kroketten (voor afkickverschijnselen)

Dit recept is van Marjan, ik kan geen log onder mijn eigen naam aanmaken, vandaar:)
Recept kroketten
Nodig:
250 gr rundvlees
laurierblad
thijm
peperkorrels
ui
(winter)peen
bouillonblokje
3 dl water
40 gr bloem
40 gr boter
5 blaadjes gelatine (franse blaadjes, die zijn kleiner dan nl blaadjes, dus even rekening mee houden)
paneermeel (of gekruimeld beschuit, oud brood, etc)
1 ei
Bereiding:
Braad het rundvlees, gekruid met peper en zout aan in olijfolie of boter. Voeg dan toe laurierblad, thijm, peperkorrels, grofgesneden ui, grofgesneden peen, bouillonblokje en het water. Laat lekker sudderen voor een paar uur, totdat het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Maak een ragout van de boter en bloem met het vocht waarin het vlees heeft gesudderd. Haal de pan van het vuur en voeg het klein gesneden vlees toe Voeg als laatste de gelatineblaadjes toe, die 10 min. in koud water hebben geweekt. Leg dit mengsel op een bord en smeer het zoveel mogelijk uit, in de koelkast minimaal 2 uur, maar het beste is om het een nacht te laten staan.
Verdeel het mengsel in 8 gelijke stukken, rol er kroketten, rol ze door paneermeel, rol ze door opgeklopt ei, nog een keer paneermeel en ze zijn klaar voor de frituurpan.
NB zet de frituurpan niet op de hoogste stand, maar op zo’n 150 graden. Je kunt ze gelijk eten, maar invriezen (voor je gaat frituren) is natuurlijk ook mogelijk.

13 reacties op “kroketten (voor afkickverschijnselen)

 1. Há, wel erg lekker, maar helaas niet geschikt voor mijn Atkins-dieet. Bovendien hoor je een kroket uit een nederlandse muur te eten.
  A propos afzender: helaas kan ik eenmaal aangemaakte gebruikers niet meer aanpassen. Maar zet gewoon je eigen naam onder je logjes, dan snappen we het wel.
  Vr. gr. Gregor

 2. jeetje, krek, zit je nog steeds op Atkins dieet, hoe lang al? en hoe lang ga je het nog volhouden?
  Het geeft ook niet, hoor, dat ik niet onder mijn eigen naam een log kan maken, ik meld het gewoon iedere keer wel even hoe zielig ik wel niet ben dat ik geen eigen log kan maken 😉

 3. Atkins nu zo’n maand of 5. Tot nu toe is de score één kilo per maand. En het kost me niet veel moeite dus ik ga gewoon door. Ik ben overigens niet erg streng in de leer, maar kroketten is wel heel veel meel en paneermeel. Wat niet weg neemt dat ik er in Nederland wel eentje scoor, hoor! Atkins is een dieet dat in Frankrijk goed werkt. Je laat gewoon het brood weg en je bent er al bijna.
  Meer intieme details op Mijn Buik en Ik

 4. Even een belangrijke mededeling, als ex friettentmedewerkster ( friteuse?? 😀 ) wil ik met klem zeggen dat kroketten gebakken moeten worden op 180 graden, en als ze uit de vriezer komen, niet te veel tegelijk bakken. Op de diepvriesstand (190 graden)is het vet te heet, en worden ze moriaantjes, en met 180 graden kunnen ze de benodigde 5 minuten wel aan.Mits je geen formaat deegroller maakt natuurlijk.
  150 graden is de voorbakstand voor frieten. 180 afbakstand, en 190 als de patatten uit de vriezer komen. Verse frieten kun je overigens zelf ook prima invriezen. Ik doe dat altijd met restjes, zodat ik na een keer of vier frieten bakken, een keertje vrijaf heb,en de kant en klare zo uit mijn vriezertje vissen kan. Zuinig en makkelijk. 😉
  Gaan trouwens heel goed samen met de verse kroketten. En een pot appelmoes zodat je ook weer aan de fruittaks zit, hahahaha 😀

 5. Denk dat Marjan net zo’n friteuse heeft als wij: als we de fiet voorbakken op 150 gr dan is ze gelijk donkerbruin……………
  Dus doen we ’t maar op 130 gr.
  Het kan dus per friteuse wel iets verschillen. Gewoon uitproberen!

 6. ATD en annemarie, ik heb geen idee, maar op 180 graden worden de verse kroketten pikzwart en nog koud van binnen. Iets langer, 7 min op 150 graden werkt bij mij perfekt…….maar dat kan natuurlijk aan mijn frituurpan liggen. Ik ben geen expert op het gebied van frituren

 7. Ik denk dat iedere frituurpan anders is Marjan. Dus de temperatuur en tijd is dan ook voor iedereen anders. Want de frietjes moeten natuurlijk wel goudgeel zijn en lekker knapperig! 😉

 8. Ik krijg toch zo’n trek van je recept Marjan. Dit weekend gaat het dan echt gebeuren. Natuurlijk wel hel voor mijn Herbal life dieet!

 9. tis inderdaad erg duur maar wel gezond. Ik voel me veel fitter. Heb me laten vertellen dat Atkins erg slecht is voor je rikketik?

 10. Schijnt erg mee te vallen. Het feit dat je veel vet en eiwit eet en geen koolhydraten, doet inderdaad het ergste vrezen, maar uit onderzoek blijkt dat de cholesterolwaarden dálen ipv stijgen. Hoe dan ook: te dik zijn is in ieder geval slecht voor je hart.

 11. Mijn oma’s waren allebei dik en mijn moeder en ik zijn ook behoorlijk aan de maat (en dan formuleer ik het nog zeer bescheiden).
  Oma 1 is 92 geworden, oma 2 is 89. Mijn moeder is 73 en haart hart is ‘als dat van een jonge meid’ (volgens de doktoren die haar onder controle hebben voor een schildklieraandoening). Dus ik maak me niet zo bezorgd.
  In mijn omgeving zijn het allemaal van die ‘gezonde’ slanke mensen die een hartdoening krijgen, of mensen die veel roken (en dat doe ik dus net niet).
  Er zullen dus wel heel veel factoren meespelen…………………………….

 12. Zeker, Annemarie,
  Slank zijn van de stress is ook niet goed voor je hart, en mijn oma was broodmager en ging op haar 62’ste als gevolg van hartfalen! Maar individuele voorbeelden zijn natuurlijk niet maatgevend voor de reële risico’s. Dat is als zeggen dat je opa zijn hele leven gerookt heeft als een ketter en 100 is geworden, om aan te tonen dat het gevaar van roken best meevalt. Overgewicht is in zijn algemeenheid gewoon niet goed voor je gezondheid. Toch schijnt er ook een genetische aanleg voor hartkwalen te zijn, dus dan is de leeftijd en conditie van je voorouders wel weer hoopgevend.