Help, hulp gevraagd

Omdat ik alweer een tijdje niets had gehoord (dit loopt al vanaf mei 2004) heb onderstaande e-mail verzonden. lees en huiver
Hallo XX,
kruip toch maar weer even in de pen.
ik wil graag weten of het uitblijven van een offerte betekend dat jouw (Franse) relatie; er geen zin in heeft, het niet voor elkaar kan krijgen of gewoon langzaam is. in de eerste twee gevallen kan ik dan zelf weer actie gaan ondernemen en in het laatste geval wil ik je toch vragen om hem achter de Franse broek aan te zitten. het is namelijk best mogelijk dat zijn prijs veel te hoog is en daarmee mijn budget te boven gaat.
Hallo Ferry,
Het is niet zo dat hij er geen zin in heeft.
Het probleem is om de heren die er in Moulins over gaan tot een accoord te krijgen.
Hij moet dat wat inmasseren.
En heeft al een boel voorwerk gedaan.
Het zal echter niet de meest goedkope oplossing zijn.
Ook weet hij nog niet of dedoor jullie aangeschafte fosse septic de juiste is.
Daar er een systeem moetr komen wat onder erlkaar ligt.
Ik weet niet hoeveel geld je ervoor beschikbaar hebt.
Graag overleg dat niet al het voorwerk voor niets gebeurd.
Groet, XX

Beste XX
Dit zal wel alles te maken hebben met de manier waarop de Fransen te werk gaan maar het gaat mijn pet een beetje te boven. Hoezo hebben de heren in Moulins-Engilbert een probleem om accoord te gaan en waarom hoor ik niet wat dat probleem precies is? Wat wordt er bedoeld met inmasseren? Zijn de gemeente ambtenaren van Moulins-Engilbert een beetje corrupt en moeten zij met kadootjes en dineetjes overgehaald worden om een in mijn ogen simpele bouwvergunning af te geven?
Jouw relatie heeft een boel voorwerk gedaan; zou het niet correct zijn als ik wist wat hij allemaal voor mij doet?
De fosse die bij mij in de schuur staat zie ik overal om mij heen gebruikt worden.
Hoeveel geld ik ervoor beschikbaar heb is niet belangrijk. Veel belangrijker is, dat als je ter zake kundig bent, dat je snel een offerte kunt maken zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Overleggen of al het voorwerk voor niets gebeurd heeft geen zin, dat hangt van de offerte af.
Je begrijpt het al; deze briefwisseling betekend natuurlijk dat wij weer terug zijn bij af
Ben eigenlijk wel benieuwd of iemand van jullie een idee heeft wat de aanleg van een simpele Fosse-septique mag kosten.
Verder heb ik nog twee opties: 1: ik ga in overleg met mijn Franse buurman of 2: ik ga zelf naar de gemeente met de vraag of zij dit voor ons kunnen oplossen, alleen moet er dan wel iemand mee die ruime kennis van de Franse taal bezit
Ferry & Jeannetta

24 reacties op “Help, hulp gevraagd

 1. Al de tijd, moeite en geld in aanmerking genomen had heel Les Ranviers al aangesloten kunnen zijn op het rioolnet van Moulin’Gilbert.
  Je verlies nemen, al dat volk een schop onder de – al dan niet Franse – derrière geven en aan andere aannemer zoeken? Over de ‘onze’ zijn we redelijk tevreden, en nee we vangen geen courtage.

 2. Ferry,
  Ik wil sowieso naar ME om locaties voor ons feestje te scouten en eens rond te kijken. Ik zou dat kunnen timen met jouw volgende vakantie. Mijn Frans is vloeiend (ietsje stroperiger als het over fosses septiques gaat), dus dat scheelt alweer. Weet je ook of je ooit tot een rioolaansluiting komt in dat dorp? Anders ga je nu een hoop (!) kosten maken voor iets dat over een paar jaar nodeloos is.

 3. @Ferry: ben benieuwd naar de naam van deze nederlandse aannemer; ik werk hier ook met een ned aannemer, misschien is hij dezelfde….mail me zijn naam even op lebonton@planet.nl….ben benieuwd, ook hier loopt het niet snel…

 4. Waar bemoei ik mee (zei de gek) maar, dat kwam ook in mij op. Misschien wordt er daarom getraineerd door de gemeente, vanwege plannen voor de aanleg van riool.
  Of, je hebt slapende honden wakker gemaakt: ‘Ah une Hollandais die het volgens het boekje wil regelen’, dat kan ie krijgen (roomser dan de Paus – typisch NL).

 5. Waar bemoei ik me mee, revisited.
  Wij beginnen aan ons achtste jaar als allochtoniër in FR en hebben geleerd dat je altijd een één-twéétje met je Franse buren moet maken om iets gedaan te krijgen. Wij hebben zowel de aannemer, de electriciën/loodgieter/schoorsteenveger, de brandhoutleverancier en de medicijnman leren kennen door bemiddeling van hen. Overigens kende niemand van hen de term ‘vergunning’.

 6. Wij hebben veel te maken met dienstverlenende bedrijven en door ervaring wijs geworden hebben wij een werkwijze ontwikkeld die in feite heel simpel is: wat wij in Nederland niet zouden accepteren doen wij hier ook niet. Heeft de loonwerker geen zin om mais te zaaien dan heeft hij heel erg veel pech, dan mag een ander het doen. Vraag je ergens een offerte, dan mag een vertegenwoordiger uit komen leggen waarom wij het beste bij zijn bedrijf kunnen kopen, het gevolg is wel dat we veel vertegenwoordigers over de vloer krijgen want het is inmiddels algemeen bekend dat wij kritisch zijn. Ook hier in Frankrijk bestaat concurentie en dat kun je uitbuiten. Voorbeeld: loonwerker A had er vorig jaar met de maisoogst een zooitje van gemaakt, toen wij er wat van zeiden werdt hij kwaad, dit jaar mocht een ander prijsopgaaf doen, prima werk voor minder geld! Omdat er bij de maisoogst veel collega’s betrokken zijn was dit een goede reklame voor de nieuwe loonwerker!

 7. Er wordt op verschillende web-sites gesproken over een bedrag van rond de 5000,- voor een fosse septique tout eaux. Maar ik weet natuurlijk ook niet of dit ergens op gebaseerd is of dat de sites elkaar een beetje overschrijven.
  Maar Ferry, ter troost, ik heb ondertussen tientallen reacties op mijn web-site gehad van mensen die vragen hadden over de spetic tank, vergunnigen, aanschaf enzovoort. Je bent blijkbaar niet de enige met een probleem op dit gebied.

 8. @Henk, mail me svp de gegevens van “jouw” aannemer maar, je weet maar nooit
  @Krek je aanbod wordt in dank aanvaard, ik hou je wel op de hoogte over een tijdstip. of er riool aangelegd wordt? ws niet voor 5 huisje helemaal de berg op zal wel te duur worden voor de gemeente
  @Frank, is onderweg
  @Aat, ken je nagaan, zelfs ik krijg die vragen

 9. Kijk hier eens vraag een prijs , weet je iig wat het ine Nederlandkost zal in franrijk niet veel afwijken.
  http://www.wildkamp.nl/site/html/Milieu/Milieu.html
  Heb er in Nederland zelf in geplaatst, is erg eenvoudig Het zijn denk ik europese normen, dus is je frans niet goed vraag documentatie aan in Nederland.Als je in het NO van Ned. woont ga even langs in de lutte je wordt goed geholpen en ze staan op voorraad. Verleden jaar ook in duitslans een vestiging gezien, ze zitten misschien ook wel in Frankrijk.

 10. Wil even op de discussie inhaken!
  Er is al eens over gesproken in een twistpunt.
  @FrankB: Zó zou het moeten gaan ,maar zó gaat het niet! Ondanks dat de regeling Europees is heeft men daar lak aan! De burgemeester blijft ten alle tijde voor deze vorm van afvalwater zuivering verantwoordelijk!
  En als het iets nieuws,lees onbekend,is of moeilijker dan “cohabiteren” dan laat hij de DDas beslissen! Dán is hij tenminste niet verantwoordelijk!
  @ Ferry : in veel regio’s bijten de “artisans”elkaar niet!
  Vandaar het antwoord betreffende het masseren! In jouw geval denk ik dat je je systeem moet, of anders zelf,laten aanleggen met behulp van je franse buurman!
  Op de manier zoals hij met de EDF gehandeld heeft:))
  Een riool zal er inderdaad niet komen! Op mijn vraag hierover werdt er hééééél warrig gekeken en heel hoog de schouders opgehaald!
  Denk dat je gewoon moet zorgen dat je je afvalwater op een verantwoorde manier zuivert en desnoods bij jou de goot in berg af en wachten op reacties!
  Vaak durft men geen beslissing te nemen en als jij de actie neemt hoeven zij alleen maar ja te zeggen of er iets aan te veranderen en dan is alles geregeld!
  Iets “regelen” op een directe “Hollandse” manier werkt niet altijd!
  Ikzelf wacht na al mijn vragen en suggesties op de Mairie nu gewoon af totdat zij in de lucht komen!
  Salut ! Ronald H

 11. @ Krek: hou mij ook aanbevolen voor je resultaten.
  Wanneer ga je precies? Ben daar van a.s Dinsdag t/m 11 feb.
  salut!

 12. Wij waren 4000 euro kwijt 4 jaar geleden. Zal op dit moment ca 5000 euro kosten schat ik. Vraag aan de burgemeester/buurman de formaliteiten. Kan nog wel eens per streek verschillen.

 13. Ferry, mooi onderdeel voor het activiteitenprogramma in mei, we slaan met z’n allen de handen aan het houweel. Hebben we ook meteen stenen voor de workshop van Marjan. Tank in het gat laten zakken en gereedmelden bij de gemeente. Aat weet hoe het moet zag ik op z’n foto’s dus dat gaat helemaal goed komen.
  En voor die weerbarstige rotsblokken huur je gewoon een paar sloophamers.

 14. Slechts hier en daar werkt het marktmechanisme. De meeste Franse aannemers komen pas na eindeloos lang vragen voor het evt. maken van een devis, en men hoort dan vaak nooit meer iets. Zeker als de potentiele knoeier in de gaten heeft dat hij met een deskundige en/of kritische klant te maken heeft.
  Bref, als een Franse aannemer eigenaardig snel komt om de opdracht aan te pakken, is hij of heel erg verlegen om werk maar kan het ook net zo goed betekenen dat je (veel) te veel gaat betalen.
  In geval van knoeiwerk onmiddelijk lid worden van een organisatie zoals ORGECO en aanpakken de vetnek.
  Septic tank is simpel. Mag niet, of moet! Als er gemeenschappelijk riool bestaat of aangelegd wordt (tout à l”egout) moet je daarop aansluiten. Zo niet of wanneer je buiten de zone valt is de enige betaalbare oplossing een septic tank in combinatie met een “système d’épuration”. De coli-bacteriën die hun werk in de tank gedaan hebben moeten vervolgens zelf om zeep geholpen worden m.b.v. zuurstof uit de buitenlucht.
  De meest gebruikte (en door gemeente geadviseerde of voorgeschreven) methode is een uitwateringsbed. Dit is een bed met geperforeerde kunsstof buizen, meestal rond 100mm, perfect horizontaal gelegd in gleuven van een bepaalde maatvoering gevuld met grind en zand.
  De vereiste capaciteit van de tank (volume) en de buizen (lengte) hangen af van de hoeveelheid personen die erop lozen. Gewoonlijk is het de Equipement (DDE) die uitsluitsel geeft.
  Bij de bouwmaterialenhandel is er documentatie beschikbaar gemaakt voor de leek en voorzien van alle voorschriften, oplossingen en natuurlijk producten van die specifieke fabrikant. Een hele bekende is b.v. Sebico.
  De prijs wordt zoals altijd bepaald door kosten materiaal en arbeid.
  Materiaal aanluiting woning naar septic tank, (evt vetafscheiding, losse préfiltre, etc.), beluchting, repartiteur, buizen epuration, evt. inspectieopeningen, grind, zand, geo-membraan (tegen wortelgroei), evt. beton (chapeau).
  Uitzet- en graafwerkzaamheden, pas- meet- en plakwerkzaamheden, grondwerk, evt. simpel vlecht- en betonwerk (chapeau is versteviging op bovenkant septic tank om passage van voertuigen veilig mogelijk te maken.
  In geval van te veel bomen, een waterput, te sterke helling MAG men het hiervoor beschreven systeem tbv de épuration niet toepassen, al wil de gemeente je dat vaak doen geloven. Er bestaan andere oplossingen zoals bv met een tank gevuld met poreuze vulkanische steen (pouzolane) en speciale beluchting die hetzelfde bewerkstelligd als het uitwateringsbed. Nieuwere methodes met zeoliet schijnen sinds kort ook leverbaar te zijn (duurder maar voor veel grotere capaciteit).
  Geluk met de septic tank!
  Groeten uit Les Landes,
  Jan