Een taal spreken is als koken…


…je pleurt wat in de pan. Dan is het altijd lekker, als je koken kan. Deze dichtregels – vrij naar Rikus Waskovski (geloof ik) – schoten mij te binnen bij de combinatie kook- en taalles. Briljant idee! Deze kook-, wijn- en taalschool is gevestigd in een bungalowpark, waar de cursisten in een vakantie-achtige sfeer kennis kunnen maken met de Franse culicultuur in de breedste zin van de woorden. Drie maanden voor 4500 euro, en dan moet je nog zelf koken ook . Niet goedkoop, maar hé, het is intern en intensief en je leert er van alles. Bovendien regelen ze ook nog een stage bij een tophorecabedrijf in de buurt voor je. Misschien iets voor René? Stamgasten krijgen 400 euro korting, want dat bedrag beloven ze mij voor elke cursist die ik aanbreng. Topschool! Schrijf je snel in, voor het te laat is.

47 reacties op “Een taal spreken is als koken…

 1. Het idee is aardig…alleen ietwat onpraktisch, want hoe doe ik dat 3 maanden…. ik heb niks gezien over kinder- en hondenopvang…

 2. Maar jij woont al in Frankrijk, Marjan, dus je krijgt de Franse les bijna vanzelf. En dat koken… persoonlijk hou ik meer van eten.

 3. Sorry krek, de tijd die verstreek tussen beslissen en vertrekken was bij ons een maand,ik ben alleen gegaan voor de eerste tijd(vier maanden). Geen vrouw, geen kindjes, akkoord een keuze.
  Ik sprak geen woord frans, maar moest wel een bedrijf aan de draai houden. Telefoon, Vertegen woordigers, bank, notaris, enz. Als je moet kun je alles.

 4. Neem me niet kwalijk, 4500 euro min 400 euro= 4100 euro. Is bijkant 10000 gulden. Dan verwacht ik op zijn minst een wonder, zo niet ga ik van dat geld een keer of twee op vakantie

 5. 1500 euro per maand is niet duur voor verblijf en les. Ik heb net een weekje met zijn vieren in een studio aan de piste gezeten voor 500 euro. En dan moest ik de skiles nog apart betalen. en de skihuur. En de skiliften. Tikt ook behoorlijk aan. Bovendien betekent een week niet gewerkt een week niks veriend.

 6. Da’s wel waar allemaal, de kern van wat ik bedoel is dat een euro net zo makkelijk uit wordt gegeven als destijds een gulden.

 7. Ik hou het wel bij mijn vriendin, dochter van een topkok (met sterren). Dagje bij ons is gratis.

 8. Men neme een huis in frankrijk, nodigt zijn buren uit voor een apéro en de dineetjes volgen van zelf. Een leukere manier van Frans leren én koken is er niet en wel zo voordelig. Als je huis dan net zoals het onze ook nog bij een skigebied ligt spaar je die studio ook nog uit, blijft alleen de skipas over 😉
  Dit moet toch iedere echte hollander aanspreken ?

 9. zeker weten sandra spreekt mij erg aan. Ik zit 1 1/2 uur van de bergen af. En al veel apérotjes gehad inclusief eten inderdaad zo leer je het snelst de taal en koken.

 10. Ik spreek al goed Frans en wil niet leren koken. Verder moet ik er niet aan denken continu in de bergen te moeten wonen. Al die muren om je heen, brrrr. Eventjes om te skieën is mooi, maar dan snel weer weg naar een plek met een horizon. Aan die van mij zie ik bij mooi weer nog steeds de Mont Blanc, héél klein. Mooi zat.

 11. Wat is er toch zo bijzonder aan die FR keuken? Veel gedoe en vermomsausen, beaucoup de orgaanvlees (gatverdamme). Eigenlijk een armoekeuken, alles wordt gebruikt. Geef mij maar de ZO-Duitse keuken en de Elzasser keuken, eerlijke ingrediënten en heerlijke wijn.
  Onze FR overburen tracteren ons bij voorkeur om 11 uur ’s ochtens op een apero – hels vuurwater gestookt door z’n moeder. Zitten wij vervolgens knikkebollend aan de lunch.

 12. Wij zien de Puy de Dome en alles wat daar omheen ligt 😉
  En gelukkig vind ik de franse keuken heerlijk !
  Laatst bij één van onze buren een heerlijke Pote Auvergnate wezen eten, en niks geen vermom sausen of zo !

 13. Vermomsauzen of niet, lekker is het wel. Afgelopen week nog heerlijke rognons de veau op. Had mannie besteld, terwijl we eigenlijk niet wisten wat rognons waren. Enfin, ik ben gek op niertjes, dus hij ging met mijn kip (ook erg lekker) aan de haal. Pens gaat er bij mij niet in, hoewel iedere Fransman roept dat ik de tripoux vooral moet proberen. Kweenie.
  Hoe laat begint men trouwens met de apéro? En hoe lang blijft men?
  Waar woon jij, Sandra? Zo te lezen ergens in de Auvergne, de streek waar wij nu aan het zoeken zijn. Dus mocht je een gouden huizentip hebben…… volgaarne!!

 14. Kregen ooit ‘andouillette’ voorgezet, toen ie werd aangesneden keek iedereen om zich heen en dacht: “wie heeft de deur van de pisbak open laten staan?”.

 15. Henk, andouillette heeft niks met PIS te maken.
  Rognons wel trouwens wel.
  En de Franse keuken een armoekeuken ? Ik denk dat er geen enkel volk is wat zo veel uitgeeft aan eten.
  Enne… als je per ongeluk bij een Hollander op bezoek gaat, ga je met een lege maag naar huis, terwijl in Frankrijk, hoe dan ook, zelfs met een armoesaus, een lekker hapje op tafel komt.

 16. Ne te laisse pas chasser sur l’armoire, Coco. Hij zegt dat soort dingen alleen om te stangen. Zal ik een twistpunt openen?

 17. @Krek: Hou je d’r buiten.
  @Coco: Het is niet mijn bedoeling te je grieven maar volgens mij is dé ‘Franse Keuken’ net zo’n illusie uit een ver verleden als ‘Nederland Gidsland’ en is gastvrijheid niet hetzelfde als lékker eten. De keukenprinses verzekerde ons dat andouillette grotendeels bestaat uit niertjes, het orgaan waar pis wordt gefabriceerd. Volgens mij waren zelfs de voorhanden nierstenen meegemalen zoals ook in die herdersworstjes waar volgens mij de muilezel met zadel en al in is verwerkt.

 18. NEE Henk, fout!!!!!!!
  Gastvrijheid gaat inderdaad samen met gezellig tafelen.
  Ik blijf erbij, mag zeggen na vele jaren ervaring dat de Franse keuken beter is als de Nederlandse keuken.

 19. Ik heb een hekel aan piepers en jus en stamppot en andouillette.
  Gezellig tafelen is niet hetzelfde als lekker tafelen.
  Beter argument Coco.

 20. @Hanneke; wij hebben inderdaad een huis in de Auvergne, maar we wonen er helaas nog niet. Het ligt vlak bij de grens met de Creuse in het zuidelijke deel van de Combraille. Ik heb je al privé gemaild !

 21. andouillettes van niertjes??
  Henk, de waarheid zal voor jou misschien nog veel erger zijn!!
  Maar een goede andouillette is niet te versmaden!! De inhoud doet niet onder voor de gemiddelde frikadel of kroket, denk ik zo. Het enige verschil is dat het bij een andouillette niet vermalen is met god mag weten wat voor andere onherkenbare rotzooi!

 22. Over smaak valt niet te twisten, maar een uitnodiging voor aperitief met of zonder etentje vind ik altijd gezellig, en van Andouliettes ga ik (en mijn hele Hollandse familie) over mijn nek.

 23. De Franse culinaire cutuur is net zo arrogant als het stomme volk. Ze vreten zeldzame zangvogels op, stoppen ganzen vol met voedselpropmachines voor een dikkere lever enzovoorts en dit onder het mom van cultuur. Ik vind het primitieve barbaren Geef mij maar Britten. Ze spreken geen andere taal en voelen zich superieur. Arrogante hufters en Parijs is gewwon een kutdorp na 5 keer daar te hebben gekeken en wijn is toch niet te zuipen. Ze maken wel lekkere kaas en cognac. Het zijn eigengereide arrogante hufters die neerkijken op ons batavieren. In hotels en zo is er altijd wat kapot hun auto’s zijn waardeloos vergeleken met duitse auto’s Ach de hele romaanse cultuur zijn arrogante druktemakers ook italianen. Bah stom volk en nog een grote bek ook in de EU. weg met de EU !!!

 24. Je bent wel erg gefrustreerd Marcel maar ik kan me wel bij je aansluiten. Fransen zijn arrogante hufters die denken dat zij alleen weten wat cultuur is. als natuurliefhebber en vogelaar kan ik zeggen dat je in Frankrijk weinig vogels hoort en ziet want velen zijn als
  hapje in de vette pens verdwenen van een of andere zelfingenomen rofrnasoos want het hoort bij de cultuur.
  Ja het is een apenland

 25. Als Parijsganger kom je erachter dat je vaak geflest wordt en ze erg op je geld uit zijn. Er zijn ook nauwelijk mooie vrouwen ze hebben allemaal van die ingevallen
  junkiegezichtjes Bovendien roken ze vrijwel allemaal met hun sigaret heel arrogant in de lucht gestoken Het zijn echt van die nepmensen. Ik vertrouw ze voor geen meter. Vergeleken met de franen heb ik de Duitsers lief

 26. Als Parijsganger kom je erachter dat je vaak geflest wordt en ze erg op je geld uit zijn. Er zijn ook nauwelijk mooie vrouwen ze hebben allemaal van die ingevallen
  junkiegezichtjes Bovendien roken ze vrijwel allemaal met hun sigaret heel arrogant in de lucht gestoken Het zijn echt van die nepmensen. Ik vertrouw ze voor geen meter. Vergeleken met de fransen heb ik de Duitsers lief

 27. ik ben zelf frans en heel mn familie woont ng in frankrijk,,om te beginne zouk wille zegge da gelle gwn geen kl*te over da land weet door gwn in ulle eige stinkland te blijve gaat ge het niet te wete kome…tjah en over het feit da ze er niet mooi zijn alsof gy ze allemaal hebt gezien en als bij toeval krijgt ge er nog een steek by ik ben frans en model en ik rook nie.DE duitsers zijn grote goorzakke die alleen maar wille n**ken ze gaan er zelfs speciaal voor naar andere lande laat die maar hun worste verder vreten.
  da was dus wa ik te zegge heb en da de rest ma bij hun zeldzame vogels same in ne pot belande om op te ete.
  en arrogant? weer zo iets wa ze zegge omda ze nix beter wete

 28. Allee, esthertje toch, laat je niet zo kennen. Jij bent toch veel te beschaafd om je zo op de kast te laten jagen door een paar domme Hollanders?

 29. Ja ik weet het maar toen ik da allemaal las werd ik toch ff boos..