Stoken op hout


Omdat het opeens een ‘hot’ item wordt en het koudere seizoen er weer aan komt, leek het me wel handig, een helpend handje toe te steken.
Dat kan enerzijds het vinden van brandhout zijn en anderzijds het vinden van een kachel
Uiteraard is het altijd wel handig om te weten weten wat je doet ….
Lukt het niet binnen, dan kun je nog altijd buiten aan de gang

4 reacties op “Stoken op hout

 1. Helemal goed site voor het verantwoord “opstoken van een vuurtje” oftewel jaaaaaaaaaaaaaah fikkie stokuh ­čśŤ

 2. Wist je dat vers gezaagd hout meteen gekloofd moet worden, als het na een jaar droog is krijg je de dikke hompen niet meer in twee├źn. Scheelt een hoop kracht.

 3. Ik heb zelf ooit (in een ander verband) navolgend verhaaltje geschreven over stookhout. Voor wie er iets mee kan….
  Gr. Ruud Straatman
  Stookhout droogtijden
  Hakhout moet goed droog zijn voor het gebruikt wordt. Anders is het rendement niet maximaal en de verbranding onvolledig, hetgeen extra milieuverontreiniging tot gevolg heeft. De benodigde droogtijd varieert per houtsoort.
  Korte (25-30 cm) gekloofde blokken die in de wind liggen drogen het best. Een geschikte bewaarplaats is buiten, onder een afdak, waar de wind er goed bij kan en het hout beschut is tegen regen. Houtsoorten die veel hars bevatten, zoals den, spar en lariks zijn minder geschikt als brandstof omdat de hars een vonkenregen veroorzaakt en er meer creosoot, een teerproduct, wordt afgezet in het rookkanaal. Creosoot kan leiden tot schoorsteenbrand indien de schoorsteen niet tijdig geveegd wordt.
  Droogtijd per houtsoort
  1,0 jaar: Den, Populier
  1,5 jaar: Linde, Wilg, Spar, Berk, Es, Els
  2,0 jaar: Fruitboom, Beuk
  2,5 jaar: Eik

 4. hai…
  ik gooi maar meteen mijn vraag er in….
  Wie heeft er nog stook hout te koop?!? het liefst in de buurt van Groningen… wij krijgen over een maandje onze eerste kachel en we zijn eigelijk nog opzoek naar drooghout, of anders nog hout wat nog moet drogen, maar dan hebben we t alvast voor volgend jaar….
  Ik hoor graag jullie reacties..
  Groetjes marloes