Pour que le monde respire


Er wordt wel eens gezegd dat de ferventste anti-rokers diegenen zijn die zelf gerookt hebben….In mijn geval gaat dat best op….Ik kwam er maar niet vanaf. Op de ‘gewone’ manier dan. Maar toen ik zwanger was van Pieter, ben ik cold turkey gestopt. En het kostte me niet eens moeite. Twee maanden na de bevalling had ik wel weer trek, maar werd er doodziek van. En sindsdien ben ik er vanaf. Ik ben dus al ruim 19 jaar ‘clean’. Tim helaas niet….
Ook in Frankrijk heb je een comité tegen het roken.
Er is ook een hulp-site en een site tegen het passief roken
Mijn mening: roken moet mogen. Maar niet wanneer ik er last van heb. Het toverwoord is hier: rekening houden met elkaar…..
(Er is niks obligaats aan dit logje. Evenmin als aan andere. Ik wilde dit even zeggen. Zomaar)

37 reacties op “Pour que le monde respire

 1. Ik ben nu ook echt ‘clean’. Gisteren een kroeg in Naarden ontvlucht omdat ik last van de rook had. Kejjenagaan.

 2. Rook een pakje per dag (plus de rest). 4 euri maal 365, ouch! Om nog maar te zwijgen van de schadelijke effecten op mij lichaam. Respect voor diegenen die clean geworden zijn, zou mij nooit lukken.

 3. Zwanger worden, Popko! Met de stand van de huidige medische wetenschap moet het binnenkort lukken. Even een Italiaanse professor vinden.

 4. ben nu iets meer dan 1 jaar gestopt en had een zelfde ervaring als K dit weekend. Ik heb medelijden met niet rokers die dit moeten doorstaan

 5. Als iemand er last van heeft zal ik niet roken maar ik rook graag na het eten en zeker als ik sjiek uit ben geweest graag een goede sigaar.
  Met vriendelijke groet,
  Harry F. Mik

 6. Hou toch op met dat gelul over roken. Oh wat slecht…
  Je kunt gewoon van het leven genieten, met of zonder tabac. Hoe gevaarlijk is autorijden, bergbeklimmen enz? Je rookt of je rookt niet. Klaar.

 7. Is een keuze. Ik koos ervoor om niet elke ochtend wakker te willen worden met een dood vogeltje in mijn mond. Heeft niks met gevaar te maken. Je kan idd ook elke dag voor een bus lopen. En mijn opa rookte en dronk en werd 90. Die clichés kennen we allemaal.

 8. Ja precies, het is een keuze. Maar veel mensen gaan daar nogal obsessief mee om.
  Ik heb echt een hekel aan mensen die, als ik een tabakje wentel, me gelijk ongevraagd en zeer zelfvoldaan mededelen dat zij gestopt zijn.

 9. @Remke
  Ik geloof dat je in je boosheid iets niet begrijpt namelijk Dineke of iemand anders proberen je het NIET ROKEN op te dringen of aan te smeren. Dineke heeft alleen verteld dat zij gestopt is met roken toen ze hoorde dat ze zwanger was en dat vind ik heel verstandig want tenslotte draagt zij als aanstaande moeder de verantwoording voor haar kindje.
  Ik geef toe dat heel die discussie over het al of niet roken wel eens grandioos begint te vervelen, je rookt of je rookt niet dat moet jezelf uitmaken maar de gestopte rokers komen mij bij tijd en wijle over als Jehova ’s die met alle geweld hun stelling aan je proberen op te dringen.
  Ik rook heel graag een sigaar maar hou er wel rekening mee of iemand er last van heeft, als iemand te kennen geeft dat hij of zij daar last van heeft zal ik geen sigaar opsteken, maar ik zal nimmer een discussie met iemand beginnen welke mij wil overtuigen of liever op wil dringen dat ik moet stoppen met roken.
  Heel veel mensen realiseren zich niet dat de lucht die we inademen schadelijker is dan de rook van een sigaar of sigaret.
  Met vriendelijke groet,
  Harry F. Mik

 10. Het enige dat ik met mijn reactie onder de aandacht wilde brengen, is, dat het prettig is dat er rekening met elkaar wordt gehouden. Roken moet mogen, ok. Toen ik nog rookte heb ik altijd voor het opsteken gevraagd of mensen bezwaar hadden. Wanneer dat zo was, even goede vrienden, dan rook je buiten. Je gaat dus evenmin met een brandende sigaret door een niet-rokencoupé lopen (inmiddels uit de tijd). Common courtesy. Een sigaar na het eten, kan me voorstellen dat je dat heerlijk vindt. Ik vind de lucht ook lekker. Maar in een overvol restaurant waar anderen net aan hun voorgerecht beginnen, doe je het dus niet.

 11. Trouwens, over dat stoppen met roken tijdens de zwangerschap: ik had een vriendin die me adviseerde te blijven roken. Blijft het kind klein en is de bevalling gemakkelijker. Ze is n.b. arts (en rookte destijds zelf ook).Ik heb dus niet geluisterd en kreeg een kind van 4970 gram….

 12. @Harry: ik ben ook niet boos hoor, maar net als jij die discussies erover wel eens zat; nu doen we het toch 🙂
  ’s Nachts reageer ik vaak wat ondoordacht door toedoen van drank. Ik houd zeker rekening met anderen. Als ik bij m’n moeder ben bv, die niet rookt, rook ik gewoon een hele week niet, zomaar. Zit voor een deel tussen je oren die verslaving. En ja, in de randstad wonen daar knappen je longen ook niet echt van op.
  @Din, zijn we toch nog eens…

 13. @Remko
  Stuur Dineke maar een flacon Chanel, leuk verpakt met een strik erom. Zo is ze zelf ook je moet haar eerst in de letterlijke zin uitpakken en dan leer je haar kennen.
  Met vriendelijke groet,
  Harry F. Mik

 14. @ Krek,
  Gewoon niet zeuren en doorroken tenslotte is het goed voor de staatskas en daar hoor je nooit iemand over.
  Eigenlijk verdiend iemand een onderscheiding als hij of zij 10 jaar rookt bijvoorbeeld De Gouden Peuk

 15. @Remke. Volgens mij denkt Harry dat je een ‘hij’ bent.
  Hij heeft het over uitpakken, maarik geloof dat ie meer bezig is met inpakken…..

 16. @ Dineke,
  Ik ben al ingepakt Dineke
  Met vriendelijke groet,
  Harry F. Mik

 17. Vandaag viel het best mee. Ben zelfs even in de schaduw gaan zitten met mijn Allerhande.

 18. Mag die Mik wel… De Gouden peuk! Hoe verzint ie het! En aldoor zo keurig afsluiten met vriendelijke groetjes! Beetje mis-interpunctie maar daar komen we met z’n allen wel uit, toch?
  Mvet dze vvriendelukkuh g(van garçon)roetjzjez ook vammij. Drustuh iedzereen.

 19. @ Kits
  Ik begin ervan te blozen
  Met vriendelijke groet,
  Harry F. Mik

 20. Het belachelijke in de strijd tegen de rokers vind ik nog de actie van NS. Je mag nu op een aangewezen plaatsje roken wat inhoud dat je op een perron van 100 vierkante meter een plaatsje wat hiet groter is dan 2 vierkante meter rug aan rug staat te roken.
  Met vriendelijke groet,
  Harry F. Mik