Oefening in integreren : PMU

Als u in Frankrijk gaat wonen, zijn er een aantal oefeningen die u moet doorlopen om « geïntegreerd » te raken. Dit gaat van jeu de boules tot Frans spreken en van uitgebreide lunches op zondag’s (+ 6 dagen doordeweeks) tot het toeteren in de file. Een ander leuk tijdverdrijf waar u echt kunt aantonen dat u geïntegreerd bent, is meespelen in de PMU. Wat is de PMU? Het staat voor “Paris Mutuel Urbain”, maar dat is helemaal niet belangrijk en de meeste Fransen weten dit waarschijnlijk ook niet. PMU is gewoon het gokken op de paarden. Dit is een redelijk populaire activiteit in Frankrijk, net als krasloto, keno en andere hoe-krijg-ik-mijn-geld-gouw-weg activiteiten die razend populair zijn in Frankrijk. Hoe gaat dat nu in zijn werk? Dit wordt geen uitleg hoe u een paarden expert wordt en hoe u moet spelen om te winnen. Daarvoor verwijs ik u naar mijn site www.par-ici-le-fric.fr die u uitlegt hoe u met 100% kans de loto kunt winnen. U kunt op bijna elke dag van de week in de PMU meedoen. Wilt u echter door deze integratietest heen, dan moet u dit vooral doen op zondagmorgen. En dan natuurlijk niet gewoon vanaf internet meegokken. Nee, naar de lokale PMU bar.

Als u daar binnen komt, dan is het een gejoel van jewelste. Waarom? Omdat iedere Fransoos die wel eens een tierce heeft ingevuld, net diè dag weet welke paarden als eerste gaan finishen. En daar proberen ze dan hun buurman aan de toog met veel gebaren, PMU-vaktaal en statistieken van te overtuigen. Tot 1/1/8 ging dit gepaard met een dikke wolk van rook waar u eerst een gat in moest snijden om naar het loket te komen. Echter, sinds 1/1/8 zitten alle rokers buiten, en, gek genoeg, niemand meer binnen . De niet-rokers zijn blijkbaar per 1/1/8 thuisgebleven. Maar dit ff terzijde.
Als u echt mee wilt doen, moet u na binnenkomst eerst meedoen met deze kermis. Eerste vereiste is dat u een rondje pastis geeft. Want er kan natuurlijk niet over jockyes, obstakels en statistieken gepraat worden zonder pastis. Een paar termen die u zo terloops even door het gesprek kan gooien : “Non-partant”, dit is een knol die waarschijnlijk niet genoeg geslapen heeft (of niet door de dopingcontrole is gekomen) en die dus niet aan de start verschijnt. Het is altijd leuk om DE favoriet van de dag op te zoeken en dan terloops in het gesprek te laten vallen “oh, no, je ne joue pas le dix puisqu’il est non-partant”. Reactie verzekert. Binnen 2 minuten is het de hele zaak rond, binnen 5 minuten weet het hele dorp het… Een andere : “tocard”. Dit is een knol die net met pensioen is na jaren bij een wijnboer druiven te hebben gesjokt of eentje die afgedaan heeft voor lokale paardrijclub, en die nu dus alleen mee doet voor de figuratie. Kortom geen enkele kans om te winnen. Maar ja, ALS die andere 10 paarden op hun snuit gaan en uw “tocard” is de enigste die over de finish kruipt dan wint u natuurlijk wel de jackpot!
Vervolgens, als u voor een echte expert wilt doorgaan koopt u de Paris-Turf. Dit is een krantje met zoveel statistieken over de “course” dat je je afvraagt hoeveel computers ze wel niet hebben gebruikt om dit allemaal uit te rekenen. Natuurlijk helpt het geen iota in de prognoses, maar het komt wel professioneel over. U gaat nu aan een tafeltje zitten en bladert willekeurig door dit krantje heen. U kunt er nu geheid, binnen 2 minuten , op wachten dat iemand u op de schouder klopt en u vraagt “Et le onze? Qu’en pensez vous”? Waarop u direct antwoordt “Non, c’est clair que c’est un tocard. Aucun chance”. Als u wat verder gevorderd bent zou u daaraan kunnen toevoegen « Par contre l’as est à quatre contre un, et puisqu’il est à la corde et le terrain est lourde, il va surement finir premier ou deuxieme ». En , hop, weer een pastis verdient. Nu moet u zelf een formuliertje invullen. Dit kan een tierce zijn (3 paarden) , een quarté (4) of een quinté (5). De kans dat u wint zijn met de tiercé bijna nul, en met de quarté en quinté nog lager. Euromillions is makkelijker, maar duurt korter en is geen echte integratie oefening. Kans blijft ongeveer gelijk. Tenslotte moet u dan naar het loketje om uw formuliertje te overhandigen tegen wat euros. Het zal u opvallen dat in 90% van de PMU’s er een persoon naast het loketje zit met een hoop kranten. Dit is vaak de lokale PMU-goeroe. Althans , zo heeft hij zichzelf verklaard. Die kan OOK uw formuliertje invullen. Natuurlijk niet doen, want dan gaat u echt door voor beginneling. Bovendien, deze man werkt ook niet voor niets, en zet alleen DE winnende nummers op uw formuliertje tegenover een vergoeding van enkele euros (en een pastis, maar goed, dat moge duidelijk zijn nu, dat elke handeling in dit hele proces gepaard gaat met een nieuwe pastis).
In een volgende aflevering zal ik u uitleggen hoe u te werk moet gaan om uw winst te innen. Maar aangezien dit eens in de 500 jaar is, is daar geen haast mee…

Timo

Reacties zijn gesloten.