Even slikken voor Krek.!


Heb ik net een vlammend protest geschreven tegen een site die teksten jat, krijg ik een mailtje van mevrouw Tonny Leeflang-Wondergem:
Tot mijn verbazing kom ik mijn recept voor Rillettes de Canard tegen op uw site, zonder bronvermelding, dat is niet netjes en wordt niet op prijs gesteld! Dom dat u de fout, die ik in mijn eerste posting van het recept in nl.culinair had gemaakt, ook ook heeft overgenomen.
Wat blijkt: een van onze bezoekers had dat recept aangeleverd, en aangezien hij kok is, dacht ik dat het zijn eigen recept was. Maar gejat dus.
Dit brengt mij op een huishoudelijke mededeling:
Als je iets aanlevert, een mop of een recept of een verhaaltje of wat dan ook, en je hebt dit op het web of in een boek of tijdschrift gevonden, doe er dan alsjeblieft een bronvermelding bij. Of zet gewoon de link naar de vindplaats in je reactie. Ik vind het namelijk erg vervelend om van plagiaat beticht te worden, maar kan ook niet alles gaan natrekken.

Trouwens, prima recepten schrijft die mevrouw Leeflang-Wondergem!

44 reacties op “Even slikken voor Krek.!

 1. Ja, en die sukkel had er dus gewoon zijn eigen naam (en dat van zijn restaurant) opgezet. Goeie reclame voor hem, maar niet voor ons!

 2. Het is natuurlijk wel lullig van je Krek ;-)……. maar we hebben nu wel een site met lekkere recepten.
  Zo zie je maar aan alle dingen zit wel iets goeds….

 3. Pak van mijn hart! Mevrouw Leeflang-Wondergem is niet boos meer. Sterker, ze heeft aangeboden maandelijks een seizoenrecept te mailen. Zo kunnen we ons receptenhoekje op legale wijze vullen met het beste wat nl.culinair te bieden heeft. Ter kennismaking:
  NAVARIN DE HOMARD, TURBOT ET CÈPES
  voorgerecht voor 4 personen:
  300 gram cèpes (eekhoorntjesbrood), gewassen, gedroogd en in stukjes van plm. 2 cm. gesneden.
  400 gram tarbotfilet, in blokjes van 2x 2cm
  40 gram boter
  peper en zout
  1 teentje knoflook,gesnipperd
  1 kreeft, gekookt, het vlees in stukjes gesneden
  2 dl. vissaus (zie recept hieronder)
  Pureer 100 gram paddestoelen met 10 gram boter, peper en zout, bak de rest van de paddestoelen, met de knoflook in 20 gram boter tot ze geen vocht meer loslaten, breng op smaak met peper en zout, laat uitlekken en houd ze warm.
  Verwarm de vissaus, voeg de paddestoelenpuree hieraan toe en laat 5 minuten heel zachtjes koken, houd de saus warm en gebruik vlak voor gebruik de staafmixer.
  Bestrooi de stukjes tarbot met peper en zout en bak ze in de rest van de boter net gaar, laat even uitlekken en houd ze warm.
  Verdeel over 4 goed voorverwarmde diepe bordjes, de stukjes tarbot, kreeft en de gebakken paddestoelen, verdeel hierover de saus.
  Serveer meteen met een briochebroodje.
  SAUCE DE POISON
  vissaus voor 2 deciliter:
  2 dl. Noilly Prat
  6 sjalotjes, gesnipperd
  3 peperkorrels geplet
  1 takje dragon
  1 takje tijm
  1 blaadje laurier
  1 dl. visfumet
  2 dl. creme fraiche
  peper en zout
  citroensap
  50 gram boter
  Laat de Noilly Prat met de sjalot, peperkorrels,dragon, tijm en het laurierblaadje inkoken tot een stroperige consistentie (gastric), voeg de visfumet toe en laat wederom inkoken tot stroperig.
  Meng de crème fraîche erdoor en maak de saus glad met de staafmixer, passeer door een fijne puntzeef (chinois) en doe over in een sauspan. Breng de saus op smaak met peper, zout en citroensap, laat de saus goed warm worden en monteer hem met 50 gram boter. Gebruik nogmaals de staafmixer.
  Het water loopt me in de mond!
  De receptenschrijfster laat nog vragen of we een voorkeur hebben voor de originele recepten of liever voor de budget-versie gaan. Ze heeft van elk recept namelijk ook een alternatieve, goedkopere versie. Zelf zeg ik: op eten niet beknibbelen. Maar ik woon dan ook in de Bourgogne.
  Wat vinden jullie?

 4. Ik wil hier best wel even op reageren
  ik heb dit recept inderdaad ooit eens overgenomen van internet
  hier is toch niets mis mee
  dat ik de bronvermelding er niet heb bijgezet is misschien erg stom
  had het recept ooit eensopgeslagen bij mijn recepten op mn pc dus wist ook niet meer waar hij vandaan kwam
  ik had hierbij geen foute bedoelingen sorry mevrouw leeflang-wondergem het is een goed recept
  sorry krek dat je hierdoor vervelende reactie hebt gekregen
  de saus de poisson maak ik ook al jaren zo en niet door het recept hier
  ik voeg ook nog wat koksroom aan toe en kook het dan nogmaals in
  groetjes edwin

 5. We staan er wellicht niet altijd bij stil waar we dingen vandaan hebben. Ik begon ooit eens een column met een anecdote die – zo ontdekte een lezer – bijna letterlijk uit een boek van Leonard Huizinga kwam. Zat in mijn hoofd niet in mijn PC. Maar uiteindelijk leerzaam. Dat we er over nadenken wat van wie is en waarom. Volgende keer beter.

 6. ff een kritische noot:
  bedenkt mw Leeflang dit echt helemaal zelf??? of moet zij misschien ook aan bronvermelding doen

 7. Een citaat uit een mailtje van mevrouw Leeflang:
  Excuses aanvaard! Ik heb geen eigen website maar post regelmatig recepten in nl.culinair die dan op een site worden gezet. Niet de pc. maar de keuken is mijn hobby ;-)) en ook voor mijn kookclub bij Henk Savelberg werk ik na de lessen de recepten uit. Het ontwikkelen, testen, bijstellen, weer testen enz.van recepturen kost heel veel tijd en energie en dan is het niet leuk als de recepten zomaar gejat worden.

 8. Ik heb ooit in een portiekwoning in Den Haag gewoond. De vorige bewoner was de familie Savelberg. Zelfs in mijn studentenhuis was de keuken niet zo smerig.

 9. waar gekookt wordt vallen spetters,
  om maar weer eens een oudhollands zegswijs te verkrachten

 10. Dat huis stond in de Esdoornstraat (bioj de Fahrenheitstraat)
  Ik woon nu in Leidschendam, Frank (G) ’s ouderlijk huis was hier in de buurt, in Marlot.
  Ik heb ook aan de Fred gewoond. En in Voorburg (waar Marjan en Jörgen vandaan komen)
  En ik kom regelmatig in Delft, waar Jolanda vandaan komt.
  Heb ik iedereen gehad?

 11. Duh Ik kom oorspronkelijk van het Pomonaplein (vruchtenbuurt) dus dicht bij de Fahrenheitstraat. Grappig is dat klein wereldje dus.

 12. Ja, daar heb ik heel wat voetstappen liggen! Toen mijn oudste nog in de kinderwagen lag, heb ik regelmatig de route afgelegd naar makelaar Belderbosch, aan de laan van Meerdervoort.
  Ik vond die portiekwoning vreselijk, lawaai van alle kanten!

 13. @Dineke haha Belderbos zit op het hoekje van de pomonalaan !!! en de Laan van Meerdevoort als je nu langs dat slootje naar het kerkje loopt kom je op het pomonaplein 🙂 ik heb daar naast de school (aan de linkerkant) gewoond.

 14. Ik rijd er dagelijks langs, op weg naar mijn werk. Maar dat meld ik je wel even privé, anders geef ik teveel prijs.

 15. Ik zie zojuist het recept van Mevr. Leeflang, sorry maak het niet want dan leven we echt niet lang meer, Sauce de poison is een gif sausje!! Het moet zijn sauce de poisson.

 16. Oh jee, zó overheen gelezen. En met al die drank er in is het ook niet echt Sauce de poisson sans boisson, anders had het nog geklopt.

 17. Gaat iemand dat nog doorgeven aan mw. Leeftnietlang?
  Ik heb het hele recept overgeslagen, had het dus ook gemist. Terwijl het een klassieke fout is.
  Laatst zag ik ook “cuise de grenouilles” staan, terwijl het -natuurlijk- “cuisse” is. Wilde er nix van zeggen, heb toch al zo’n naam….

 18. eh…. Jorgen komt uit Voorburg, ik ben geboren in Scheveningen, 3 jaar in Den Haag, in de Potchefstraat (is inmiddels gesloopt) tussen het Zuiderpark en het Hobbemaplein. Daarna 6 jaar in Leidschendam in één van die grote flats, de frederik hendriklaan….. en toen hadden mijn ouders het onzalige idee om naar West-Brabant te verhuizen, naar Fijnaart (ja, ja waar Frank Bauer woont) volgens mij heb ik nog weleens op hem gepast….

 19. Frans Bauer is toch een kamper? (of ex-k..) die passen op mekaar!!
  Bedoel je in L’dam die flats bij de Jul. v Stolberglaan en prinses Annalaan? Niet zo’n jofele buurt meer tegeswoordig…. veel van die schotels als je begrijpt wat ik bedoel.

 20. Ja, precies die bedoel, was rond 1970 een keurige buurt.
  Volgens mij heb ik echt een keer opgepast op Frans, Fijnaart is niet zo groot en ik heb volgens mij alle kinderen wel 1 keer opgepast.

 21. Had ie toen ook al zo’n zoet stemmetje? Jesses, ik krijg gewoon kiespijn wanneer ik ‘m hoor: “heb je even voor mij…”

 22. Herman van Veen. De oude Jaap Fischer. En vooral: Blof (weet niet hoe ik dat streepje door de o moet maken)

 23. Franse les was ok is alleen moooooooooooooooooeilijk die gramatica. Maar wel weer gelachen om elkaar voornamelijk (groep van 1 juf 12 dames en 3 heren) 🙂

 24. Waar lachen jullie dan om? Is het de O.U. waar je les volgt of ergens anders?

 25. Ik zal een voorbeeld geven:
  De juf stelt een vraag in de orde van hoe laat ben je thuis weggegaan …… ? En …… reageert dan zonder blikken of blozen met: Ja leuk dat u dit vraagt ik heb inderdaad lekker gegeten. Lijkt mij voldoende leuk toch. Verder niet OU maar AF 😉

 26. Beter! Of priv#9834;-les bij mij, natuurlijk.
  Heb jaren (toen de kinderen nog heel klein waren) conversatiegroepjes gehad thuis. Varieerde van mensen die wat Frans wilden leren voor op (ski-)vakantie tot een gezin dat in de omgeving van la Rochelle een hotel ging runnen. Maar altijd erg boeiend. Voor hen én voor mij!

 27. Ik moet je heel eerlijk zeggend at ik erg veel leer van de cursus bij AF. Door zo’n groep krijg je iig een bepaald competitie element. Vind ik altijd wel leuk.

 28. Sowieso motiveert een groep tot praten ( open deur, geef ik toe).
  Het blijft een kunst om mensen idd zover te krijgen dat ze daadwerkelijk hun mond open doen.

 29. Effectivement. Vrees wel dat mijn gezinsleden dan afhaken. En de hond luister sowieso niet.

 30. Sluit me bij Jeanne aan. Laten we het lekker makkelijk houden (en laagdrempelig)

 31. Je ne parle pas Francais.
  En dat was het dan. Verder kan ik nog een kamer voor 2 personen met ontbijt bestellen, en twee koffie en een biertje.
  En brood.
  We hebben een jaar Frans voor volwassenen gevolgd, maar moesten door omstandigheden stoppen. Nu proberen we het zelf op allerlei manieren, maar dat gaat nog niet zo snel.

 32. Ach. Komt wel. Je zit in een francophone omgeving en dat is het best. Wentel je in het Frans, het groeit wel op je.