Pas dans mon jardin!


Het departement Nievre moet zijn eigen broek ophouden. Ook als het gaat om de verwerking en opslag van de 180.000 ton door de departementale inwoners zelf geproduceerde afval. Vervelend alleen dat het grootste deel van Nievre ook wel Parc Naturel du Morvan wordt genoemd. En laten ze nu een vuilstort voor niet afbreek- of verwerkbaar afval precies in het dorpje Remilly, op het zuidrandje van diezelfde dunbevolkte Morvan, hebben gepland! Nou, het huis te klein natuurlijk. Overal wordt het landschap vervuild door gore vellen niet-afbreekbaar landbouwplastic met protestkreten. Jagers zetten hun geweren in de kast en boeren staken tijdelijk het gifspuiten om te hoop te lopen en een glas te drinken op de protestvergadering. Maar ja, waar moet het afval van de Nievre anders gestort? In de Bresse? Nee toch zeker!
De protestsite is overigens gebouwd door ene Midori: Japans voor ‘groen’. En aan de linklijst op haar blog te zien een overtuigde ecoloog, die zich hard maakt voor een manier van leven die het milieu niet al te veel belast. Daarmee voorlopig voor mij de enige geloofwaardige van het stel protesteerders.
Bedankt voor het onderwerp: FF

57 reacties op “Pas dans mon jardin!

 1. Voor de goede orde: als ze bij mij om de hoek zo’n stort zouden plannen zou ik óók protesteren. Het hemd is nader dan de rok, nietwaar.

 2. Die op Paus-log was een wezenlijke bijdrage, ging echter verloren in wezenloos gebep.

 3. Grappig, de vuilstort vlak bij ons, in Frankrijk, wordt gesloten, een dikke laag zand, plastic, en dan nog een laag zand.
  Ik weet nu dus waar ze die nieuwe hoop gaan storten, niet meer bij ons in de buurt 🙂

 4. Ik zag het bij FF. Op Morvan heb ik niks te zoeken. En bij de Paus moet ik het gemist hebben. Zeker verzopen in het wezenloos gebep. Maar goed, voordat het ook hier weer over niks gaat behalve over dat het misschien geen nieuws is, inhoudelijk commentaar is welkom! ’s kijken of we wezenloos gebep kunnen vermijden, Puntmuts.

 5. Ook hier, in Parc Naturel du Haut Languedoc, is een fabrieksvuilstortplaats gepland. Ja, waar moet je het anders laten hè als in een natuurgebied? En wij gebruiken daarin tegen, er maar lekker op los (makkelijk die tasjes bij de Ecomarché). Verder heb je weinig keus. Bergen vuil omdat ieder levensmiddelen bedrijf hier een verpakkingsgeile randdebiel in dienst lijkt te hebben. Hoe klein zal ik het nu eens verpakken hihihi. Er zitten hier kaasjes in een doosje net even groter dan een vingerhoed. De glasbak zit meestal voor meer dan de helft vol alsmede de papierbak. In de emballagecontainer ligt meestal maar een bodempje, dat begrijp ik dan weer niet…

 6. Inderdaad gaan ze op zoek naar een gebied waar zo min mogelijk mensen wonen, zodat zo min mogelijk mensen er last van hebben. En dat dat dan meestal een natuurgebied is… dat ligt in de aard der dingen besloten. Overigens moet je het effect niet overschatten. Een riviertje een beetje vervuild, wat korenwolven naar de haaien, een beetje stankoverlast voor wat verspreid wonende import-Hollanders… niks om je druk over te maken. Veel logischer zou zijn om zo’n vuilstort in een industriegebied neer te leggen, waar niks meer te verzieken valt. Maar daar hebben veel meer mensen er last van én is de grondprijs een stuk hoger. Dus dit is welbeschouwd veel democratischer en economischer.

 7. Well, then… because you it are:
  The department Nievre must stop its own trousers. Also if it concerns the processing and rise detritus produced of the 180,000 barrels by the departmental inhabitants themselves. Annoying only that the largest part of Nievre also Parc Naturel du Morvan is called. And they leave now vuilstort for does not demolish – or verwerkbaar detritus exactly in the village, have planned Remilly, on the zuidrandje of the same thinly populated Morvan! Nou, the house too small natural. Everywhere the landscape is polluted by gore cuts down not-degradable agriculture plastic with protestkreten. Hunters put their guns in the cupboard and farm props temporarily poison needles to hope of running and drink a glass on the protest meeting. But yes, where the detritus of the Nievre must differently paid? In the Bresse? No nevertheless certain! The protest site has been moreover built by one Midori: Japanese for ‘ green ‘. And to the link list on its blog a persuaded ecoloog, who makes itself hard for a manner of to see life which does not charge the environment already too much. With that provisionally for me the only credible of the couple protest-earlier.

 8. Wat een briljant vertaalprogramma heb je Krek. Daar zullen je klanten nog lol aan beleven.
  En dat je je eigen broek moet stoppen is natural op ’t zuidrandje!

 9. Alle madheid on een stick. Waar bemoeien al die niet-Fransen zich mee. Ik gun de autochtoniërs hun nimby gedrag maar die voorbijgangers met hun Greenpeaceverhalen… en dan ook nog in English.

 10. @Gertjan: Het vertaalprogramma is al een paar keer langsgekomen in deze kolommen. Er schijnen mensen hele OG-transacties mee rond te breien. En achteraf klagen dat die Fransen de zaken verkeerd hebben voorgesteld! Houd zinnen kort. Gebruik geen beeldspraak. Zeg wat je bedoelt. Dan werkt Babelfish redelijk. Net als een woordenboek zou ik zeggen, waarbij je dan zelf het gezien de context meest voor de hand liggende alternatief kunt kiezen. Want dát kan babelfish niet.
  @Puntmuts: de Nederlanders in de regio zijn door de Fransen gevraagd zich er mee te bemoeien, schijnt. Nou, dat was niet aan dovemansoren. Op het blog van Midoritech, die overigens ook schattige kinderprogjes maken, staan ook links naar NL sites, dus ik dacht eerlijk gezegd dat er NL achter zaten. Niet dus.
  Maar zeg eerlijk: als er ineens plannen opduiken om naast jouw Franse kabouterhuisje een TGV-lijn aan te leggen, ga je dan tevreden in de tuin een eikelpijpje zitten stoppen, of loop je ook te hoop? Die Nederlanders daar zijn gewoon belanghebbenden, ook al zijn het maar buitenlanders. En wie weet wonen ze er wel voor vast. Als je in Amsterdam roept: “waar bemoeien al die niet-Nederlanders zich mee”, zit je volgens mij ook in een fout kamp. Of heb ik een verwrongen wereldbeeld?

 11. Doe niet zo flauw, Punt, je begrijpt heus wel dat dat niet zo persoonlijk bedoeld is. Ik probeer een beetje advocaat van de duivel te spelen en zoals je weet kijk ik in de discussie niet op een hyperbooltje meer of minder. Daarmee zit jij niet meteen in een fout kamp. Erg lange tenen. Zeker voor een kabouter. Grumpy!
  Aan de ene kant roepen die mensen ‘not in my back yard’, waardoor ze dus anderen met hun probleem opzadelen. Aan de andere kant is hun reactie heel begrijpelijk. Als jij daar zou wonen, als Hollander, op een paar km van zo’n ‘site’, zou je dan niet reageren?

 12. Waarom ik m’n huis in Frankrijk heb gekocht is niet vanwege die steenmassa, maar vanwege de omgeving, de natuur, de rust. Als dat zou worden aangetast zou ik me ook behoorlijk in m’n kruis ge…. voelen.

 13. @K.: Zag geen aanhalingsteken en ook niet je gelaatsuitdrukking. Qua tenen, maatje 45.
  @G: Onze paddestoel is ong. zeven kilometer verwijderd van Rémilly en zijn ook niet blij.
  Heb problemen met voorbijgangers – waartoe ik ook mijzelf reken – die gaan greenpeacen terwijl onze Franse buren vooral kijken naar de praktische kant van de zaak. Wie ben ik dan….. in een land vol kerncentrales, gifspuiters en privé-vuilverbranders.
  Ben hier ook verzeild geraakt vanwege de laissez-faire mentaliteit, weg van het gemoraliseer en het ge-greenpeace. Spuiten geen gif maar fikken er ook lustig op los (waar laat je die zooi anders).
  Bonne nuit.

 14. Je gaat dit niet geloven, Muts, dat ik dit zeg, maar ik zwicht voor een sterk argument. Als je het zo bekijkt heb je helemaal gelijk! Ook wat betreft je veroordeling van de importzeikerds die vinden dat Frankrijk net zo ecologisch verantwoord moeten zijn als bij hullie thuis. Ik moet nog denken aan ons eerste jaar, toen ik een verontwaardigd briefje schreef aan de juf, of ze iets kon doen tegen al die chocoladehapjes. Op een nette manier schreef ze terug dat ik me met mijn eigen zaken moest bemoeien, net zoals zij dat deed tegenover de voedgewoonten van de andere ouders. Leermoment! Wel is het grappig dat nu (5 jaar later) het ministerie van volksgezondheid een campagne begint om een gezondere ‘goûter’ te propageren. Nestle werd wel érg dominant, in het tussendoortjeschap.
  Maar goed, waar het om gaat, je hebt gelijk… het Nederlandse wijsvingertje hoort in Frankrijk niet thuis. Sliep uit!

 15. Als ik zo alles lees dan vraag ik me af hoe het mogelijk is om in een gebied waarbij zoveel bronnen en ondergrondse waterlopen zijn als in de Morvan, zo’n voorziening wordt gemaakt.
  Protesteren is vaak moeilijk vandaar dat ik hoop dat al die knappe franse ingenieurs hier wel een oplossing voor bedenken, want als ze iets in hun hoofd hebben, dan gaat het meestal toch gewoon door….denk ik….hoop van niet…

 16. @Frank, Hier sterft het ook van de bronnen en ondergrondse rivieren; een grote gatenkaas de montagne noir. Ze verrekken het om een fatsoenlijke ondoorlaatbare bodem te maken onder die stort om over de capaciteit van de verbrandingsovens nog maar te zwijgen. En die verdwaalde import hollander heeft dan wel een grote bek, maar het soort frans wat hier aan te pas komt spreken we toch niet. Lees: ze slaan hun ogen en hemel, lachen op een manier waardoor je je weer een kleuter voelt en gaan gewoon verder.
  ps: Ook wij verbranden alles op de hoop anders moeten zij het doen. En zelfs gif spuiten is me niet meer vreemd want na een jaar of 5 zwoegen en beulen ga je ineens heel anders kijken naar die ouwe besjes die permanent in een hoek van 90º staan en lopen.

 17. @Rem: Het verband tussen al dan niet gif spuiten en 90 graden besjes ontgaat me.

 18. @Punt: Ik neem aan de Remke bedoeld dat de besjes (oude mensen) in een hoek van 90 graden (krom lopen) omdat ze teveel op het land hebben moeten zwoegen om onkruid te wieden.
  Trouwens over die plastic tasjes gesproken (zie Remke 24 mei 01:12), Wij kegen ze niet meer bij de ATAC. Of ze nu gewoon op waren of dat het nieuw millieubeleid is van de ATAC weet ik nog niet

 19. Aat snapt ‘t. Hier houden ze ook op met de tasjes, heeft me al een vermogen gekost aan extra sterke super tassen die heeel lang mee gaan want die vergeet ik dus steeds, verwend.

 20. @Remke, zelfde probleem hier… wij krijgen alleen bij de SuperU nog tasjes, voor de rest moet je zelf tassen meenemen.. en ja die vergeet ik ook altijd, wij hebben nu ook een lading van die dingen… maar heel slim… ik heb er nu altijd 2 in de auto liggen…

 21. @Marjan, heb ze sinds kort ook in de auto liggen, wat denk je…sta ik nog bij de kassa zonder tas. Erg.

 22. Het gaat hier niet om om een normale departementale vuilnisopslagplaats, maar om de commerciële exploitatie van de ondergrondse opslag van giftig en niet-afbreekbaar vuil.
  Natuurlijk heeft het verzet voor sommigen iets te maken met een bedorven uitzicht, stank op het terras of hinder door een leger vrachtauto’s. Giftig afval dat kan lekken – op een steenworp afstand van thermale baden en van een verbindingsrivier met de Loire hoort niet op die plaats!
  Weg met die vuilkuil!

 23. Het is toch geen probleem als Fransen, die zich willen verzetten tegen de ondergrondse opslag van giftig vuil aan de rand van een natuurgebied Nederlanders vragen om een petitie te tekenen?
  Het bedrijf Coved heeft overal in Frankrijk van dit soort ‘voorzieningen’, waar overheden tegen betaling hun niet afbreekbare vuil (inclusief giftig en radio actief ziekenhuisafval) ‘kwijt’ kunnen. Dit is gewoon de verkeerde plaats en het is geen nimby-issue.
  De zooi stroomt gewoon door scheuren in de bodem (aangetoond in een onderzoek) via de Alène de Loire in. En die stroomt langs de tuin van zeer velen …..

 24. Voor dit soort afval zijn alle plaatsen ‘verkeerd’. De centrale heuvels van de Morvan (die in het hartje van het park) zijn een uitloper van het Centraal Massief en bestaan uit keihard en ondoorlatend graniet en er woont vrijwel niemand, zou het daar wel kunnen?
  (Ik denk ongevraagd mee.)

 25. Alle plaatsen zijn slecht, maar sommige slechter. Probleem is dat de vuilverfwerking op dit niveau is vercommercialiseerd. En zo’n bedrijf is goedkoper uit met een onexploiteeerbaar stukje bos dan met een stuk industrieterrein.
  De Fransen in de Sud Morvan zijn echt bang voor hun gezondheid. Ze zien iedereen al wegtrekken, omdat er bijna geen toekomst is. Ze krijgen alleen wat klussende Nederlanders er voor terug. En nu een hoop gevaarlijk vuil.

 26. @Miriam (zonder e-mailadres): Je argumenteert erg compact. Dat van die wegtrekkende Morvandais wier plaats wordt ingenomen door klussende Nederlanders en gevaarlijk vuil vind ik ijzersterk en onnavolgbaar.
  Chapeau!

 27. Zie dat er meer zijn mét mening maar zonder e-mailadres. Miriam excuses.

 28. Heb helaas slechte ervaringen met achterlaten van emailadressen op fora, vandaar.
  Enige wat ik wil zeggen is dat de meeste Morvandiaux en Morvandelles, die ik heb gesproken geen bezwaar tegen ‘normale’ vuilopslag hebben, maar wel bevreesd zijn voor dit gevaarlijke vuil.
  Overigens niet allemaal: lees het verslag in de Engelse blog op http://www.vitalsudmorvan.org maar eens: met de burgemeester in de sschoolbus op snoepreis naar een andere vuilkuil.

 29. Heb het verslag van de schoolreis gelezen, bevat naar mijn mening nogal wat vooronderstellingen. Zo wordt er gesuggereerd dat de burgemeester van Rémilly (voorstander) handelt uit eigenbelang. Lijkt me geen verstandige insteek als niet-Franse aktievoerder.

 30. Het grappige is dat ik van de tegenstanders nog geen alternatief heb gehoord, voor dat gevaarlijke vuil. Die van Punt in het centrum van de granietbergen van de Morvan (toch al slechts 1 inwoner per km2) leek mij wel een goeie.
  En dat de vuilverwerking door de regering is uitbesteed, brengt inderdaad met zich mee dat zo’n bedrijf op zoek gaat naar een goedkoop stukje grond.
  Al kun je je afvraagen of de regering dit soort faciliteiten op dure industrieterreinen neer zou leggen. Die denkt tegenwoordig ook in grondexloitatietermen.

 31. Voorheen werd het toch verkocht aan derde wereld landen? Althans, die verkochten hun grond heerlijk goedkoop. Dumpen in het heelal? Non. Laten we maar eens lekker met onze bek op de feiten gedrukt worden. Het is er: vuilnis. Zelf geproduceerd. Want wie gaat er nou nog een boodschappentasje kantklossen van eerlijke hennep enz? Nee, heel goed, gooi maar in de achtertuin die bende! Wie moet er nadenken: de leiders of het volk? Ik weet het nog steeds niet.

 32. Nou, wat in de achtertuin gooien hebben de Fransen een uitstekende reputatie opgebouwd. Letterlijk. Als je ziet wat je allemaal in de grond vindt rondom de huizen hier. Het afval van eeuwen. Overigens zal dat in Nederland op boerenerven niet veel beter zijn en de mensen wisten ook niet beter natuurlijk, vroeger.

 33. Ik zie geen verschil tussen je eigen rommel verbranden of massaal alle zooi op een vuilstort verbranden. Bovendien tel je hier niet eens mee als je geen auto wrak in de tuin hebt staan lijkt wel…

 34. Al die ‘rotzooi’ is een zegen voor (auto) verzamelaars, schapen en andere dieren die een beschut plekje zoeken én levert vaak mooie plaatjes op voor ‘wie het wil zien’.
  Ik vind het prachtig evenals de vele slecht onderhouden huizen naast de goed onderhouden huizen in de meest bizarre kleuren. Een gecontroleerde chaos, heerlijk, houen zo.

 35. Zo hadden we ooit twee chinese hangbuik zwijnen in een oude renault 4. Als het regende bleven ze mooi op hun kont voor het raam zitten mekaar aankijkend van: Ga jij d’r uit? Nee ik ook niet…

 36. @P: ..nee..wat is het? Trouwens, ik sta de hele dag al op m’n hoeven. ’s Avonds graag even zitten…

 37. @ Rem: hoeven omhoog. En laat ze es lekker masseren.
  Soms nog lekkerder als…Pulp fiction gezien?

 38. Wat is de overeenkomst tussen hoeven masseren en Pulp Fiction?
  (Vrouwen!!)

 39. Wie is Miriam?
  En wanneer je Pulp Fiction hebt gezien hoef je die vraag niet te stellen!

 40. Miriam is van verder terug. Pulp Fiction heb ik meerdere malen gezien.
  Okee, okee, ga ‘m nog een keer zien – grmmmbblll.

 41. Trouwens, volgens mij is het ‘als’ en niet ‘wanneer’, hoor.

 42. @Din: wel gezien maar kan me even geen voeten scene herinneren.

 43. Nou daar gaat ie dan, 1% per minuut…lekker hoor zo’n telefoonlijn door de bomen.

 44. Vond ik op een forum: “Wij kunnen helaas op de 28ste er niet zijn. We hopen dat er iemand uit de Nederlandse kolonie bij kan zijn.”
  Daar wil je toch niet dood gevonden worden, in een ‘Nederlandse kolonie’?

 45. Hallo, Laat ik nou precies bij de haarspeldbocht wonen in Mont en als ik dan zie hoe bijna iedereen die zo keurig staan te demonstreren tegen de ¨vuilstort¨die misschien hier wordt gerealiseerd hun ASBEST, VUIL, OUDE AUTO ONDERDELEN,VERF, OLIE, LEGE OLIEVATEN en nog meer DUMPEN en VERBRANDEN bij ons op de hoek waardoor wij dagelijks in de stank en giftige rook wonen en dat diezelfde mensen vrolijk fluitend posters op hun huizen hangen en ook nog eens die posters verspreiden dan vraag ik mij werkelijk af of het gaat om het milleu of de waarde van hun eigen huis. Ed van Straaten.