—INFO-PUNT— Week 49/50


Vraag over Frankrijk? Formuleer hem goed. Drop ‘m hier.

1: wat te doen met asbest?
2: elektriciteitsmeter en -rekening EDF?
3: luchtalarm als brandalarm?
4: hoe verkoop ik mijn Franse huis?
5: pech onderweg in Frankrijk. Wat nu?

42 reacties op “—INFO-PUNT— Week 49/50

 1. Mag je in Frankrijk zelfstandig asbest verwijderen en afvoeren, of is dit voorbehouden aan gespecialiseerde bedrijven.

 2. Je mag (bij ons in de buurt) een paar plaatje asbest in je open aanhanger naar de déchetterie brengen, waar ze er een speciaal hoekje voor hebben. Wordt het meer (wij hadden vier volle palets asbest golfplaat – fibrociment – afkomstig van het dak van een 17 meter lange varkensstal), dan moet je een bedrijf bellen. Dat is niet makkelijk. Ik heb verschillene offertes aangevraag, die tot 5000 euro gingen, maar het uiteindelijk kunnen laten ophalen door Bourgogne Recyclage. Maar niet dan nadat ik tig keer naar de Sired (vuilophaaldienst) heb gebeld om de druk op de ketel te houden. Vier pallets, keurig door mij in plastic verpakt, weg voor 550 euro.
  Hoewel de buurman zei: “Gooi maar in die oude gierput naast de stal. Een toupie de béton er over en klaar.” Waarschijnlijk doet Bourgogne Recyclage uiteindelijk niet veel anders, maar ik wilde de verantwoordelijkheid toch niet nemen. Mijn kleinkinderen moeten hier ook nog spelen.
  Toupie = betonmolen of tol

 3. Nog even wat nadere informatie, het gaat bij mij om 18 m2 dakbedekking bestaande uit asbest lei. Is niet moeilijk te verwijderen, dus geen hak of breek werk.

 4. Je zou eens een buurman kunnen vragen. Soms is er in de buurt een plek waar iedereen zijn overtollig materiaal stort, inclusief asbest. Of het moreel verantwoord is om te vervuilen zoals de Fransen vervuilen is natuurlijk een tweede. Je kunt ook bij de plaatselijke dechetterie vragen hoeveel je daar mag brengen. Sla het adbest netjes op, breng deze maand je quotum naar de stort en doe bij je volgende vakantie hetzelfde. Of verdeel de buit over diverse déchetteries in je regio. Of stapel het op een pallet, pak het in met landbouwfolie en krimpfolie en bel Bourgogne Recyclage. Dan kost het geld, maar weet je in ieder geval dat het professioneel opgeslagen wordt (mag je hopen).

 5. @Krek. de laatste optie lijkt mij de meest verantwoorde en heb je in ieder geval je goede wil getoond.
  Rest alleen de vraag of je het als particulier zelf mag doen.
  Bij de aankoop van het huis is n.l. een uitgebreide raportage gedaan van loodhoudende verf op deuren en kozijnen, plus de aanwezigheid van asbest.
  Ik weet niet of daarover nog tussentijdse evaluaties zijn, maar wordt het huis ooit doorverkocht en het asbest is verdwenen!
  Mwaa… dan ben ik dik 97 en weet dan nix meer van de wereld, zoeken die koters van me maar uit.

 6. Ik heb vandaag een electra rekening gehad van het EDF.
  Daarop staat mijn verbruik van de laatste 2 mnd.
  Is het nu zo dat de EDF mijn verbruik op afstand kan “zien” of is dit een schatting.?. Weet iemand hoe dit zit of al eens uitgevogeld heeft.?.
  Alvast bedankt.
  groet ted

 7. Ted, bij mij zit er aan de buitenkant van het huis een kastje verbonden met de meter binnen. Dat is volgens mij een ssort zender om vanaf de buitenkant (de auto hoeft alleen maar langs te rijden) je meterstand op te nemen. Toen wij laatst een storing hadden in het elektra kon men vanaf afstand zien dat er spanning stond op de meter. Mijn maandelijkse rekening is iedere keer anders. Als ik er niet ben gebruik ik geen elektra. Ben ik er wel dan zie ik verbruik op de rekening. Dat kan dus geen schatting zijn.

 8. @Ted: de vet gedrukte getallen op je rekening zijn de uitgelezen gebruikscijfers. De niet-vette zijn schattingen, die neem ik aan variëren met je vorige geconstateerde gebruik en het seizoen.

 9. Het klopt inderdaad dat de eerste (maart) vet gedrukt is.
  Daarna zijn er verschillende (overigens twee maandelijkse) verschillende verbruiks getallen te zien.
  De mensen van het EDF zijn nooit bij me binnen geweest. Dit is dan wel even moderner dan in Nederland alwaar we de ons verbruik zelf door moeten geven.
  Er staat overigens geen kast buiten, mijn elektra komt vanaf een grote afstand aan de weg naar mijn huis en ik ben de enige die op die kabels aangesloten zit.
  Heb ik nog een vraag hierover, komt de elektra man dan eens per jaar de meter opnemen of is die meter alleen voor mezelf om het verbruik te zien.
  alvast bedankt.
  groet ted

 10. Ik heb ook nooit iemand binnen gehad. Volgens mij doen ze alles vanaf afstand. Die systemen heb je in Engeland ook. De auto van het elektrabedrijf rijdt gewoon door de straat om de standen op te nemen. Daar kunnen ze dus in Nederland nog een puntje aan zuigen.

 11. We hebben nog iets vreemds.
  Soms gaat er bij ons een alarm/sirene af in het dorp gelijk die wij vroeger op maandag morgen hadden op de eerste van de maand.
  Niet op gezette tijden, het gebeurde wel eens om 1 uur ‘snachts, zaten we bijkans rechtop in bed.
  Ik zou wel willen weten of dit een plaatselijk fenomeen is (Montmarault) van de brandweer of zoiets. (weet ik veel).
  Ik bedoel, de plaatselijke pizza bakker zal daar wel geen toestemming voor hebben voor zo een kabaal.
  Ik hoor het wel.
  groet ted

 12. @Ted: ik denk dat jullie meter gewoon aan de weg tegen een paal zit, ergens. Hier komen ze in ieder geval nog gewoon in het kastje kijken. Maar wie weet hebben ze bij jullie wel Wifi-meters. Die sirene staat waarschijnlijk op het stadhuis en is inderdaad de brandsirene. Als hij af gaat, komen overal vrijwillige brandweerlieden vandaan naar de kazerne, om van daaruit uit te rukken. Bij ons in het dorp gaat hij bovendien elke dag om 12.00 uur af, zodat de boeren weten dat het lunchtijd is. De burgemeester heeft dat ooit willen afschaffen, maar alle boeren wilden het houden. De mensen in het dorp echter, die vlak bij dat ding wonen, willen er liefst van af.

 13. Leuk, de sirene voor de plaatselijke brandweer.
  Doet toch weer anders aan, zoiets moeten ze in ieder geval in Rotterdam niet verzinnen want dan loopt een ieder de gehele dag met watjes in de oren.
  Over de meterkast, ik weet dat er buiten aan de betonnen paal waar vandaan de stroomkabel naar ons huis loopt een stalen kast zit met een hele grote hendel waar een hangslot aanzit. Daar zal dan wel de meter inzitten.
  groet ted

 14. hoi allemaal!!
  Ik heb een huis (dorpsboerderij) in de Jura en ik heb besloten om tot verkoop over te gaan, maar……..hoe pak je dat nou aan??!!
  Via een in Frankrijk gevestigde (nederlandse) makelaar of via een Franse notaris, in elk geval is mij duidelijk geworden dat er veel, laat ik zeggen niet al te betrouwbare figuren in de huizenverkoop actief zijn.
  Heeft iemand wellicht een tip voor me, hoe ik ’t best kan handelen en hoe ik ’t absoluut niét moet aanpakken…….
  Alvast bedankt en voor nu groetjes van Erik
  á la prochaine!!

 15. Schot voor open doel! Inkoppen:
  Je kunt adverteren op basis van No Cure No Pay (je betaalt 1% bij aantoonbaar succes) op http://www.immogo.com (hé, toevallig mijn eigen site!). Daarnaast zou ik als ik jou was twee of drie makelaars inschakelen. Bijvoorbeeld Ray Immobilier werkt samen met zwitserse makelaars, zodat je huis ook bij de buren in de picture komt. Kijk verder op de linkpagina van Immogo naar andere makelaars. Zoals Immovert (betrouwbaar Nederlands stel) en Sud-Bourgogne Immobilier (Engelse eigenaar en goed ingevoerd in de Britse markt).
  In de Jura zou ik ze zo niet een twee drie weten. Je zou even moeten surfen. Gebruik zoekwoorden die op je eigen huis kunnen slaan en kijk of er lokale makalaars boven komen drijven. Natuurlijk kun je de notaris bij wie je gekocht hebt ook een mandaat geven om het huis te verkopen. Als je tevreden was over diens service. Als je met makelaars aan tafel zit, accepteer in geen geval meer dan 5% commissie (ex TVA). En vraag om een mandat simple, dus geen contract met exclusivité.
  Enfin, lees ook de vooral voor kopers bedoelde raadgevingen (tips) op Immogo. Succes.

 16. die sirene is er niet alleen voor de Brandweer maar ook voor de politie, hij gaat altijd af als er iets aan de hand is

 17. Wat is nu de juiste procedure voor het (be)houden/onderhouden van een septic tank.?. Je hoort zoveel verhalen dat ik het nu nog niet weet.
  Bij ons ligt ie waarschijnlijk onder het gras verborgen (hebben ze dan wel goed gedaan dat verbergen).
  Mijn brandende vraag: Moet ie schoongemaakt worden of is dit bij bepaalde type tanks niet nodig. (ik heb een foto gekregen) Zijn daar speciale bedrijven voor in frankrijk, ik ben benieuwd hoe dit op te lossen.
  De verkopende partij heeft toendertijd wel het een en ander aan ons uitgelegd in het frans, ik begreep er niets van (ik praat helaas nog geen frans) en heb mede door mijn zenuwen stevig ja staan te knikken. Alvast bedankt.
  groet ted

 18. Sirenen gaat een aantal keren af bij ons 1,2 ,3 of 4 keer afhankelijk van de calamiteit. luchtalarm, ongeluk op een N-weg, bosbrand en als laatste waarschijnlijk iets heel ergs of zo.

 19. @Ted: wel een béétje zelfwerkzaamheid graag. Dus eerst even bij de oude onderwerpen kijken. Veel info over de Fosse Septique staat hier. Heb je na lezing nog concrete vragen, stel ze dan gerust.

 20. Ja Krek dat is wat ik altijd als eerste doe. (inlezen oude/behandelde onderwerpen) Maar het is moeilijk zoeken op deze, overigens leuke/boeiende/informatieve, site. Zal wel nieuwigheid zijn van mijn kant.:-))
  Wat ik wel vreemd vind is dat iets wat af en toe wat onderhoud vraagt (tank schoonmaken) wordt weggewerkt onder, in dit geval, gras. Om nu zo een tank op te sporen moet ik nu de afvoer volgen vanaf het huis door het gras om te spitten, …das lekker…..
  groet ted

 21. Er staat een zoekding links in de kolom. Met het woord Fosse was je er vast gekomen. Zo vond ik ‘m namelijk ook terug. Daarnaast heb ik alle oude Infopunten verzameld op een eigen pagina (zie trouwens dat de Fosse Septique daar nog niet tussen staat, ga ik binnenkort doen). Makkelijker kan ik het niet maken. Leuker trouwens ook niet.

 22. Gisteravond was er weer zo een “bijdehand” bij ons thuis die vroeg wat ik moest doen bij pech onderweg op de franse route nationaal. Weet ik veel was mijn antwoord, goeie vraag.!.
  Kijk, voor ons is alles in ons “Franse Avontuur” een beetje nieuw. Is daar een vaste procedure voor in Frankrijk als je ‘savonds op de RN zeg maar bij Auxerre met motorpech staat. Ik durf het bijna niet te vragen maar….Krek, kan ik ik jou bellen (geintje).
  Ik heb op de mooie website van Aat ook gelezen dat ook zij pech onderweg hadden met de vering, maar gelukkig konden doorrijden.
  Moet ik vuurpijlen inslaan voor hulp of is er een nationaal pechnummer of zoiets….

 23. @Ted op de peage staan om 2 km praatpalen; op de RN kan je de ANWB bellen die helpen je dan verder. (Moet je wel lid zijn)
  Wij hebben met onze auto ook serieus pech gehad in Fr en de ANWB helpt je dan goed verder. Nadeel van Fr is dat er geen wegenwacht is of iets dergelijks. Je zult dus 9 van de 10 keer afgesleept worden naar een locale garage.

 24. John, hier heb ik wat aan.
  Ik rij nooit over de peage, ten eerste omdat ik de transport kosten wil drukken en ten tweede kan ik toch niet sneller rijden dan pakweg 100km/uur.
  De RN wegen in Frankrijk zijn erg goed, ik tuf via Mons-Reims-Troyes-Auxerre-Nevers zo naar ons huis, zonder problemen in pakweg 9.5 uur.
  Dat wegslepen naar de locale garage, daarvan zullen de kosten toch wel door renault worden vergoed. Op die Renault Kangoo zit nog een jaar garantie. Trouwens we hebben die franse auto gekocht om die pech problemen zoveel mogelijk te vermijden. Ik bedoel, in Frankrijk rijden ….Franse auto…..:-) (ted’s logica)
  groet ted

 25. Ted waarom denk je dat er in Frankrijk zoveel garages zijn??
  ennuh.. Sleepkosten vergoed door Renault? dacht het niet, misschien door je eigen verzekering, als die tenminste sleepkosten dekt..

 26. Hallo Ferry,
  ben ik nu naief of zo.?. Ik probeer me altijd in te dekken tegen calamiteiten en wel tegen een zo een laag mogelijke prijs. Ik zal van de week even langs de renault dealer gaan en dit vraagstuk voorleggen. Dan is er gelijk duidelijkheid.
  De reis en kredietbrief .?. Ik wil altijd gelijk pinnen.
  Trouwens waar ik van was geschrokken dat je in Frankrijk gewoon kan betalen met je bankpas zonder je pincode te hoeven intypen. Wij letten nu veel meer op onze passen dan vroeger.
  groet ted

 27. Wij hebben 1x pech gehad, laat op een zaterdagmiddag, toen we bijna bij onze bestemming waren.
  Hebben na garagebezoek (die ons verwees naar een Renault-garage) de laatste 50 kilometer stapvoets afgelegd – na snel eerst de weekendboodschappen te hebben gedaan – en konden nog net voor sluitingstijd de Renaultgarage bereiken.
  Deze heeft op zondag 200 km gereden om het nodige onderdeel in een grote stad op te halen, en vervolgens op maandagmorgen onze auto gerepareerd. Klasse!

 28. Wij kunnen ook (nog) amper Frans, maar hebben een boek waarin allerlei auto-onderdelen in vier talen vertaald staan.
  Heel handig!

 29. Tsja Jeanne, dat is zeker klasse zeg.
  Mijn vriendin Ellen zei gisteravond tegen me, “vraag het gelijk hoe je kunt tanken bij een onbemande pomp”
  Nou bij deze, We hadden laatst vergeten de wagen overdag vol te gooien met diesel. Toen we ‘savonds de reis naar huis wilden aanvaarden kwamen we erachter dat we leeg stonden. Nu reizen we zowel heen als terug altijd gepakt en gezakt. (We nemen nl ook de beesten mee, te weten Sjors onze king charles spaniel, en Simmie en Grismo onze perzen.) Dus willen we zo weinig mogelijk stops maken en sores aan ons hoofd hebben. Bij het tankstation aangekomen was deze al overgegaan op “nacht service”. We hebben alleen onze postbank bankpas waarmee we wel in winkels kunnen betalen, echter deze pomp accepteerde de kaart niet.
  We hebben een tijd gewacht tot er een aardige mevrouw uit, aan het kenteken te zien, Parijs ons uit de brand wilde helpen door haar pas erdoor te halen, waarna wij het bedrag aan haar contant terug betaalden. Deden we iets fout, was er een storing of is het überhaupt niet mogelijk met een postbank card.
  groet ted

 30. Tja, zelf vindt ik een posbank kaart wel wat weinig om me op reis te gaan. Wij hebben de ervaring dat een Visa kaart bijna overal in Frankrijk als betaalmiddel wordt gezien. Erg handig dus. Ook bij de tolpoortjes. Die reis en kredietbrief dekt niet alleen tegen autopech. Mijn zwager werdt enrnstig ziek op vakantie. (griekenland) Dan is het fijn als je een ANWB punt kunt bellen die alles voor je regelt. Op mijn reizen in het buitenland heb ik dat ding altijd in de auto liggen.

 31. En ja RobertS, en daar zijn de contact personen voor om bij deze mensen op bezoek te gaan. Eventueel vertalen als er een gesprek is met een arts en noem maar op.
  soms ook minder leuke dingen, overlijden komt ook voor. Ernstige auto ongelukken. Kreeg trouwens vandaag een mooi boek van de ANWB als dank voor ons inspringen.

 32. Mochten er Nederlanders in Frankrijk zijn die wat vrije tijd aan vrijwilleggers werk willen geven, bel dan even met de ANWB.

 33. Ted, aan en onbemande pomp kun alleen met een pasje van een Franse bank betalen, als je een Franse rekening hebt maar nog geen pasje, vraag er dan eentje aan. op het platteland zijn er veel van de onbemande pompstations en op zondag als de pompen ’s middags dicht zijn is het toch wel handig als je kunt tanken. op d’een of d’andere manier staan wij vaak ‘leeg’ op zondag middag.
  ennuh…. naief? heb ik niet gezegd, toch?

 34. Nee, wel hebben wel een rekening bij de La Poste voor het automatisch betalen van de electra. Echter hebben we daar geen pasje aangevraagd. We waren al blij dat we een rekening kregen, omdat niemand Engels praatte hebben we alles met handen en voeten taal moeten doen. Het openen van een bankrekening kon alleen na overleggen van de electra rekening.!.
  Was wel lachen want ik had thuis een vertaling van mijn vraag tot het openen van een bankrekening gemaakt. Ik denk dat ik dat niet goed had vertaald want direkt bij het overleggen van het briefje stond het voltallige personeel op. Kleppen dat ze deden joh. 🙂
  Een rekening bij Credit Agricol kostte ons 5 euro/mnd, daar hebben we vanaf gezien.

 35. @Ted een kleine tip in januari start Alliance Francaise weer met allerlei cursussen door het hele land kan je nu nog snel ff regelen 😉 staat die buurman helemaal met zn oren te flapperen als ke de volgende keer iets tegen m zegt 😀

 36. Ted, hier kun je redelijk goedkoop een Franse cursus op cd of cassettes bemachtigen.
  en ja, een pasje kost geld, mijn pasje kost 3,40 per maand, maar het is wel zo makkelijk