Koel Frans

De docent Frans Berry van der Wouw heeft een eigen uitgeverijtje, dat hij de naam Arti-Choc heeft gegeven. Van der Wouw geeft dan ook lichtelijk choquerende werkjes uit, met als poeptitels: “Merde!” en “Merde encore” van Geneviève Edis. Binnenkort verschijnt een derde uitgave: “Woordenboek van het Frans dat u op school nooit leerde.” Het excuus voor deze boekjes staat op de site van Arti-Choc als volgt verwoord:

“Vindt u het Frans ook zo’n mooie taal maar un peu difficile? Goede kans dat dat komt door het argot (populair Frans) dat u overal tegenkomt. Op school leren we vooral het standaard-Frans, waarmee we prima kunnen communiceren. Maar wie de Fransen écht wil begrijpen zal enige basiskennis moeten hebben van het populaire Frans zoals de Fransen dat zelf gebruiken.”

Van der Wouw blijkt dé Argot-specialist van Nederland te zijn. Het is zelfs mogelijk hem in te huren voor lezingen over ARGOT À GOGO. “Tijdens deze avond zult u op speelse wijze ontdekken dat deze kleurrijke taal op ieder sociaal en cultureel niveau gebruikt wordt en zult u en passant heel wat nieuwe woorden en uitdrukkingen leren. Zodat u wellicht niet meer hoeft te zeggen “Je n’ai pas compris”, maar “J’ai pigé!” Lekker platte Franse cultuur snuiven dus.

Wie geen zin heeft in boeken of een lezing bezoeken, kan ook terecht op de site van de BBC. Daar hebben ze pagina’s en pagina’s vol ‘Cool French’, in verschillende categorieën online te beluisteren of te downloaden als MP3.

Reacties zijn gesloten.