—INFO-PUNT— Week 03/04


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

1: ziektekosten bijverzekeren boven de 65?
2: welke wasmachien doet het ook goed in Frankrijk en waar zijn ze het goedkoopst?
3: Waar komen die hits via http://dmoz.org vandaan?

56 reacties op “—INFO-PUNT— Week 03/04

 1. Maaike van Wijk :: 21 januari 2005
  Ziekenfonds: Kan ik zonder een gezondsheidsverklaring me bij laten verzekeren voor die 30% (70% is Frans Ziekenfonds toch?) Ook de site van Wim biedt geen soelaas. Ik ben een groot (COPD) verbruiker en wil in Fr. gaan wonen.Bij wie en hoe?
  Bedankt. Maaike

 2. Antwoord van Marjan:
  @Maaike, ik denk dat je daarvoor toch zal moeten informeren bij een verzekeringsmij. bv AXA, Groupama, etc… Ik kan je wel vertellen dat wij voor ons dochtertje van 4 ongeveer 10% meer moeten betalen dan voor de rest van de familie omdat zij aan haar nieren is geopereerd als baby, is nu helemaal goed trouwens, maar werd wel gezien als een risicofactor en dus moeten we iets meer betalen.

 3. @Aat: wellicht een aardige vraag voor jou.
  Ik heb al eerder gemeld dat ik op en neer zeul met een wasmachine. Het ding heb ik hier gekocht omdat ie afgelopen zomer meteen mee kon op de aanhanger, en het was een aanbieding dus dat laat je niet staan.
  Normaal gesproken kopen we zoveel mogelijk de spullen in Frankrijk, dit even ter verantwoording voordat iedereen over me heenvalt dat ik de Franse middenstand niet steun 🙂
  Het probleem met de wasmachine is dat na een aantal wasbeurten elke dienst weigerde. In Nederland draait dat ding als een tierelier. Nu ontstaat bij mij het bange vermoeden, indien er geen sprake zou zijn van een los contact, dat het apparaat niet accepteert dat ie stroom te eten krijgt van een aggregaat of via een omvormer.
  Wellicht dat kleine spanningsverschillen de electronica in de war schoppen. Of het probleem dan op te lossen zou zijn met een beveiligd stopcontact dat spanningsverschillen opvangt, geen flauw idee.
  Via de omvormer wordt er echter keurig stroom geleverd zonder piekspanningen. Kortom een lastig vraagstuk of gewoon toch ergens een los contact.
  We zeulen waarschijnlijk volgend jaar nog met dat ding.
  Te Koop:
  Zo goed als nieuwe wasmachine, heeft veel van de wereld gezien.
  Gevraagd:
  Ouderwetse degelijke wasmachine zonder moderne elctronica of softwarematig aangestuurde wasprogramma’s. Moet wel van een reisje houden 🙂

 4. Hebben wij ook gehad, met de importeur in NL gebeld,(wij hadden hem nog in NL gekocht) en omdat we geen zin hadden in elke maand een reparatie.
  Daar werd ons verteld dat we hem hier konden laten maken met aangepaste electronica die bter bestand zou zijn tegen pieken, het apparaat draai het laatste 1.5 jaar probleemloos.

 5. Met onze in Fr gekochte (bovenlader) wasmachine ontstonden problemen als je tegelijkertijd douchte, het ding kreeg simpelweg niet genoeg water. Het duurde soms uren voor ie ’t weer deed.

 6. Een wasmachine kan je beter in Nederland kopen i.v.m. het enorme prijsverschil. Koop er dan een waarvan de garantie wereldwijd is, in de garantieperiode (= 2 jaar) komt het probleem van pieken en dalen er echt wel uit. Als je er een koopt van het merk ” er is geen betere ” loop je ook geen risico dat er problemen ontstaan met de watertoevoer, want daar is de machine tegen beveiligd.
  Mij is ooit verteld dat een Fransman geen geld voor een wasmachine over heeft, dit in tegenstelling tot de Noord-Europeaan, die het liefst een Miele heeft.

 7. WM, dit ben ik echt niet met je eens. Ik heb enorm veel kennissen en vrienden (Frans). deze zijn ècht allemaal voorzien van de laatste snufjes.

 8. Ik heb juist het idee dat wasmachines in frankrijk goedkoper zijn… maar kan er naast zitten, heb er nooit echt goed naar gekeken…

 9. @Marjan: Ik denk ’t ook, hebben bijna zes jaar geleden de goedkoopste bovenlader (vanwege plaatsgebrek) gekocht die er te krijgen was (Vedette) bij de plaatselijke Brico en kostte destijds ong. 1.600 Franc. Bovenladers waren toen in NL nauwelijks te krijgen en heeel duur, boven de 1.000 gulden.

 10. Toen mijn wasmachine kapot was heb ik uitgezocht waar welke machine het goedkoopst was, ik kwam er op uit dat er tussen Nederland en Frankrijk een verschil is van ongeveer 200 euro. Moet ik er wel bijvertellen dat ik niet anders wil dan een Miele. Dit omdat wij natuurlijk enorm veel was hebben en omdat wij een allergie-kind hebben voor wie het heel belangrijk is dat de was goed gespoeld wordt. Maar dat is persoonlijk. Ik weet wel dat dingen zoals t.v’s en zo hier veel goedkoper zijn.

 11. @Ronaldus. Tja, als je me zo rechtstreeks aanpsreekt moet ik natuurlijk wel reageren. Voor een vertegenwoordiger maak je toch wel een aardige logische redenering. Wat ik je vragen wil, heb je de wasmachine zowel rechtstreeks op de aggregaat als op de omvormer geprobeerd? Ik kan me voorstellen dat hij het wel op de aggregaat doet maar niet op de omvormer. De omvormer zal waarschijnlijk een soort van blokgolf genereren terwijl de aggregaat een sinusvormig signaal produceert. Sommige voedingen van computers (Als je de elektronica in je wasmachine een computer mag noemen!!) houden niet van blokvormige voedingspanningen.
  Nou ken ik je installatie natuurlijk niet. Het kan natuurlijk ook zijn dat jou aggregaat geen 230V wisselspanning produceert maar 12 of 24V gelijkspanning dat direct je accu ingaat. In dat geval maakt het geen bal uit of je aggregaat aanstaat wanneer de wasmachine draait want dan komt alle spanning voor je huis altijd via de omvormer.
  Vraag twee: Heb je een televisie of andere elektronica (audio o.i.d.) die wel goed werkt op de spanning? Als dat het geval is dan zal die wasmachine eigenlijk ook goed moeten kunnen werken.
  Vraag drie: Is het niet gewoon zo dat je installatie te zwak is om een wasmachine, die toch wel 3 kilowatt trekt, te kunnen voeden?. Ik bedoel heb je wel eens een volt meter aan je 230V gehangen en dan de wasmachine aangezet? Als je spanning dan zakt tot beneden de 200Volt kan ik me voorstellen dat de wasmachine het voor bekeken houdt.

 12. Topic: INFO, dus ook wasmachines mag. Dit is een soort Frankrijkforum-achtige rubriek, waar je serieuze vragen over van alles (enigszinds Fransgerelateerd) kwijt kunt. Het topic wordt steeds aangevuld.

 13. Dat is waar, maar het blijft grappig .
  Heeft er iemand ervaring met slapeloosheid?
  Ik ben al een uur wakker en lees alles maar eens na, en ik ga het nog maar eens proberen,terwijl ik in mijn gevoel klaar wakker ben.
  Het is nu bijna half zes en over een uur loopt de wekker al weer af.
  Dit gebeurt mij geregeld, een keer of drie/vier per week en is verre van grappig

 14. @Aat: jij bent de man met verstand van elektronica, en als logisch redenerend vertegenwoordiger zoek ik natuurlijk meteen de kortste weg naar de top.
  Alle apparaten zoals televisie,audio, en ook de laptop werken probleemloos.
  Het is een 5KV aggregaat dat 230V wisselspanning levert, er is dus voldoende stroom, de machine heeft 1 week z’n werk braaf gedaan. Zowel rechtstreeks als via de omvormer weigert de machine. Op dit moment staat ie vrolijk de was te draaien in de garage.
  Vrijdag komt er voor de tweede x een monteur, die zal waarschijnlijk wederom niets vinden.
  Ik ben benieuwd wat zijn visie zal zijn.
  Bedankt voor je reactie Aat, en natuurlijk de anderen ook.
  Al heeft deze vraag niet direct iets met Frankrijk te maken, ik heb straks wel een prachtig draaiboek voor het voorzien in je eigen stroomvoorziening. Daar kan ik anderen, die in een soortgelijke situatie terechtkomen, wellicht mee van dienst zijn.

 15. @willem: Je verstand op nul zetten, werkt meestal bij mij. Niet proberen aan iets anders te denken dan aan wat spontaan in je opkomt.

 16. Hetgeen wat spontaan in mij opkomt is op dit moment niet zo prettig.
  Wat spontaan in mij opkomt is op dit moment niet zo prettig. En verstand op nul? Ikheb geen knop helaas,of geen verstand(geintje)

 17. @Krek: Bemoeije d’r niet mee.
  @Willem: Het werkt echt, ook negatieve gedachten zijn máár gedachten, laat ze komen, ze waaien gewoon over.

 18. Hier waait het wel hard maar het help[t niet. Ik denk dat ik toch meer aan krek heb dan aan jou

 19. Vraagje op het forum van mijn site waar bik geen antwoord op heb:
  Wil op vakantie via laptop+GSM via gratis provider mijn mail checken. Wie heeft ervaring en wil dat met mij delen?
  Heeft hier iemand enig idee?

 20. Internetten via een GSM is gelijk als internetten via een gewoon modem. Alleen langzamer en duurder. Vooral met een Nederlands toestel in het buitenland. Je kunt denk ik beter een toestel/abonnement daar kopen. Niet alle toestellen kunnen een modem emuleren, controleren dus. En houdt rekening met de verbinding tussen het toestel en de laptop. InfraRood werkt niet altijd. En niet iedere laptop heeft een seriele aansluiting. Het blijft echter maar 9600 baud. Kan je toestel GPRS aan dan wordt het sneller 54k down( maximaal) en 9600 up. Daar hangt echter een behoorlijk prijskaartje aan. Met mijn Nederlands GPRS toestel in Frankrijk 20 minuten internetten kwam op een bedrag van Euro 90.

 21. Als je toch met je eige GSMmetje wil Internetten is de goedkoopste oplossing een Franse provider te nemen. wat ik zelf heb gedaan is bij Wanadoo NL én FR een gratis abonnement genomen met dus lokale inbelnummers. wat ook kan is een Franse Prepaid kaart kopen, die in je GSM proppen en je Internett nog goedkoper. voor de liefhebbers is ADSL natuurlijk dé oplossing

 22. @RobertS: Dit weet je vast ook wel, hoe gaan de ontwikkelingen op het gebied van internetten via de schotel?

 23. Niet doen, internet via de schotel… wij hebben het 1,5 jaar gedaan en het was een stuk langzamer dan ADSL en ongeveer 10 keer zo duur….

 24. @Henk: zie de ‘al onze links’-pagina (rechter kolom), of zoek even met trefwoord satelliet. Straks heb je overal kabel, ADSL of digitenne. Waarom zou je dan nog een bidirectioneel duur satellietding kopen?

 25. Omdat ik al zo’n schotel heb, en nu in FR achter een 56k analoog modempje zit en weet dat GPRS nog erg duur is en dat ADSL voorlopig wel aan ons gehucht voorbij zal gaan en… Ik ga kijken bij de links.

 26. Numéris (ISDN) is ook een mooie tussenoplossing. Gebruik ik nu ook (nog ongeveer één maand!), gaat best aardig. En een tweedehands ISDN-moden is nog wel aan te komen. Nietwaar, Marjan?

 27. Heb ik ook nog wel, twee interne en een externe. Maar, loont ’t wel voor de (maximaal) acht weken die we in FR kunnen zijn. Is geen vraag hoor – ik denk hardop.

 28. Als dat niet loont, waarom zou een schotel à raison van 2600 euro aansluitkosten en 90 euro per maand dan wel lonen? Je neemt gewoon een accès libre en betaalt per tik.

 29. Die schotel is inderdaad erg duur. Voor die paar weken per maand gebruik een een Frans Tiscali abonnement. Mijn Apple accesspoint heeft een ingebouwd v90 modem. Ik kan dus overal in huis met mijn laptop zitten. Geen kabelrotzooi. De snelheid is natuurlijk wel wat lager maar er is goed mee te werken. Verreweg de goedkoopste oplossing. De rekening van het internetten was de laatste keer 30 Euro. Met de vermelding dat ik behoorlijk veel on-line ben geweest .

 30. Ik heb thuis (NL) ook zo’n accespoint, heb gekeken maar er staat geen Apple op, zou dat mijn probleem zijn?

 31. Hoe bedoel je Henk, voorzover ik weet zijn Apple accesspoint de enige met de mogelijkheid van een ingebouwd modem. Maar dat heeft niks met een schotel te maken toch?

 32. Nog even terugkomend op de perikelen rond mijn wasmachine, de monteur is geweest en heeft niets kunnen vinden. Hij heeft dit één keer eerder meegemaakt op een vrachtvaarder, ook niets te vinden terwijl de machine een aantal maanden probleemloos heeft gefunctioneerd. Uiteindelijk heeft hij toen de spanning gemeten die uit het stopcontact kwam, dit bleek geen 220V of iets hoger, maar 117V. Probleem gevonden. Volgens hem zou dit het probleem in Frankrijk ook weleens kunnen zijn, de huidige electronica van huishoudelijke apparatuur is berekend op 220V of hoger, een paar volt minder zou de electronica niet pikken.
  @Aat, klinkt dit logisch of is dit het bekende kluitje…
  Ik neem in ieder geval een meetapparaat mee de volgende keer, en ga alle stopcontacten nameten.

 33. @Ronaldus: Deze mogelijkheid had ik in mijn vorige bijdrage ook gemeld. Je moet inderdaad de spanning op de wasmachine (als deze aanstaat) zelf meten. Het vermogen van de generator kan wel voldoende zijn maar die staat wel 250 meter verderop als ik me goed herinner. Je kan dan wel heel veel kabelverlies hebben als de bekabeling een beetje op z’n hollands (zuinig, dus te dunne kabels) is aangelegd. Om een voorbeeld te geven, ik ga uit van die 250meter afstand, dat betekent 500 meter koperdraad, als dat 2,5mm2 is heb je een kabelweerstand van 3,58 ohm. Bij 15 ampere (verwarmingselement) betekent dat een spanningverlies van +/-50 volt. In dat geval zal jouw wasmachine direct stoppen zodra het verwarmingselement inschakelt omdat de computer van de wasmachine dan waarschijnlijk te weinig spanning krijgt. Heb je kabels van 4mm2 lopen dan is het spanningverlies +/- 30V. Ook dat zou nog wel eens teveel kunnen zijn.

 34. @Aat, nogmaals bedankt voor je reactie, uit jouw eerdere reactie begreep ik dat je idd vermoedde dat het aggregaat onvoldoende power zou hebben. Het is een 5,0 KW 220volt + 12volt 8,3amp gelijkstroom elek. Gestart aggregaat. Dus 5000 W leek mij voldoende om een wasmachine aan de praat te houden. Ik heb echter nooit aan het verlies in de kabel gedacht. De afstand tot het generatorhuis is 60 meter, en er is 4 mm2 kabel gebruikt. Ik heb nooit gemeten of er inderdaad wel 220V uit het stopcontact komt, ik ging er vanuit dat dat zo was. Er zit waarschijnlijk niets anders op, en moet ik een machine zonder al te veel elektronische toeters en bellen op de kop te zien tikken.

 35. Dit zijn de mooiste postings, ik méén het, alsof je National Geographic zit te kijken. Techniek is nooit cynisch en wil (bijna) nooit de leukste zijn.

 36. @Henk: ik snap precies wat je bedoelt. Zo lees ik graag de recensies van schaakpartijen. Ik snap er geen reet van (niet-schaker) maar het heeft iets poëtisch.

 37. Mag op de wc ook graag Adformatie of de Overtoom catalogus lezen. Geneuzel over DM of stellingen voor linksdraaiende schroefjes is heel goed voor de stoelgang.

 38. een vraagje? Als mijn toestellen 80 ampere verbruiken hoeveel kw gebruik dan per uur en hoeveel per week als de toestellen 50 uren worden gebruikt?