Pesticidepesten

Er schijnen economen rond te lopen die roepen dat het statistisch gezien allemaal erg meevalt met de milieuvervuiling. “Niks aan de hand, mensen, de wereld wordt steeds schoner, ga maar rustig slapen.” En statistisch gezien hebben ze vast gelijk. Toch zijn er ook nogal wat biologen, chemici en medici die hun bezorgdheid uiten over de ontwikkelingen in het milieu.

Zo is er de laatste tijd veel nieuws over de negatieve invloed van de pesticiden op ons aller gezondheid. Er worden – na heftig gelobby van de chemische industrie – middelen toegelaten die sterk kankerverwekkend zouden zijn. Of waarvan in ieder geval het vermoeden bestaat dat ze kankerverwekkend zouden kunnen zijn.

Nu is angst een slechte raadgever en de agrotechniek moet – om aan de optimistische groeicurves van de economen te kunnen blijven voldoen – flink wat onnatuurlijke kunstgrepen uithalen. Maar als je bedenkt dat zelfs de simpelste medicijnen eerst jarenlang getest moeten worden (waarbij in de laatste fase zelfs menselijke proefpersonen worden ingezet) dan is het op zijn minst bevreemdend te noemen dat zware vergiften, ingezet om levende wezens naar de andere wereld te helpen, gewoon vrijelijk over onze toekomstige fruitsalade gespoten mogen worden.

Middelen die stuk voor stuk wel getest worden op ratten en zo. Maar waarvan niet duidelijk is wat het gecombineerde effect is. Niet onderzocht. Terwijl elke huisarts je kan vertellen dat je niet zomaar allerlei geneesmiddelen door elkaar moet slikken. Dat kan je namelijk lelijk opbreken. Maar ja, de vooruitgang hè. We moeten dóór, mensen!

De organisatie die zich in Frankrijk sterk maakt voor de rechten en het respect van toekomstige generaties (je weet wel, van het cliché dat we de aarde in bruikleen hebben van onze achterkleinkinderen), is de Mouvement pour le Respect et le Droit des Generations Futures. De MRDGF dus.

De site biedt toegang tot een aantal interessante andere sites, zo te zien overigens allemaal uit dezelfde koker. Een daarvan Pesticides Non Merci leende ons zijn plaatje. Merci.

Reacties zijn gesloten.