Spellinggekkies

Dat had je als middelbare scholier nooit gedacht, dat programma’s over taal en spelling zo populair konden worden. Dat je het spannend zou vinden een dictee te maken en dat bekende mensen het een eer vinden voor dergelijke programma’s te worden gevraagd.
Ik denk dat het begon in Nederland bij een spel als “Cijfers en Letters”, door Maartje van Ach en Wee. Dat programma was overigens afgeleid van een Frans programma, dat nog steeds te zien is op France3. In Nederland is het Lingo geworden….
Maar dat Groot Dictee der Nederlandse Taal, (traditiegetrouw in december, ook alweer de 22e keer) nooit zal het zo’n vlucht nemen als in Frankrijk, waar jong en oud meedoet met hetzelfde dictee. Dus geen kinderdictees e.d., of andere flauwekul.
Nu nog een Franse equivalent van Stephen Fry tegenkomen en een programma als QI (of is dat er al? Wie? Ik kan zelf maar 2 zenders ontvangen)
Enfin, voorproefje voor wie zich wil laven aan dat prachtige Frans:

 

3 reacties op “Spellinggekkies

  1. C’était moi! Geen idee waarom het door “Gast” geschreven is… Ik kan het niet veranderen en heb geen zin het te wissen en/of opnieuw te plaatsen