Pied de Chèvre


Zie ik vanmorgen tot mijn grote schrik het gehate zevenblad de kop opsteken in mijn bloementuin! Dus: zondag of niet, dat wordt de handen uit de mouwen en eruit trekken tot je niks meer ziet.
In het Frans wordt het Herbe aux goutteux genoemd. Ook wel Pied de Chèvre .
De jonge blaadjes schijn je als spinazie te kunnen eten (heb het nooit geprobeerd).
Enfin, in de berm is ie best mooi. Maar dus niet in mijn tuin.
Op deze site staan nog een paar foto’s.
Maar: niet alle onkruid is lelijk!
Hier wordt een lans gebroken voor het onkruid; wanneer het je interesseert kun je zelf kijken waar ze vandaan komt en voor het eerst in West-Europa voorkwam

27 reacties op “Pied de Chèvre

 1. Ach onkruid, dat zijn gewoon alle planten op plaatsen waar mensen ze niet willen hebben.
  Aan de andere kant heb je ook van die plekjes waar het ooit wemelde van de mensen, die aan hun lot overgelot zijn. Bij de oude Barendrechtse brug bijvoorbeeld wemelt het nu van deze bloemen. Ze zijn pak ‘m beet centimeter of 10, 15 hoog. Iemand enig idee wat voor soort?

 2. Peter: dat is Groot Hoefblad, de eerste verschijning is de bloem, later komt er dat grote rabarberachtige blad aan.

 3. en dat peterselie-achtige rechts is jong Fluitekruid of Pijpekruid… 🙂

 4. @kits: Dat kan goed kloppen. Die rabarber-achtige bladeren heb ik daar inderdaad vaak gezien, maar kende de plant niet in dit stadium en kende ook de naam niet.
  Om niet te ver af te dwalen van het ‘En-France’-gevoel heb ik de Franse naam even opgezocht: Pétasite blanc.
  En fluitekruid gaat er door het leven onder de namen: Anthrisque des bois, Persil des vaches, Ciguë blanche.
  Vooral die koeien-persil vind ik wel mooi gevonden…

 5. Peter zegt:
  Ach onkruid, dat zijn gewoon alle planten op plaatsen waar mensen ze niet willen hebben.
  Ja, en dieren op plaatsen waar mensen ze niet willen hebben is ongedierte. Maar mensen op plaatsen waar planten en dieren ze niet willen hebben… is dat dan ongemenste?

 6. Onze tuin in NL sterft van het zevenblad. Letterlijk!
  Ik weet niet wat ik er tegen doen moet. Heb de strijd opgegeven en moet lijdzaam toezien hoe de hele grond nu al fris gfroen oogt van die rotblaadjes.

 7. gekopieerd van deze site:
  ….Het komt er op neer het zevenblad handmatig te verwijderen. En dit steeds maar te herhalen. Geen enkele plant is bestand tegen een voortdurende uitputtingsslag. Ook niet het zevenblad. Met de riek het gewas uit de grond tillen en vervolgens zo goed en zo kwaad als het gaat met de hand alle wortelstokken los woelen en verwijderen. Ja, dit is zwaar werk en ook tijdrovend.

 8. Het komt er dus op neer dat ik een groentetuin achterthuis heb – leuk hoor (maar niet heus)!

 9. Er schijnt een selectief gif voor zevenblad te bestaan, maar ja, erg biologisch is dat niet.
  Het is trouwens ongelooflijk wat ze vroeger allemaal als groente aten, dat wij onkruid noemen. Alleen de Pissenlit en brandnetels worden nog gegeten. Pissenlit ligt hier zelfs in bosjes gebonden in de supermarkt schappen, is nog duur ook! Nu is de beste tijd om het zelf te oogsten, lekkere jonge blaadjes en dan vermengen met andere soorten sla.

 10. Krek, ik ben wel geinteresseerd in dat selectieve gif – hoe milieubewust ik ook wil zijn. Ik heb in NL een echte doe-het-zelf-tuin.
  Dat wil zeggen dat de tuin het zoveel mogelijk zelf moet doen! Ik loop alleen zo nu en dan (doorgaans op het verkeerde moment) met een snoeischaar erdoor heen.
  De tuin haalt zichtbaar adem wanneer ik weer vertrokken ben en straft mij met een uitbundig uitbarsting van het hiervoor genoemde zevenblad…

 11. Jeanne, lees dit eens…wie weet staat er wijze raad tussen. Maar ik vrees dat het zevenblad een langere adem heeft dan jij…

 12. Die laatste had ik ook al gevonden.
  ’t Is wel een paardemiddel hoor! Maar wat in het 1e artikel saat klopt als een busL ik had nooit zevenblad, tot ik een hortensia van iemand kreeg die ‘m ‘over’ had. Daaromheen zit het zevenblad. En nergens anders. Ik trek het dus elke keer uit, zodra ik het zie, het is nog beheersbaar. Maar wanneer je hele tuin onderzit, moet je ws rigoreuze maatregelen nemen: ALLES gaat dood!!

 13. Mijn vrouw heeft het ooit (in een klein tuintje) weg weten te krijgen door systematisch naar alle zevenblad te zoeken en daar de wortels met omringende grond te verwijderen. Maar de tijd die ze daar in gestoken heeft… Dan maar spuiten.

 14. Maar Peter: bij spuiten gaat ALLES dood.( en voor langere tijd) En wanneer je er op tijd bij bent, elke dag aandacht geeft (al is het maar 10 minuutjes) kun je het uitroeien, heus.

 15. En als je het laat zitten gaat alleen al het andere dood… elke dag tien minuutjes werkt alleen als je er direct bij bent.

 16. Ik heb nu toch ook iets heel vreemds ontdekt in de afgebrande berm vlakbij ons huis. Ik heb er foto’s van gemaakt maar weer niet hoe ik die aan jullie kan laten zien…. wie helpt me? Of wie is nieuwsgierig genoeg om het ook te willen weten?

 17. WIE nieuwsgierig genoeg…? Dat was Ferry dus, binnenkort hoop ik het ook te weten…:-)