Liever lui dan moe.


Je hoort wel eens van die verhalen over ambtenaren. Maar in het bedrijfsleven schijnt het écht zo te zijn. Er lopen mensen rond die geen flikker uitvoeren, maar die wel heel goed zijn in het simuleren van bezigheid. Drukdrukdruk! In Frankrijk heeft iemand daar nu een boek over geschreven. Corinne Maier, die (voor halve dagen, dat wel) als onderzoekster in dienst is bij de EDF, schreef het boek “Bonjour Paresse. De l’art et de la nécessité d’en faire le moins possible en entreprise“. Hartstikke leuk, vol tips over hoe je je leven zo makkelijk mogelijk moet maken. Helaas brachten haar ideeën, of liever gezegd het feit dat ze ze opschreef, haar wel in de problemen. Haar verhaal haalde zelfs de New York Times!
Ik moest erg om het hele idee lachen, vooral ook omdat ik niet zo lang geleden een korte mailwisseling had met een jongedame die in Parijs bij een groot cosmeticahuis werkt. Wij raakten in gesprek over haar marketingbaan en ze schreef me het volgende
Met dit alles vraag ik me dus steeds vaker serieus af of marketing wel echt een vak is…
Het is eigenlijk meer een soort spelletje: je neemt een product (in dit geval een lippenstift). Zet een stel mensen met zoveel mogelijk verschillende opinies en fragiele ego’s in een trendy (of luxe) kantoorpand (mét de broodnodige vergaderruimte). Focus met z’n allen op het product (de lippenstift). Doe alsof dit de allereerste, allerbeste, allermooiste, allerexclusiefste lippenstift op de hele wereld is. Sterker nog,
de lippenstift is het enige waar de wereld nog op zit te wachten. Zet intussen iedere vorm van privéleven opzij. Houd minstens 3 vergaderingen en presentaties per dag. Ren vaak door de gang met stapels papieren (of – nog interessanter – met maquettes en Beta tapes). Praat heel snel en zoveel mogelijk in slang en gebruik het woord ‘urgent’ minstens 3 keer peer uur (tegen leveranciers minstens 6 keer per uur). En degene die het het langste volhoudt wint het gouden debieltje (of de gouwe Loekie). Hetzelfde recept kan toegepast worden als je snel 5 kilo wilt afvallen of als je een maagzweer wilt kweken.
Ik kan me voorstellen dat deze dame – wier naam hier natuurlijk onvermeld blijft – het boek van Corinne Maier met veel plezier zal lezen. Heeft iemand hier ook zo’n baan, in Nederland of in Frankrijk?

6 reacties op “Liever lui dan moe.

  1. voel me al schuldig dat ik tegenwoordig regelmatig even de kroeg hier binnen stap onder werktijd!
    Hoor wel van Fransen die in NL zijn komen werken (in het bedrijfsleven) dat ze ervaren dat de werktijden hier veel strikter aangehouden worden dan in Fr, waardoor men minder overwerkt. Daarentegen wordt er volgens hen in Fr veel meer gelummeld en gekletst door de dag heen, waardoor er minder gedaan wordt.

  2. Heb Vk zelf ook gelezen. Ben overigens wel benieuwd wanneer EDF bekend maakt wat voor straf mme Maier krijgt, want dat boek is nu al een maand uit. Of zou dat verhaal toch gewoon een marketingstunt zijn?