Een zwembad en meer?


De zwembadpenetratie (dat wil zeggen: het aantal zwembaden per 1.000 inwoners) in Frankrijk stijgt enorm. Door de klimaatverandering wordt het steeds interessanter ook in Midden-Frankrijk een zwembad aan te leggen. En iedereen kan zich in ieder geval zo’n zo’n lelijke blauwe ‘automontante’ zak met opblaasring veroorloven. Wij kochten die van ons zelfs uit een rijdende winkel. 500 euro, alles er op en er aan. Veel mooier echter lijkt het mij om te kunnen zwemmen in een natuurlijk meertje. Daarom denk ik voor ons volgende huis aan een piscine écologique(kijk vooral ook de fotopagina), een soort enorme vijver met een zwemgedeelte en een natuurlijk filter. Heel fraai, want in de winter is het inderdaad een meertje. Helaas is zo’n zwemvijver, met de betonwerken, de benodigde folie, de steentjes voor het filter en eventueel de pompinstallatie ook behoorlijk duur in de aanschaf, al kost het onderhoud daarna veel minder, want geen chloor nodig. Nu vraag ik me af of ik niet gewoon een flink meer kan laten graven, om daarin te zwemmen. Zonder verder gezeur van folie en filters. Het water is dan wellicht wat troebeler, maar met een deels met rivierzand bedekte bodem om niet steeds in de glibberklei te moeten staan moet het toch kunnen? Heeft iemand ervaring hiermee?

4 reacties op “Een zwembad en meer?

 1. Wij hebben twee visvijvers op ons terrein en de dochter van de verkoper vertelde dat ze in de grote vijver op zonnige dagen altijd zwommen. Maar we hebben inmiddels toch een opblaasbaar zwembadje gekocht voor de verkoeling (niet neergezet nog want toen we er waren was het weer prut en voor een dag of twee-drie is het wat kostbaar).
  In onze vijver zwemmen namelijk giga karpers en snoeken en ………………..giga ratten. Vorig jaar zagen we er een geweldige ‘rongeur’ in rondzwemmen.
  En tsja honden kunnen wel ingeent worden tegen de ziekte van Weil maar mensen niet. Dus mij zien ze niet in rattenwater. 🙁

 2. Wat je gezien hebt is waarschijnlijk een beverrat (Ragondin). En als je zo redeneert kun je dus nooit in natuurwater zwemmen, want er is altijd wel ergens een ratje in de buurt. Als het meer maar groot genoeg is, zodat de natuurlijke waterzuivering zijn werk kan doen, kan het volgens mij niet veel kwaad.

 3. Klopt ja, een ragondin, bedoelde ik ook eigenlijk te schrijven. Wel een mooi beest trouwens.
  Nu we hadden net gelezen dat in de Dordogne een aantal mensen flink ziek waren geworden door in een rivier (stromend water!) te zwemmen. En onze vijver stroomt alleen flink door als het regent. Dat deed het vorig jaar nou niet echt. Het peil was toch zeker een halve meter gezakt. Dus toen dachten we: voor ons even niet………..(Ik zwem ook niet graag in natuurwater moet ik bekennen, als er iets friemelt aan mijn tenen raak ik al enigszins in paniek). Dat Bob Morane zich in tropische rivieren stort is tot daaraan toe, maar ik lees er liever over dan dat ik het aan den lijve ondervindt.
  Maar we hebben wel een rubberbootje hoor. Lekker dobberen op de plas. Dan moet er alleen niet teveel zon zijn want dan verschroei je levend. De bomen rond de vijver zijn nl. eind 1999 allemaal omgewaaid en we hebben nog geen nieuwe geplant.
  Ik denk trouwens dat je wel een vergunning nodig hebt voor het aanleggen van een meer. Er schijnen allerlei bepalingen te zijn (overloopmogelijkheden e.d.)
  De onze bestond al toen we het kochten. We hebben de vergunningen er echter bijgehad van de verkoper voor het geval er vragen zouden komen. Vergunningen schijnen tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk afgegeven te worden. Ik heb geen website dus ik kan geen foto’s linken, maar ik wil ze je wel mailen als je belangstelling hebt.

 4. Doe maar (niet te groot), dan kan ik ze met jouw permissie met alle bezoekers delen.