Pinkstermaandag afgeschaft in Frankrijk


Dit mailtje kreeg ik vandaag van een vage Franse klant. Waar gaat het over? Kijk:
Het gaat niet goed met de Franse oudedagsvoorziening. Waar er in Nederland altijd gespaard is en de pensioenfondsen hun best doen met verkeerde beleggingen de enorme geldvoorraad dan op zijn minst nog een beetje te doen slinken, hanteert Frankrijk het systeem van de ‘repartition directe’: de werkenden betalen voor de gepensioneerden. Alle demografische ontwikkelingen enthousiast negerend, hebben de Fransen categorisch geweigerd te sparen voor hun eigen pensioen. Dat was immers de taak van hun kinderen. Nu de mensen langer leven en minder kinderen kregen, ontstaat er een grijs gat. Dat de Franse regering moet dichten. Daarbij wordt geschermd met een ‘taxe de solidarité’ van 0,3%, bedoeld ter ondersteuning van de ouderen. En nu is ook de vrije maandag na Pinksteren afgeschaft. Het volk is gevraagd een dag extra te werken, uit solidariteit met aan hittegolven bezwijkende bejaarden.
Terug naar het mailtje. Want wat blijkt nu: dezelfde regering die het volk min of meer verplicht deze maandag voortaan te werken, werkt zélf de maandag na Pinksteren niet! Vandaar ook het citaat van Lodewijk XI: “Doe wat ik zeg. Doe niet wat ik doe.” Ofwel hier doet mijn favoriete Latijnse spreuk (die mijn kinderen haten) opgeld: “Quod licet Iovi, non licet bovi”.

9 reacties op “Pinkstermaandag afgeschaft in Frankrijk

 1. Wat toegestaan is aan de baas, is niet toegestaan aan het vee ( het volk).
  Dus kan Balkenende met zijn dochtertje op vakantie tijdens schooltijd, worden uitkeringen gekort behalve voor de tweede kamer, kan bea van de ene vakantie naar de andere etc.
  Kunnen de Fransen die revolutie van indertijd niet eens een doorstart laten maken?

 2. Een van de redenen dat ik me altijd meer thuis heb gevoeld bij de socialisten. Kijk, dat een rijke VVD’er vecht voor behoud van de topsalarissen, dat is logisch. Eigen loonzakje eerst. Maar als een socialist streeft naar nivellering door de rijkeren meer belasting te laten betalen, dan zal dat in veel gevallen betekenen dat hij er zelf op achteruit gaat. Op een of andere manier komt dat sympathieker over.
  Het ligt natuurlijk veel complexer en genuanceerder allemaal, maar in mijn jeugd was dit voor mij het overtuigend bewijs dat links beter is dan rechts.
  Echt geloofwaardig ben je als linkse rakker natuurlijk pas als je gewoon voor een modaal inkomen gaat werken en de rest aan de partijkas af staat. Er zijn er maar weinig zó consequent.

 3. de Sp doet dat.
  Maar andere socialisten….Relus ter Beek, Hansje Anders, Marcel van Dam….brrrrr….die zijn juist socialist geworden om hun zakken te vullen, met zo weinig mogelijk werk

 4. In aanvulling op dit topic: Het Maison de la France in Amsterdam Maison de la France meldt dat de meeste musea met hemelvaart en pinksteren open zijn, maar op 1 mei (let wel, de dag van de arbeid) gesloten zijn.

 5. wij zeiden vroeger altijd: pappa mag alles omdat pappa pappa is…..en ze pikten het altijd…