—INFO-PUNT—


Heb je een prangende vraag? Stel ‘m hier!!

1: waarom zijn de bankkosten zo hoog?
2: welke aires en benzinestations hebben de schoonste toiletten?
3: wat te doen bij het aankopen van land?

50 reacties op “—INFO-PUNT—

 1. Ik ging met een Amerikaanse cheque van ongeveer 125 dollar (inkomsten van Google-advertenties) naar de bank, om het geld op mijn rekening te laten zetten. De mevrouw aan de balie waarschuwt me dat er 28 euro kosten bij komen. Ik ga in arren moede akkoord. Vandaag kwam het bankafschrift. Blijkt dat er op een totaalbedrag van 103 euro maar liefst 41 euro is ingehouden. Naast de 28 euro incassokosten wordt namelijk ook nog 13 euro wisselkosten berekend! 40% van mijn verdiensten naar de maan! Is dat in Nederland ook zo?

 2. Overigens vind ik de banken hier sowieso duur. Elke maand wel een paar tientjes vage kosten. Bij de Rabo in Nederland beginnen ze me nu trouwens ook aan te slaan. Mijn rekening daar is ineens ‘zakelijk’ geworden. Moet ik gaan betalen voor een betaalrekening die ik zelden gebruik (mijn klanten betalen er op en af en toe sluis ik wat geld naar Frankrijk) en waar steeds best veel geld op staat tegen 0% rente. :-

 3. Ja, ik vind de banken hier duur, als ik vanuit NL naar FR overmaak. heb ik geen xtra kosten, maak ik daarentegen geld over van FR naar NL, dan kost me dat iets van 8 euro nog wat…

 4. Vreemd, de Europese regel dat er geen kosten mogen berekend bij overboekingen binnen de EU gelden ook voor FR banken. Bel Bolkestein, die heeft die maatregel uitgevaardigd.

 5. als bolk net zo veel last heeft met franse bankiers als met franse loodgieters… Hoewel de Polen wel weer kunnen lachen om bolks dommigheid…

 6. Franse banken zijn duur maar daarintegen zijn spaarrentes soms superhoog kijk maar eens bij ing-direct

 7. Hij is gewoon dom en blond (ik schrik van mijn eigen vooroordelen…)

 8. @Henk: de europese regels zegegn niet dat het overboeken niks mag kosten. Ze zeggen alleen dat een internationale overboeking niet meer mag kosten dan een binnenlandse. En Franse banken rekenen in het algemeen flink voor binnenlandse ‘virements’. Dus mogen ze dat ook doen voor transfers naar het buitenland. Komt doordaat ze hier ook met cheques werken en bijna iedereen rekeningen betaalt door een cheque te sturen. En cheques zijn dus weer (praktisch) gratis.
  Afgezien van dat soort verschillen: banken zijn altijd duur, want het zijn gewoon woekeraars in een net pak.
  @Krek: kunnen die jongens van Google niet gewoon in euri betalen via PayPal of zo? Zo schiet het niet op natuurlijk.

 9. @Schwep: sinds een maand of wat kan dat inderdaad met Paypal. Handig, want dan koop ik daar weer gewoon online dingetjes van. Ik droom nog steeds van die nieuwe Lumix of Canon 350D. Na die eerste cheque heb ik ze bovendien gevraagd het geld maar ff te bewaren, en dan alles in één keer te sturen. Dan kost het relatief minder. Helaas komt er de laatste maanden ook veel minder binnen als gevolg van het ombouwen van Immogo. Ik probeer het weer een beetje op te krikken, onder meer door extra advertenties te plaatsen. Maar de overzichtelijkheid van Immogo mag er natuurlijk niet onder gaan lijden.

 10. Andere vraag: op mijn forum is de vraag gesteld of er een site is war je vindt of er op aire langs de snelweg goede toiletten zijn. Ik ken zo’n site niet, maar als er ergens een vergelijkend autoroutetoiletonderzoek staat, wil ik er graag aar linken. Iemand zo iets ooit gezien?

 11. Peter: Op vakantie met de auto moet toch een beetje avonturen blijven vind ik. Keur je de toiletplaats af, dan rijd je gewoon door naar de volgende, ja toch?
  Niet alles hoeft van tevoren gepland te zijn, trouwens, plassen houdt zich daar ook niet aan.

 12. Ik vind de toiletten langs de tolwegen altijd in orde. Die worden dan ook meticuleus schoongehouden, terwijl het in de rest van het land een zooitje is.

 13. @Peter: hier heb je ze allemaal. Ik ben niet verder gaan zoeken, maar wellicht staat er info op.
  Veel gestelde vragen…

 14. Om domeinnamen en de eigennaar te vinden gebruik ik WhoIs is er ook zoiets in frankrijk voor .fr namen.

 15. Wij willen achter ons huis (Morvan) een stuk land van ca 2 ha kopen. Het is agrarische grond en wij willen ca 1000 m2 zelf gebruiken voor een groententuin, maar vooral zorgen dat het land in de ‘normale’ staat blijft en niet dat de nog resterende bomen gekapt worden of dat het bebouwd wordt met kerstbomen of erger. Op dit land laat een boer zijn koeien grazen. Wij hebben binnenkort een gesprek met de eigenaren hierover. Mijn vragen zijn
  – wat is een normale koopprijs per ha?
  – wat kunnen de problemen zijn met het (gewoonte)recht van de boer, wat mag/moet hij doen?
  – wat is een redelijke deal met de boer (pacht, onderhoud hagen, hekken, ed, leveren mest, t.ov. gebruik grond)?
  Groeten, Jan

 16. Hoeveel een ha kost is afhankelijk van de kwaliteit van de grond. Maar mag je die grond wel kopen? Er is een overheidsinstelling die bepaalt wie welke agrarische grond mag kopen en als die vind dat jij niet mag kopen, kan je bieden zoveel als je wil, maar dan mag je het echt niet kopen. De eigenaar heeft daar helemaal niks over te zeggen.

 17. Zonder enige kennis van Franse gebruiken op dit punt, maar als jouw enige doel is behoud in de huidige staat, moet je je bedenken dat het onderhoud van 1,9 hectare grond ook het nodige werk vraagt. Gebruik om niet klinkt me niet onredelijk in de oren, zeker niet als je vastlegt dat hij al het onderhoud doet. Punt van aandacht: wanneer kan de overeenkomst opgezegd worden (als de boer het wil? als jij het wil? onder welke omstandigheden?) en gaat de overeenkomst automatisch over op degene die ooit het bedrijf van de boer koopt/erft of vervalt het gebruiksrecht dan?

 18. @marjan: nogmaals, zonder enige kennis van de Franse wetgeving ter zake, maar toch: die instantie zal zich aan wetten moeten houden en een eigen beleid hebben mbt tot de vraag aan wie verkocht mag worden. Misschien denk ik te Nederlands, maar ik veronderstel dat die instantie tot taak heeft te waken over de agrarische bestemming. Zo lang vast ligt dat die blijft bestaan, kan zo’n club het je volgens mij hooguit erg moeilijk maken.

 19. Ik weet niet hoe die club heet, maar hij bestaat wel degelijk en die club bepaalt wel degelijk wie wel of niet agrarische grond mag kopen. En natuurlijk gaat het om de agrarische bestemming, maar als die club geen toestemming geeft mag jij niet kopen. Ik zal morgen wel eens even meer info gaan zoeken, is het nu te laat voor. Maar ik zit hier echt geen broodje aap verhaal op te hangen.

 20. Er is een boerenclub die bij verkoop van de grond een voorkeursrecht kan doen gelden, maar dat levert meestal geen problemen op. De verkopers zijn mensen die elders wonen en die ik via een notaris op het spoor ben gekomen. Het kost inderdaad veel geld en moeite om een extra stuk grond in eighendom te hebben, maar ik denk er zelfs over om een stuk bos te kopen. Je wilt niet weten hoeveel prachtig loofbos gekapt wordt om er kerstbomen op tet telen. ik heb het idee dat agrarische grond niet zo duur is, ik denk (hoop) zo’n 1500 euro per ha. Mijn grootste twijfels betreffen het feit dat ik straks wel eigenaar vande grond ben, maar totaal geen zeggenschap heb over wat die boer (gewoonterecht) met het terrein doet. Het onderhoud zl wel meevallen, omdat ik zie dat de boer opdit moment de grenzen van het land onderhoud en de koeien, ach, die regelen wel dat het gras kort blijft.

 21. @Jan: Als de eigenaar de grond wil verkopen, zal de Safer eerst de huidige gebruiker in staat stellen dat te doen. Dat is dus die boer. Meestal zal die het wel willen hebben, en dan gaat het dus je neus voorbij. Wil de boer het niet, dan biedt de Safer het openbaar aan, en gaat er dus een briefje naar alle andere boeren in de buurt. Pas als niemand anders het wil, mag jij het kopen. Dan nog blijft de boer het gebruiksrecht houden en heb jij weinig of nikt te vertellen over wat hij er mee uit vreet. Dus als hij op een dag alle heggen weg haalt, en de bomen kapt, kun je niet voor de bijl gaan liggen (meestal kom je er toch pas achter als het te laat is). Zelfs als hij zijn pacht niet betaalt, blijkt het in de praktijk erg moeilijk om hem van je land af te krijgen. Heb je goed contact met de gebruiker? Dan kun je hem wellicht vragen wat hij van plan is. Zeg gewoon eerlijk dat je het zo mooi vindt, die heggetjes en de bomen. Kijken of hij dat met je eens is. Le patrimoine du Morvan en zo. Ik weet niet of het landschap bij jullie in de buurt beschermd is, maar het zou dus kunnen dat gewoon niks doen beter is dan slapende honden wakker maken.
  Mocht je het kopen, zet dan vooral niks op papier en accepteer nooit geld of goed in ruil voor het gebruik! Ik heb kennissen hier in de buurt met 10 ha (zat bij het huis) en een pachtende boer die ze er niet af krijgen omdat ze een contract voor een jaar hebben laten tekenen (‘goede’ raad van een Nederlandse adviseur). In dat contract staat dat hij er niks mee mag doen. Alleen zijn koeien laten grazen. Maar de man doet wat hij wil, haalt scheidingsheggen weg, kapt hout, ploegt weidegrond om tot maisbouw. Als je klaagt, zegt hij dat het ‘zijn’ grond is, want hij pacht het en hij mag er mee doen wat hij wil. Het getekende stuk papier geeft hem pachtrecht tot in de eeuwigheid, en hij krijgt subsidie per ha. Die zijn dus mooi in de aap gelogeerd.
  Dus: laten grazen, goed contact opbouwen en nooit iets op papier zetten.

 22. @krek, Schwep: paypal-optie vond ik niet terug op google. Maar tegenwoordig maken ze wel gewoon geld over naar jouw bankrekening in Nederland of Frankrijk.

 23. Vraagje van mijn vader: die kwam in de Vogezen bij de dechetterie van de camping een bak tegen waar je alleen de doppen van plastic flessen in moest doen. Die brachten dan geld op voor gehandicapten. Maar waarom zou iemand geld geven voor losse doppen als de flessen weggekieperd worden?

 24. Ik denk dat ze losse doppen (ander materiaal) apart kunnen verwerken voor de productie van plekstik. Zitten ze nog aan de fles vast, dan gaat het op de grote pethoop.

 25. Doet me een beetje denken aan de tijd dat ik voor de zondagsschool zilverpapier (van chocola) en de ‘zilveren’ binnendoppen van de melkflessen moest bewaren. Voor de missie.

 26. Maak me nou niet ongerust. Wij hebben, in een koop met het huis, ook nog 2100 m2 (2 are of hectare?) grond, 300 meter de heuvel op. Wij doen er niets mee behalve af en toe van uitzicht genieten dat ons huis niet heeft. Ons werd destijds verteld dat het in gebruik was door een boer, die wij niet kennen. Het ligt inderdaad regelmatig vol verse vlaaien. Ooit, als we er langer kunnen zijn, willen we er een moestuin van maken en fruitbomen aanplanten. Maar kan ik uit bovenstaande opmaken dat we dat waarschijnlijk wel kunnen vergeten??

 27. 0,2 hectare. Daar lacht een boer om. De moeite. Probeer eens uit te vinden van wie het is en ga in gesprek. Wie weet kun je een stukkie ruilen met degene die het land aangrenzend aan jullie tuin heeft.

 28. Ruilverkaveling in LDF. Maar hij wil juist hoog zitten vanwege het uitzicht Krek.
  Henk als je fruit wilt oogsten kun je beter nu vast boompjes gaan panten.

 29. En als je fdie bomen plant heb je meteen een soort piketpaaltjes uitgezet. Als een soort geurvlag zoals honden die tegen elk boompje piesen.

 30. @Dineke: Dus 2 are.
  @Krek.: Ruilverkaveling gaat niet want de aangrenzende grond behoort toe aan een stokoude, gepensioneerde, buurman, zónder vee. We kietelen hem overigens met enige regelmaat (heeeel voorzichtig) want díe grond willen we graag.
  @Gertjan: We hebben twee jaar geleden in ons tuintje twee appelbomen geplant (gekocht bij de Brico in Luzy), ze bezwijken – letterlijk – onder de last van appels.
  Overwegen we ook, om iets op dat stuk land te doen waarmee we duidelijk maken dat we heus nog wel….

 31. @Krek: Bedankt voor je reactie. Ik hoop dat de beren op de weg wel meevallen. We zullen tzt zeker even met de boer gaan praten en het zal vast even in redelijkheid opgelost kunnen worden. Er blijft alleen een gezonde argwaan over de; situatie als er problemen ontstaan. Boeren in F zijn een eigenwijs volkje, die zich soms van niemand iets aantrekken.

 32. @Jan: niet alleen Franse boeren zijn eigenwijs. En niet alleen boeren zijn eigenwijs. Maar een goede verstandhouding zal zeker helpen. Toen wij hier kwamen, wilde de buurboer een deel van ons land. Wij hielden de poot stijf, dus hij kreeg het niet. De eerste week na onze verhuizing ben ik langs gegaan met een kruik genever en een kist tulpenbollen. Geen centje pijn!

 33. Vraag van J. Deceuninck (Jurgen@tapisautomobile.com):
  Ik ben een pas beginnende verkoper over het internet in Frankrijk. Ik wou graag weten wat een goeie plaats is waar ik mijn site kan plaatsen en hoe ik het beste links plaats.