rijden onder invloed

Deze vraag van FF geplukt, kreeg een lullige reactie en omdat deze vraag heel goed in ons cafeetje past, staat’ie nu hier
plagiaat ik weet het, maar ik durf het
rijden onder invloed van alcohol bianca 24-09-2004
Hallo,
ik heb een vraagje. Als je in Frankfrijk onder invloed rijd en je nederlands rijbewijs wordt in beslag genomen moet je dan om hem terug te krijgen een medische keuring ondergaan? En als ja hoe wordt dat dan gedaan? Alvast bedankt.

7 reacties op “rijden onder invloed

 1. Ik heb geen idee…Ik weet wel dat als je met een NL rijbewijs in FR rijdt er geen punten van je rijbewijs afgegaan als je een boete krijgt, maar verder reikt mijn kennis niet…..ik ben nl een heel brave burger…..

 2. Marjan, ik heb gehoord dat je ook als buitenlander die punten krijgt. Dat betekend in Nederlan (nog) nix maar bij een overtreding in frankrijk kan het weleeens vervelend uitpakken als je genoeg punten hebt gespaard!

 3. Volgens de gendarmerie hier niet, Jorgen heeft gister nog een boete gekregen voor bellen in de auto en hem is verteld dat ze er wel over bezig zijn, maar ze verwachten dat het nog minstens een jaar of 5 duurt voordat ze er iets aan kunnen doen. Ik geloof dat ze het dan europees willen gaan regelen of zo iets….

 4. Is ons wel overkomen dat er iemand de kroeg kwam binnenstuiven met het verhaal dat alle uitgaande wegen waren afgezet met ‘een fuik’. Vervolgens haalde iedereen zijn schouders op, bleef doordrinken en regelde een slaapplaats in het dorp…..

 5. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik ga er van uit dat de Franse justitie na verloop van tijd dat papiertje gewoon teruggeeft. Daarmee krijg je dan automatisch ook de bevoegdheid terug om een auto te besturen .
  Dat zou anders kunnen liggen als Frankrijk een procedure kent die vergelijkbaar is met die die soms door ons CBR gevolgd wordt. Dan wordt niet alleen het papiertje ingenomen, maar verklaart het CBR dat je helemaal niet meer in staat bent om veilig te rijden. In dat geval moet je dus opnieuw rijlessen gaan nemen en een nieuw rijbewijs halen. Maar dan nog moet in de meeste gevallen alleen op papier verklaren dat je gezond genoeg bent.

 6. Volgens kunt je kwijtgeraakte punten eventueel terugverdienen door cursussen verantwoord weggedrag en zo te volgen. Vroeger was het zo dat je je rijbewijs kwijt raakte maar dat je – als dat nodig was voor je werk – wel tussen 9 en 18 uur mocht rijden. Tegenwoordig zijn ze veel harder. Ik ken een zelfstandig loodgieter die zes maanden niet mag sturen. Die moet dus een hulpje met rijbewijs in dienst nemen om überhaupt te kunnen gaan werken!
  Maar om op de vraag terug te komen: een medische keuring lijkt mij onzin. Wat heeft dat nou met een in beslag genomen rijbewijs te maken. Ik vraag me zelfs af of ze zomaar een NL rijbewijs mogen houden? Ja, zolang je dronken bent. Maar eenmaal ontnuchterd? Het lijkt me toch dat daar een rechter over zal moeten beslissen? Of zullen ze gewoon onverkort het Franse recht toepassen?

 7. Nederlandse politie kan je rijbewijs ook inhouden. duurt soms weken voor je het terugkrijgt, na een heel beleefd verzoek aan de Officier van Justitie