70 jaar geleden leidde de val van Barcelona het definitieve einde in van de Spaanse republiek. De hevige en niets ontziende gevechten gevechten tussen republikeinen van allerlei pluimage enerzijds en sympathisanten van Franco anderzijds brachten een enorme stroom van vluchtelingen op gang. Eind januari en begin februari 1939 trokken zij en masse richting de Franse grens. Om een humanitaire ramp te voorkomen kon de Franse regering niets anders doen dan de grens open stellen, met als gevolg dat een half miljoen Spanjaarden Frankrijk instroomden via de grensovergangen in de Pyreneeën: Cerbère, le Boulou, Prats de Mollo, Puigcerdà… Zij werden aanvankelijk opgevangen in concentratiekampen – die nog niet de verschrikkelijke bijklank hadden, maar het begin werd er wel gemaakt: bij Argelès op het strand, bij Rivesaltes en verderop bij Agde, Bram, etc. etc.
Een enerverende en veelal trieste geschiedenis, welke dit jaar volop aandacht krijgt, mede op instigatie van de regionale overheid van de Languedoc-Roussillon. Want van de half miljoen vluchteling zijn er veel achtergebleven in deze regio, alsook in de Midi-Pyrénées (Toulouse en omgeving), en hebben derhalve een hoop van hun geschiedenis en cultuur meegenomen. In de regio vinden er dus veel aktiviteiten plaats om dit moment van het openen van de grens te herdenken, alsook de vluchtelingenstroom die dit op gang heeft gebracht en de impact ervan op de Zuid-Franse regio’s.
Wij doen er ook aan mee, met een rijk programma aan archieffilms en speelfilms die op een of andere manier deze geschiedenis weergeven en interpreteren, maar er zijn nog veel meer andere aktiviteiten, waarvan een groot deel vermeld staat in deze deze brochure.