—TWIST-PUNT—


Heb je wat te griepen? Ben je het oneens met Hollandais en France? Vind je dat iets beter kan of moet? Heb je gewoon eens zin om lekker te schelden? Hier vind je altijd een luisterend oor. En as ’t ff kan een grote bek terug. Lekkerrrrrrr!

117 reacties op “—TWIST-PUNT—

 1. Ik vind dat er GEEN belgen op HeF mogen komen, het hier niet voor niets HOLLANDAIS en France…

 2. Hmmm, zit wat in. Moeten we dan de statuten veranderen, of zullen we het gewoon opnemen in het huishoudelijk reglement? En hoe doen we de contole? Moet iedereen bij binnenkomst zijn identificatiebewijs laten zien, zodat we Belgen kunnen uitwijzen? Uitwijzen? Heet het daarom Ausweis?

 3. Ami de guerre = Vrijand!
  Het is ook niet leuk als er niks te kankeren en te zieken valt, vind ik. Mijn ego heeft behoefte aan adrenaline om zijn volume te kunnen bewaren.
  Maar wie is nou Hans?

 4. O ja, dat is dat land waar ze sinds ze zijn bevrijd van de Duitse bezetter geen hoofdletters meer gebruiken.

 5. ja die zijn afgeschaft, gelukkig, want daar heb ik een hekel aan…. aan hoofdletters, dan krijg je zo’n klasseverschil en daar kan ik niet tegen…

 6. Oh, wacht even, Hans! Natuurlijk, Hans van FF. Echt ik moet stoppen met drinken want die klik maakte ik helemaal niet. ‘Korsakow’ is een ziekte waarvan de naam me helaas ontschoten is. Hans heeft geen IP-ban, maar we hebben wel een herenakkoord dat we niet meer actief op elkaars site reageren. Tot nu toe gaat het goed. Dus rakel het inderdaad maar niet op.

 7. Geen SMS-taal. Ik SMS zelfs helemaal nooit. Net als avatar is nick een term uit de forum-wereld. Je hebt op je eigen site een forum en ik maak me sterk dat je ook ene avatar hebt (dat geelrode plaatje), dus waarom geen nick?

 8. @Kraak: Dat forum-gedoe laat ik zoveel mogelijk over aan m’n dochter (van bijna 17), ik zat er alleen naast en keek toe. Ikzelf heb een grote hekel aan die debiele plaatjes.
  @Marjan: Waart er alweer een spook door Europa, de klassenstrijd tussen de kleine letters (onderkast) en de grote letters (kapitalen).

 9. Ik zie overal een klassenstrijd.. zelfs in kleine letters en hoofdletters… hoera.. weer een afwijking gevonden…

 10. Ferry,?mag ik mij aan gesproken voelen? M en W klassen? Belgen? Duitsers?
  Waar leidt dit toe?

 11. dit leidt nergens toe: je hebt nog twee dingen uit leggen
  1: de reden waarom je ons toch elke keer weer opzoekt
  2: wat je precies van ons verwachtte met je laatste actie, ik weet nog steeds niet wat er aan de hand was. ik wens niemand, zelfs jou en de jouwen niet, problemen, ziektes of andere zaken die heel dichtbij spelen. maar je was en bent wel erg boers

 12. Rustig Willem, rustig. Ferry is een beetje ballorig vandaag. Laten we nou maar eens op houden met elkaar vliegen afvangen. We zetten er een speldje bij (uitdrukking vandaag bij ’10 voor taal’ geleerd) en een streep onder het verleden en je gaat gewoon met ons mee doen. Je bent ook welkom in het café. Maar je moet niet meteen zo lichtgeraakt reageren en op je achterste benen gaan staan bij de minste geringste steek onder water of plaagstoot, want dan wordt het echt nooit wat tussen ons. Probeer de knipoog te zien, ook als die er niet is, dan kun je je uitstekend vermaken op HeF. Wil je overal meteen een halszaak van maken, dan zul je hier nooit kunnen aarden.
  Zo, dat was mijn verzameling metaforen en clichés voor vanavond. Tot ziens in het café.

 13. Kom op, Henk, ik wil het graag voor mijn dood met iedereen bijleggen. Laten we gewoon het onderwerp ‘Moslimterreur’ mijden en gezellig meedoen. Laat ik wat lucht uit mijn ego ;).
  Als we maar wel een beetje kunnen blijven zieken op zijn tijd, anders is de lol er voor mij af.

 14. Ookee Krek helemaal mee eens .
  Wat Ferry betreft , ik was toen alleen benieuwd /nieuwschierig hoe een ander hier mee om zou gaan

 15. jahoor ook dat nog, we worden getest!!
  mag ik nog weten hoe wij WAAR mee omgaan?

 16. @Krek: Veel postings zijn erg geestig, ik vermaak me hier – in tegenstelling tot al die andere Frankrijk fora – kostelijk want daar valt doorgaans weinig te lachen. Als je het goed vindt blijf ik liever in de marge, mede omdat ik geen zin heb om de ‘Gekke Henkie’ van dit forum te worden die het toch niet kan laten te wijzen op… (je weet wel). Daarvoor – iemand hier constateerde het al – zit ik te dicht op het vuur. Het zet zichzelf op de agenda, ik niet.

 17. @Ferry 01:11: Ik ben gek op commercials, skip ze zelden, het viel me op dat die reclamejongens de laatste tijd wel erg vaak de oen de naam Henk geven.

 18. Niks ten nadele van de reclamejongens verder. Sommige van mijn beste vrienden heten Henk.
  @Henk: wat jij wilt. Ik kan me voorstellen dat je, als je een band had, dat je niet meer met afstand naar deze zaken kunt kijken. Soit. Het is een vrije wereld. Of, zoals een wijs man ooit zei: “Die Gedanken sind frei.” 😉

 19. @Krek: Heb vanmiddag én vanavond teveel hier rondgehangen (’t is verslavend), is waarschijnlijk ontwijkingsgedrag want ik moest eigenlijk druk zijn met het in elkaar knutselen van een huisstijl(tje) voor een klant die altijd alles beter weet.

 20. @Robert(a): Nou nee, dat kan ik helemaal niet: reclame. Ik heb heeeel lang geleden op de Kunstacademie het diploma Grafisch Ontwerper behaald. Dat is toch – hoe zeg ik ’t diplomatiek – een andere ‘mentaliteit’.
  Destijds, de jaren 70 van de vorige eeuw, was reclame een heeeeel vies woord.
  Waarom hangen er hier zoveel ‘zelfstandigen’ rond, is HeF eigenlijk een hangplek voor zelfstandigen/freelancers?

 21. @Krek: Bij drukwerk voor dat soort klanten zet er ik nooit m’n naam onder, maar het gekke is dat dit soort klanten doorgaans niet krenterig zijn als het op het honorarium aankomt.

 22. Mensen die zeggen dat dieren beter te vertrouwen zijn dan mensen zijn niet te vertrouwen.
  Veel mensen zijn gekker op hun hond dan op hun partner. De hond luistert naar ze en doet wat ze zeggen.
  In Amerika vinden ze het eten van paardenvlees barbarie. Een paard is iets dat je door de woestijn brengt. Dat eet je niet op.
  De eerste kikker vang je met een rood lapje aan je touwtje. Die stroop je (levend of dood maakt niet uit). Alle volgende kikkers vang je met de huid van de eerste.

 23. Die kikker-truc kende ik nog niet.
  Over paarden gesproken. Mooi nummer, hoor je nauwelijks meer: ‘On a horse with no name’, o.i.d., of dat nummer van Frank Zappa waarin de strofe: ‘me on my pigmee-pony’ dat gaat over een plantage waar ie dental floss verbouwt.
  Dieren, je krijgt er niet genoeg van.

 24. Is het nou eens een keer afgelopen met dat vreselijk kinderachtige gevit op op willem em monique….
  Belgen…die moeten we weren…

 25. Dieren, bah! Heb net weer kattekots staan ruimen. Dieren horen in het bos, niet in het huis. Evenals planten, die horen ook buiten te spelen niet binnen. Grrrmbl.

 26. Henk, moet je gewoon een hond nemen, die eet de kots van de katten wel op..

 27. Heb ik ook wel eens gehoord, er schijnen ook dieren te zien die drollen eten en dan bedoel ik niet vogels die de onverteerde zaden eruit peuteren. Honden?

 28. Ja honden zijn echt heel erg vies, die vreten alles, zelfs drollen van andere honden als die honden Frolic hebben gegeten, want dan schijnt hun poep heel erg lekker te ruiken… Ten minste dat heeft een hondentrainer me weleens verteld…

 29. Dat is het voordeel van coprofagie, dat je altijd weer iets te eten bij je hebt. Een van mijn favoriete scheldwoorden is overigens coproliet, vooral tegen tegen de vooruitgang stribbelende ouderen. Ja, zoek het maar even op.

 30. @Krek 00:12: Dat zie ik nu pas, die ouderen zijn heel erg tegen, dan verdienen ze zeker die kwalifikatie.

 31. Ja, maar dat is ook wel weer eens leuk. Ik houd er van als teksten af en toe een beetje wringen, als er een woord staat dat je niet meteen verwacht, iets dat de lezer een beetje wakker schudt. Terwijl veel copyklanten juist liever de vertrouwde clichés zien. Hoeveel commerciële verhalen beginnen er niet met: “De wereld is in verandering. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Een organisatie die streeft naar blijvend succes zal moeten mééveranderen. Wij helpen u daarbij. Met flexibele dienstverlening op maat, terwijl ons jonge en dynamische team kwaliteit en service hoog in het vaandel draagt.” Húp, weer een corporate brochure, verkoopbrief of website volgeluld. Kassa! Vreselijk vind ik dat. Pure luiïgheid. Hoewel ik ook niet beweer altijd origineel en foutloos te scrijven hoor. Ik zou bijvoorbeeld niet weten hoe je luiïgheid precies schrijft. En ik heb geen zin om het op te zoeken.

 32. Over Twist en tekst gesproken. Ik maak al een tijdje reclame voor Immogo.com op Marktplaats. Dat deed ik meestal met gewoon huizenadvertenties. Maar laatst dacht ik: “Kom, ik gooi er eens een column tussendoor.” En wat dacht je? Zeker twee keer zoveel effect (lees: clicks)! Dat komt natuurlijk ook doordat een bepaald huis in een bepaalde prijsklasse een bepaald publiek aantrekt, en anderen domweg niet gaan kijken. Daarom is tekst interessanter, want dan zien ook de mensen die iets anders zoeken de site en het brede aanbod. Maar goed, ik schreef dus laatst weer een stukkie, dat ook al op de leeswaardige site La Vie en France staat. Dat ging als volgt:
  Naast mijn Franse huizensite voor particulieren http://www.immogo.com heb ik ook een weblog: Hollandais en France, waar men afwisselend met humor, felheid, kennis van zaken, bevlogenheid en onwetendheid over Frankrijk discussieert. Het aardige is, dat je hier goed kunt zien dat er veel verschillende Frankrijk-geïnteresseerden zijn.
  Ten eerste heb je de ware Francofielen. Zij die de wijnatlas kunnen dromen, hun eigen adresjes hebben voor al dan niet blauwdooraderde klooster-, geiten- en ezelinnenmelkse kaasjes en precies weten welke Chateaubriand het beste weghapt bij een Médaillon de Veau aux Truffes. Dit zijn mensen die na elke Frankrijkreis thuis komen met verhalen over obscure restaurantjes met een cuisine divine, waar ze voor luttele sous enige momenten in een dégustatif en olfactif paradijs hebben mogen vertoeven. Die op de bonnefooi terecht zijn gekomen bij een chambres d’hôte van een op sterven liggende Comptesse, die ze entrée libre gaf tot een cave vol oenologische topstukken. En die van zijn leven niet in Frankrijk zouden willen wonen, omdat hun opschepverhalen daar lang niet zo bijzonder gevonden worden als tussen de cultuurbarbaren in Holland.
  Dan zijn er de zongenieters. Ze willen maar één ding: zo rap mogelijk naar het Zuiden, elk jaar naar dezelfde camping, om daar lekker met de blote bast op het strand of voor de caravan te neer te ploffen. Ze spreken vaak geen woord Frans en dat hoeft ook niet, want de campingbaas is een Hollander en de Franse ober in het restaurant kan het menu ook geheel in het Nederlands oplepelen. Met een akelig Frans accent, dat wel. Maar het is nou eenmaal een moeilijke taal voor die Fransen. hè. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. Ze doen in ieder geval hun best. Ook al omdat ze weten dat wij geen Duitsers zijn.
  Natuurlijk is er ook nog een tussencategorie, van mensen die het gewoon leuk vinden in Frankrijk rond te toeren, hun best doen Frans te spreken en behalve van de zon ook van de cultuur en de natuur genieten. Zij kijken niet op een kathedraaltje meer of minder, en zullen ook rustig naar een hotel uitwijken als het te nat is voor een tent. Een sympathieke groep, met één belangrijk manco: je kunt er niet grappig over doen.
  Tot zover de vakantievierders. Dan zijn er natuurlijk de emigranten. Een van de bezoekers een mijn site deed een poging ze onder te verdelen in categorieën. Hij kwam – vrij vertaald – op avonturiers, pensionado’s en economische vluchtelingen. Laat ik ook eens een poging doen:
  Avonturiers. Ja, er zijn mensen die naar Frankrijk verhuizen simpelweg omdat het mogelijk is en omdat ze het wel eens willen proberen. Zelf behoor ik daar ook toe. Maar deze categorie is veel complexer. Je bent volgens mij niet echt een avonturier als je – zoals ikzelf – je werk gewoon mee kunt nemen en al een aardig mondje Frans spreekt. De inkomensbasis blijft gehandhaafd en je verhuist gewoon binnen Europa. Je had net zo goed naar Friesland kunnen gaan. Hoewel me dat bij nader inzien een heftiger uitdaging lijkt, met al die Friezen daar.
  Nee, de echte avonturiers zijn volgens mij degenen die inderdaad hun baan in Nederland opzeggen, alles verkopen en in Frankrijk een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Zelf heb ik vrienden in de Morvan die dat deden. Met indertijd een dochtertje van drie en een zoontje van een paar maanden. Dat is pas echt lef! Ze zijn gelukkig goed op hun pootjes terecht gekomen, maar het had net zo goed mis kunnen gaan.
  Wat de gepensioneerden betreft, dat zijn óf definitieve verhuizers die vallen onder de weinig avontuurlijke groep omdat ze een inkomen in Nederland hebben. Of vakantievierders, die dan weet te zijn weer onderverdelen in Francofielen, zongenieters en de tussencategorie.
  Een tweede belangrijke categorie emigranten lijkt mij die van de vluchtelingen. Mensen die het in Nederland niet meer konden trekken en die daarom vertrokken zijn, vooral veel boeren die op het Franse platteland de melkquota willen herontdekken. Maar ik denk dat er een veel grotere groep is die naar Frankrijk trokken omdat ze gek van Nederland werden. Die kozen dus niet vóór Frankrijk, maar tegen Nederland.
  Het zijn mensen die ‘Nederland met al zijn regeltjes’, ‘de onveiligheid’ en ‘al die allochtonen’ zat zijn. Die komen in Frankrijk dus van een koude kermis thuis, want ook hier is het een enorme papierwinkel, en ook hier wordt wel eens een leraar in elkaar geslagen of zelfs vermoord door leerlingen.
  Bovendien komen er ook in Frankrijk steeds meer buitenlanders die domweg weigeren te integreren. Deze allochtonen blijven dikwijls bij elkaar hokken en halsstarrig hun eigen taal spreken. Ook halen ze jaarlijks tientallen familieleden en landgenoten naar Frankrijk. Die dan natuurlijk zo veel mogelijk spullen uit het thuisland mee moeten nemen voor de immigranten, omdat deze slecht ingeburgerde groep nieuwkomers geen afstand kan nemen van hun traditionele etenswaren, zoals drop, chocoladehagel en pindakaas.
  Een huis (ver)kopen in Frankrijk? Kijk op http://www.immogo.com
  Lezen en kletsen over Frankrijk? Kijk op hollandais.web-log.nl
  Grappig bedoeld, en blijkens wat positieve reacties ook zo opgevat. Maar toch blijken er nog mensen boos om te kunnen worden. Zo kreeg ik een mailtje van ene Johnny (op zich al een bedenkelijke naam), dat ging als volgt:
  He….
  als je zo je aandacht moet halen , de vijver waar je zelf in vist……………………………………………………..
  Met groet
  johny
  Zo zie je dus dat je zelfs met een relatief onschuldig badinerend stukje nog een rauwe zenuw bij iemand kunt raken. Vraag blijft bij mij dan: waarom voelt zo iemand zich aangesproken?

 33. Flauw…Anita is niet eens van Johnnie en heet eigenljik gewoon Henkie…Weet ik zelfs achter te komen met een liter wijn in mijn mik…

 34. Krek ik denk dat het niet zijn rauwe zenuw is maar eerder jouw gevoelige zenuw is die geraakt wordt door een onschuldige opmerking van iemand die het stukje met aandacht heeft gelezen en daarna constateert dat jij er niet vies van bent om geld te verdienen aan al die vluchtelingen, pensionado’en avonturiers. De man voelt zich helemaal niet aangesproken. Tenminste dat kan ik niet uit z’n reactie halen. En de man kan natuurlijk toevallig ook nog Johny heten.

 35. @Dineke: Mijn ‘gebroed’ gebruikt de term ‘Johnny’s en Anita’s’ voor – in hun ogen – niet kunnende leeftijdsgenoten: drinken Breezers en zijn vooral bezig met problemen als: “zit m’n haar wel goed en gebruik ik wel de juiste bruiningscrême”.

 36. Zal ik er nog een categorie bijdoen ? De Nederlanders die in Frankrijk vakantie komen vieren en letterlijk en figuurlijk geen cent besteden. Ze gaan naar een Nederlandse camping. Economisch gezien schiet Frankrijk hier niks mee op. Het verdiende geld stroomt automatisch weer terug naar Nederland.
  Wat moet Frankrijk daarmee.

 37. Nou, die Nederlandse camping wordt natuurlijk wel beleverd door Franse handelaars. Brood, etenswaar en dergelijk. Ook de pleeploeg zal wel Frans zijn. Bovendien woont de Nederlandse eigenaar in Frankrijk, dus waarom zou het geld naar Nederland stromen? En al stroom het naar Nederland… wat is er tegen Nederland? Dat is toch ook een stukje Groot-europa?
  @Aat: je hebt gelijk. Ik kan gewoon niet tegen kritiek. Heeft met mijn ego te maken. Ik probeer inderdaad geld te verdienen aan mensen die een huis kopen in Frankrijk. Maar dat mogen ook Fransen zijn. Verder geef ik geen waardeoordeel, ik constateer alleen maar. De enigen die mij echt tegen staan zijn de mensen die NL ontvluchten en denken dat het in FR beter is. Dat is ook de enige categorie die door mij met enige weerzin beschreven is en dus de enige die aanstoot kan nemen aan mijn stukkie.

 38. @Krek: Zou het niet zo kunnen zijn dat het tegenwoordig beter toeven is in FR dan in NL.
  Nederlander Gidsland is allang passé, de idee dat NL af is is sinds mei 2002 stevig gelogenstraft, die over de grens blijken minder onnozel dan wij dominees dachten.
  Ik weet ook dat de bureaucratie in FR niet onder doet voor die in NL, maar heb gemerkt dat ze er in FR toch soepeler mee om gaan.
  Fransen zijn niet van die bemoeials en niet zo moralistisch, meer van leven en laten leven.
  Daarom ben ik zo’n vermaledijde – parttime – ontvluchter. ‘Vive la France’, en geen kwaad woord over Amsterdam.
  Mooie column overigens, heb veel respect voor woordkunstenaars.

 39. @Henk: Een opsnijder, ik? Ik maak gewoon reclame voor mezelf. Ik steek mijn licht niet onder de korenmaat. Maar van mezelf ben ik – naast briljant – toch ook heel bescheiden. Op een sympathieke, niet-kruiperige manier. 😉

 40. Zag daarnet op Nova ‘mijn’ burgervader eens een keer niet ‘de boel bij mekaar houden’.
  Zag ook nu pas dat het om de hoek is gebeurd waar Van Gogh is afgeslacht.
  Had waarschijnlijk op dezelfde wijze gereageerd als die mevrouw én óók niet met de opzet een soort doodvonnis te voltrekken.

 41. Het opgelegde beschaafde laagje van de westerse landen begint roestplekken te vertonen…. met de nadruk op ‘opgelegde’

 42. het calvinisme, het katholicisime… kortom het geloof van de patriarchen, die dat zo verzonnen hebben, ik geloof ergens in de 5e eeuw, de ondergang van de matriarchische samenleving…

 43. politiek, bedoel ik natuurlijk… henk, je moet niet alles wat ik zeg serieus nemen, dat doet niemand….

 44. Zie net een herhaling van het nieuws. (noodlottige afloop tasjesroof)
  Foute vraag van NOS verslaggever aan een politicus, “vind u niet dat de vrouw voor eigen rechter heeft gespeeld”. Volgens mij speel je pas voor eigen rechter als je achteraf en doelbewust een vergeldings of wraakactie onderneemt. Op het moment van een dergelijk incident handel je impulsief en speel je niet voor eigen rechter. En zo hoor ik te vaak vragen die indirect olie op het vuur zijn, en ontstaat er een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het zijn details, maar kunnen zeer negatieve gevolgen hebben .

 45. Niet alleen het stellen van suggestieve vragen maar de verslaggeving in z’n algemeenheid.
  Het lijkt wel alsof Nederland zich nog maar met één kwestie bezighoud en wel het in stand houden en voeden van vijandsbeelden, en uitvergroten van op zichzelfstaande incidenten.

 46. Er zijn kennelijk facties gebaat bij het in stand houden van dat vijandsbeeld. Omdat dat goed is voor het promoten van hun politieke ideeën en voor de werving van zo veel mogelijk stemmen. Stel je voor dat iedereen gaat geloven dat het wel los loopt met de onveiligheid in Nederland (zoals de statistieken in met name de grote steden aantonen) en dat het in werkelijk gaat om uitvergrootte incidenten. Dan stemt niemand straks meer op de meer extremistische partijen en gaan we weer lekker polderen. Soms heb je het gevoel dat iemand met een scherp mes in een klein puistje aan het roeren is om al doende aan te tonen dat het hier wel degelijk een grotere, rottende wond betreft. Als je dat maar lang genoeg doet, krijg je inderdaad op een gegeven moment gelijk. De self fulfilling prophecy noemen ze dat in de psychologie.

 47. Ik? Zit hier alleen maar wat lummelen omdat adverteerders te laat zijn met spullen (deadline was afgelopen woensdag, 17:00 uur).

 48. Volgens mij zijn het vooral de adverteerders zelf die de boel traineren. Die moeten die briljante tekst nog even ter goedkeuring voorleggen aan hun achterlijke neefje. En hun te blonde vrouw. Omdat ze zelf te schijterig zijn om een knoop door te hakken.
  Het gebeurt regelmatig dat ik een spoedtekst op maandagochtend 9.00 uur aanlever (hele weekend doorgehaald, want tja, haast hè) en dat je dan op donderdagnamiddag een uur voor de deadline nog een paar aanpassingen krijgt doorgespreeld. En ik zeg met nadruk aanpassingen en niet correcties, want dat is heel iets anders.

 49. De boel dichtgooien, graag, maar ja twee 1/1 full-color pagina’s. Die omzet kunnen we niet missen. Ben wel naar huis gegaan – worden ze lekker bang – en zie zondag wel verder.
  Ik heb ergens gelezen dat het tot in het hoogste niveau van een organisatie usance is om ‘moeder-de-vrouw’ (bestaat er ook een mannelijke versie?) te consulteren als het over publiciteit/vormgeving gaat.
  Een van de wetten van Murphy luidt toch: “Er is nooit tijd om het goed te doen, maar wel tijd om het over te doen”?

 50. @Krek.: nou moet je ophouden! Omdat je -toevallig- geen blonde Japansen hebt…
  en Henk met zijn”moeder-de-vrouw” (zucht); als puntje bij paaltje komt (…..!) zijn jullie nergens zonder vrouwen.
  En hoezo zou er een mannelijke versie moeten zijn van moeder de vrouw? Dat wordt een eng wezen!
  Ga vooral zo door, ik ben echt in de mood na mijn ingezonden stuk

 51. Ze bestaan echt, de mannelijke versie van ‘moeder-de-vrouw’. Zo ben ik vaker ‘de man van’ dan andersom.

 52. dat zijn toch zeker 2 verschillende dingen….
  Je hetn het over een soort van knalpot en een watje.

 53. Hallo, Laat ik nou precies bij de haarspeldbocht wonen in Mont en als ik dan zie hoe bijna iedereen die zo keurig staan te demonstreren tegen de ¨vuilstort¨die misschien hier wordt gerealiseerd hun ASBEST, VUIL, OUDE AUTO ONDERDELEN,VERF, OLIE, LEGE OLIEVATEN en nog meer DUMPEN en VERBRANDEN bij ons op de hoek waardoor wij dagelijks in de stank en giftige rook wonen en dat diezelfde mensen vrolijk fluitend posters op hun huizen hangen en ook nog eens die posters verspreiden dan vraag ik mij werkelijk af of het gaat om het milleu of de waarde van hun eigen huis. Ed van Straaten.

 54. Ik weet niet waar ik me nu bevind, ik zocht (belgen verhuizen naar france), en ik kom dit hier tegen. Hollands gelul, mag best hoor. Maar als jullie naar france komen zoeken jullie alleen elkaars gezelschap op. Er zijn er veel van jullie soort die hier jaren wonen en nog niet tot 10 kunnen tellen in het frans, vreselijk toch. Voor wat zijn jullie dan naar hier komen wonen vraag ik me af. Zoek een wat meer de plaatselijke bevolking op en je zal zien dat france niet alleen een mooi land is maar dat de mensen ook zeer goed meevallen, en ze je aanvaarden.Wat je aan een fransman geeft krijg je dubbel terug.

  EDIT: naam van deze Belgische dame verwijderd, omdat ze bij nader inzien toch erg van Nederlanders in Frankrijk houdt, vooral als deze bij haar de gîte komen huren.

 55. ik heb vroeg niet om mijn reactie zoveel keer te plaatsen, was al tevreden met 1 keer