Uit de lucht gegrepen…


Multatuli zei ooit: “Van de maan af gezien zijn we allemaal even groot.” Dat is dan ook wellicht wat hoog om echt een goed beeld te krijgen. Yann Arthus Bertrand bedacht een betere. Hij koos het luchtruim, maakte een boek vol foto’s van beneden en liep op een akelige manier binnen. Nou moet ik toegeven dat het er ook bijzonder fraai uit ziet, zo van een afstandje. Als je afdaalt, en van dichterbij kijkt, blijkt dat we niet allemaal even groot zijn. Bertrand maakte namelijk ook een intrigerende serie met portretten van typische Fransozen. Dat gaat wat verder dan snorretje, alpinopet en stokbrood, maar laat toch zien wat voor karaktervolle lui hier allemaal rondlopen, in het hexagonale ondermaanse. Het kleinst in beeld komt overigens de President de la République, die nietig lijkt onder de pracht en praal van zijn presidentieel verblijf.
En zo krijgt Multatuli toch weer een beetje gelijk.
Dit logje werd mede mogelijk gemaakt door René

12 reacties op “Uit de lucht gegrepen…

 1. Mijn moeder zei altijd:”Een goed begin is het halve werk.” Dit is dan ook een goed voorbeeld van een citaat als eerste zin van je verhaal. Kan zo in het boekje. Kortom, je hebt er een leuk stukje van gemaakt. (en het artikeltje komt aan het einde weer terug naar het begin. Ook daar hou ik wel van. Maar over eindes had mijn moeder geen wijsheden helaas…)

 2. Zei je moeder nooit: “Eind goed, al goed.”? Mijne wel.
  Het is een beetje een reclametruukje, om een verhaaltje zo ‘rond’ te maken. Maar het werkt wel, zelfs als het – zoals hier – qua argumentatie niet helemaal klopt. Maar… “Een kniesoor die daar op let.” zei mijn moeder altijd.
  (zie je hoe makkelijk het is!)

 3. Het meest opvallende vind ik het totaal ontbreken van de klasse mens die in de hedendaagse maatschappij zichzelf vaak het meest interessant vindt: die van de managers en bureaucraten. Die vindt YAB duidelijk niet fotogeniek genoeg (daar heeft-ie denk ik ook gelijk in).
  Overigens een serie portretten die al wat ouder is, met Mitterand nog als president. Maar al die karakteristieke koppen zie je nog steeds in het wild rondlopen.

 4. Fantastisch dat ik dit hier tegenkom; supertoevallig ook, want ik ben gewoon een beetje logjes aan het bekijken. Omdat ik dit pas net heb ontdekt: het loggen en samen met een vriendin doe ik er ook aan eentje mee. Maar dat terzijde.
  Wat hier nou zo leuk aan is, is dat ik dit ben tegengekomen op een werkbezoek aan RABOBANK NEDERLAND. Ze hadden daar zijn boek liggen en ik was onmiddellijk zwaar verliefd op de fotoos. Maar schrok me helemaal tyfusrot toen bleek dat het boek 1050 gulden had gekost (of was het euro? geen idee). Daar ging ik me maar niet aan wagen. Dit is een mooi mooi alternatief!