfabriek zou tegenwoordig een disclaimer plaatsen zo van geen garantie op doorroesten bij winters gebruik… 😀

 14. Heb je ook dat plaatje met die close-up van een jong eendje? Ik weet niet waar het is, maar dat moet ik ook nog ergens hebben. Ook heb ik nog ergens een hoorspel van Zwiebertje op 45 toeren, waarmee geloof ik een Peugeot wordt aangeprezen.