Moortje en de katteharen

De eigenlijke schuldigen van de aanslag in Londen zijn natuurlijk die lui die al 800 jaar geleden besloten al die ongelovige honden in het Oosten eens een bijbels lesje te gaan leren. Zij die het Christendom te vuur en te zwaard wilden verspreiden en daartoe op kruistocht togen: de onruststokende Katharen. Kijk, dat klinkt goed, hè, een beetje historisch perspectief. Hoewel ik er zelf geen verstand van henb, hoor. Sterker, toen ik de naam voor het eerst hoorde dacht dat het over poezen in de rui ging, terwijl ik bij kruistocht vooral moest denken aan een loopse koe. Maar goed, ik begrijp inmiddels dat de Katharen de grondslag hebben gelegd voor de westerse beschaving, en dat de regio waar ik volgende week op bezoek ga, kan bogen op meer dan een gemiddeld portie Katharengeschiedenis. Voor wie hier van houdt, even een paar linkjes. Naar een wetenschappelijk doorwrochte Nederlandstalige site van een stel Belgen*, en een Franse – tamelijk commerciële – site (die man met die aanstellerige pijp!) die meer de bezienswaardige en toeristische kanten van het Katharenfenomeen belicht. Daarnaast vond ik een site van een fotograaf (ook van de foto boven dit stukje), die een hoop ruïnes van Katharenvesten heeft vastgelegd, alsmede de natuurlijke Katharenhabitat, die er volgens mij inderdaad al 800 jaar zo ongeveer zo uit moet zien. Fraaie sfeerplaatjes.
Kortom, de fans van geschiedenis, cultuur én natuurschoon worden weer behoorlijk verwend bij Hollandais en France. Bedank niet mij, maar de aanstichtster van dit alles:
*Linktip van Remke.

14 reacties op “Moortje en de katteharen

 1. Bedankt, Remke, ik lees elke dag wel een stukje, want wat een hoop tekst hebben die belgen geproduceerd…

 2. @krek: en die tip van Remke is nog Hollandser dan jij dacht, want van de naam Katharen is ons woord ‘ketters’ afgeleid.

 3. btw: Cathares.org is in de loop der jaren inderdaad steeds commerciëler geworden. Maar geef toe dat er wel heel veel werk in zit en heel veel informatie staat.

 4. Montaillou!! Is iedereen dit vergeten? Of word ik echt oud?

 5. antwoord op vraag 1: Nee, dus.
  antwoord op vraag 2: dat gun ik je van ganser harte en ik hoop er nog lang van mee te kunnen genieten.

 6. Fantastisch! Woon ik dus ook tussen, maar nog een boel onbekends hoor, is ook zoveel over te lezen en te zien. Jammer dat ik het zo druk heb… maar gebookmarkt; later dus.

 7. Montaillou? Niet door te komen, driekwart gelezen.
  Die Katharen waren, volgens mij, wel de eerste christenen die vonden dat geloof een persoonlijke zaak was en niet van instituties. De grondleggers van het protestantisme en dus van het humanisme.

 8. Ik had als bijvak Oud-Occitaans. Denk niet dat ik er nu nog veel van beheers…

 9. @Dineke: Jij loopt ook al zo te stippelen, wat is dat toch?
  Zijn ooit omgereden om Albi te bezoeken en vooral de kathedraal aldaar, prachtig, vol met afbeeldingen van de engste duvels. Zelfs m’n zoons waren onder indruk, en dat wil wat zeggen, DeadMetal-fans die ze toen waren.