Je tire ou je pointe?


Veel Franser kan een onderwerp niet zijn! Wij mogen graag een potje spelen, hebben serieus overwogen een baantje aan te leggen in de tuin, maar vonden dat ook weer zonde van de ruimte.
De officiële pétanque site
Ze hebben wel een geinig logo.
Een ander logo dat je vaak tegenkomt bij clubs is uiteraard Fanny.
Om geen aanstoot te geven (jawel, Krek: het lukt mij ook soms, woordspelletjes) moet je om haar te bekijken maar even extra klikken
Voor de mensen die het Frans -nog- niet machtig zijn, vond ik een site in het Engels, waar “Fanny” wordt uitgelegd
Wanneer je wat grondregels uitgelegd moet hebben, dan is dit een hele fijne site
En hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis van het ballenspel.

5 reacties op “Je tire ou je pointe?

  1. Volgens mij hebben we al eens eerder een postje over dit onderwerp gehad. Maar dat was lang niet zo uitgebreid en goed gedocumenteerd. Bovendien, wie kijkt er ooit in dat suffe archief?
    Leuk stukkie, Dineke. Ik had nog nooit van Fanny gehoord. En verheug me nu al op onze lange nieuwe oprit. In Mei allemaal de ballen mee!

  2. Die eerdere posting had ik duidelijk gemist, Krek. Maar goed, nu weet iedereen er wat omheen.
    En w.b. die ballen, die zitten standaard in onze kampeeruitrusting.

  3. Als ik met een bakkie op petanque doe zijn kogelvrije vesten en helmen geen sinecure.

  4. Petanque! Sinds 2 jaar de ultime afsluiting van ons zomerfeest! Ik geef rond de langste dag elk jaar op een zondag een mid-zomerfeest voor mijn buurtjes. Dat zijn de bewoners van ‘st.Martin’, 3 huizen en een boerderij, op 1 km afstand van het echte dorp/stadje Chalabre. Als de zon tegen 19 uur wat mkinder heet is gaan we naar de voorkant van ons huis met z’n allen ( 40 m gravel-cour van 10 m breed),en wordt er fanatiek pétanque gespeeldtot ver na zonsondergang. Er zitten echt keien bij! En de publieke tribune zweept op en voorziet de helden van drank…