Wat kost(te) dat huis?

Huizen worden nooit duurder, alleen goedkoper. Dat wil zeggen… als een huis eenmaal te koop staat, zal de verkoper maar héél zelden de prijs verhogen, en dan alleen na het een tijdje van de markt gehaald te hebben.

Naarmate het langer duurt om een koper te vinden zal hij – steeds wanhopiger – eerder de neiging hebben de prijs te verlagen. Mensen vragen mij uit hoofde van mijn webmasterschap van Zorro Immo wel hoe het met de huizenmarkt staat in Frankrijk. Ik kan ze dan in algemene zin melden dat de (online) media van een stevige daling spreken. En die zal nog wel even doorgaan. Zelfs de makelaarsvereniging FNAIM vreest nu voor 10 tot wel 20% daling in 2009 (dat zijn in ieder geval de scenario’s waar ze rekening mee houden). De markt ligt op zijn gat, de verkopen liggen stil en er zullen heel wat makelaarskantoren het loodje leggen.

Je kunt zelf constateren hoeveel goedkoper bepaalde huizen zijn geworden, door gebruik te maken van de site Petits Cailloux. Als de steentjes van klein duimpje traceert deze site de prijzen van huizen terug naar de oorspronkelijke gepubliceerde prijs. Daarbij maken ze gebruik van de nationale makelaarssite ‘Se Loger’ (ook actief onder de naam Immostreet), met zo goed als alle huizen van alle officiële makelaars. En van al die verkoopadvertenties houdt Petits Cailloux de prijzen bij.

Zo kun je dus van elk individueel huis de geschiedenis opzoeken. En zien wanneer en hoeveel de prijs gezakt is. Interessant voor huizenzoekers is ook het hoofsstukje ‘Biens morts waar je een lijst kunt opvragen van alle huizen in een bepaalde regio die al erg lang te koop zijn. De makelaars hebben de verkoop ervan al opgegeven, dus als jij er iets tussen vindt en je komt met een redelijk bod… Bedenk wel dat er soms een duidelijke reden is dat het niet verkocht wordt. Slecht gelegen, slechte staat of gewoon te duur met een te koppige eigenaar.

Maar goed, nooit geschoten altijd mis. En gezien de marktsituatie zullen ook makelaars vast bereid zijn wat op hun 6% commissie in te leveren. Ik hoorde gisteren van een notaris dat er al agents immobiliers zijn die genoegen nemen met 1%!

Reacties zijn gesloten.