Linkse pers onder vuur

Tijdens de strubbelingen rond de benoeming van Jean Sarkozy als Président van het ‘stadsdeelkantoor’ van La Défense liet het serieuze Nieuws van de (politiek relatief linkse) zenders M6 en Canal+ een filmpje zien van een Duitse journalist die een lachstuip krijgt terwijl hij een bericht over deze benoeming voorleest. Als je de Franse ondertitels mag geloven tenminste.

Helaas hebben die ondertitels – net als het ingemonteerde portret van Jean Sarkozy – helemaal niks te maken met de inhoud van het door de journalist voorgelezen bericht. Deze grinnikt gewoon omdat hij zich verspreekt in een verhaal over Europa. Maar de minder taalvaardige Fransen hadden dat natuurlijk niet door.

Nu roept heel conservatief Frankrijk ‘HANDS!‘ En een beetje gelijk hebben ze wel. Het getuigt van weinig gevoel voor journalistieke ethiek om een overduidelijke grap te presenteren als serieus nieuwsitem. Tenzij ze er zelf ook ‘ingetrapt’ zijn, maar dan hebben ze in ieder geval hun bronnen niet gecheckt. Bovenden, de naam ‘Sarkozy’ valt niet in het verhaal van de journalist, dus dan ruik je toch onraad, lijkt me.

Zou zoiets in Nederland kunnen? Terwijl het geen 1 april is, bedoel ik?

Reacties zijn gesloten.