De eend


Vreemd genoeg is deze auto, nostalgisch lang geleden als transportmiddel voor de Franse keuterboer ontworpen, altijd waanzinnig populair geweest in Nederland. En dan vooral in wat alternatieve kring als non-image auto. Maar daardoor gaf hij dus juist weer wel een imago.
Hoewel het motortje tot zulke hoge toeren wordt opgejaagd dat ie snel is versleten en het koetswerk zo dun is dat de gaten er na verloop van tijd spontaan invallen, zie je ze in Nederland, Duitsland en Frankrijk nog bij bosjes rijden. Ondanks dat ze al bijna 20 jaar niet meer worden gemaakt. Soms zien ze eruit als afgetrapte schoenen, en soms als opgepoetste sieraden. Een aardige Franse binnenkomer is de linklijst van de de 2cv-vereniging.
Tekst, links en foto van Gertjan
Bedankt!

241 reacties op “De eend

 1. Ik heb ook eens een link gegeven, dat wordt zoeken.
  Ik wil ook zo graag een eend, een van mijn collega’s knapte ze op, is 4000,- veel voor een ouwe eend? Ik vind van wel.

 2. En Tim wil een Mehari….
  @Ferry: we kunne toch broodnuchter achter elkaar aanrijden terug naar NL? Hebben wij ons eigen record.

 3. @Dineke, kijk eens bij: http://www.customs-clasics.nl
  Koop absoluut geen leuk uitziende eend zomaar van iemand zonder een technische keuring. Alle eenden die nu nog rijden zijn toe aan een nieuw chassis, als ze die tenminste niet al hebben. Na een paar weken stad en land te hebben afgereden hadden we alleen maar ellende gezien. Bovenstaande handelaar kost iest meer maar geeft garantie. Aardige man trouwens.

 4. En koop in Frankrijk. Daar zijn ze goedkoper en hebben veel minder roest.

 5. @DIneke, voor een opgeknapte eend niet, ik heb vandaag wat blaadjes gekocht en de volledig opgeknapte eenden in frankrijk zijn zo’n beetje tussen de 3500 en 5000 euro.

 6. Heb jarenlang besteleend gereden. ideaal op vakantie, want dan gooiden we na aankomst de troep op de voorbank en gingen we achterin slapen. Zaten dan vol leedvermaak naar gehannes bij het opzetten van tentjes te kijken.

 7. @Marjan: dan moet je dus maar net geluk hebben en tegen eendje aanlopen, dus.
  Trouwens, gele eenden zie je niet veel. Leuk!!

 8. Wij willen in Frankrijk graag een oude Renault-4 kopen. Ook uit jeugdsentiment.
  We zien ze wel overal onder oude kapschuren staan, maar zijn ze ook nog bij garages te koop? En voor welke prijs?

 9. Ze hebben hier bij de Citroen garage wel een hele mooie amy (dat was het toch?) staan.
  en de garage hier op het dorp is een renault garage en had toevallig ook een eend staan… en ook nog een eend in losse onderdelen, waarvan dus alle onderdelen waren gemaakt en behandeld, hij was alleen nog niet in elkaar gezet.

 10. In Frankrijk krijg je gratis iedere week reklameblaadjes in de brievenbus waar van alles te koop in staat. Heel veel auto’s.

 11. @Coco: ik hou me aanbevolen! Wanneer je iets voorbij ziet komen dat ik niet mag missen (qua ‘eend’ of ‘mehari’): mail me dan!

 12. Mijn eerste auto was een renault 4 en de tweede een Diana. Als ik jullie reacties lees moet er wel iets frans bij ons allemaal in de genen zitten.

 13. Ik moet trouwens wel zeggen dat ik geen beste herinneringen aan die Diana heb overgehouden. Wat een k.u.t. auto was dat zeg. Als de luchtvochtigheid boven de 40% was, wilde hij niet starten. Totdat ik een tip kreeg om tuinslangen om de bougiekabels te monteren. Vanaf die tijd viel het wel mee en wilde hij wel eens starten. Ik praat nu wel over 30 jaar geleden, wat vliegt de tijd… zucht.

 14. Monique, doe niet zo flauw, zeg, iedereen begrijpt toch dat Aat het over een Dyane heeft. What’s in a name….

 15. Als het goed is is de luchtvochtigheid in Fr NIET boven de 40%!!!!!!

 16. Monique mag zeuren over de juiste spelling. Luistert heel nauw. Voor je het weet heb je ineens geen echte Honda maar een nep-Hyundai en geen Coupé maar een Scoupé!

 17. Ja ,ik weet heel erg goed wat een Dyane is, en dat is geen geval een Diana, Of wel?

 18. Ik kan ‘m nog prima volgen: hoe wist je dat van die Scoupe, Krek?

 19. Wist hij niet Gertjan, was een gok! Wat niet wil zeggen dat het een mooie bolide is, is in geen geval een Opeltje, of te wel burgersman verdiet!

 20. Tja, een kwestie van inschatten. Het rijdt hard maar is niet te duur. Je kunt het nét een bolide noemen, als je niet te kritisch bent. Hyundai is sinds de eerste Scoupé’s overigens wel een stukje beter geworden hoor. De nieuwste Galopper is zelfs acceptabel, volgens mij schoonvader, en die heeft er verstand van! Maar het blijft toch een nep-Japanner (de Hyundai, niet mijn schoonvader).

 21. @Monique: je kunt laatdunkend doen over het gokje, maar hij schat jullie kennelijk heel goed in.

 22. Ja, en een Opel of een Hyundai. Zullen we het daar maar verder niet over hebben?

 23. Erg dom, om af te geven op Opel. Vooral als je zelf in een Hyundai Scoupé rijdt. Dat is toch echt een macho burgerbak waar iemand met een béétje smaak nog niet dood in wenst te worden aangetroffen. Die naam alleen al… Scoupé. Jezus, die marketeer die dat heeft bedacht zou voor de rest van zijn leven in die auto moeten rijden. Voor straf.

 24. Geheim houden, Gertjan! Dat doet ze zelf ook. De spanning opdrijven totdat iemand het luchtballonnetje doorprikt.

 25. Krek, wil je dan wel dood gevonden worden in een Opel? Van mij mag je maar ik bedank voor de eer!

 26. Dat heb ik niet gezegd. Ik wil helemaal niet dood gevonden worden. Ik heb een Subaru met een kapotte versnellingsbak. Die er zelfs met een niet-kapotte bak niemand uit trekt bij het stoplicht. Maar ik vind dat dan ook niet zo belangrijk. En ik noem hem in ieder geval niet ‘mijn bolide’.

 27. Wooow, pas op, daar heb je Monique. In haar vette bolide. Ik weet dat ik een te groot ego heb, maar het is in ieder geval niet afhankelijk van mijn Hyundai.

 28. En het is ook nog eens en keer zo dat iedere automaat sneller weg is bij een stoplicht dan een schakelauto! En dat geldt zelfs, ja werkelijk ZELFS voor de Aixam! Nu jij weer Krek.

 29. Daar was ik al bang voor, Monique. Tja, dan is zelfs een Hyundai Scoupé automaat toch een hele trootst.

 30. En Krek, kan jij je een Hyundai veroorloven, laten we het daar eens over hebben!

 31. Oooooh, gaan we nu doen wie het hoogste inkomen heeft, Monique? Moet het dan daar maar van af hangen?

 32. Eerst wie heb de mooiste oto, nu wie hep het meeste geld, en straks wie heb de langste l*l?

 33. En dan ook nog zo’n Aixam er bij, zeker? Tellen trekkers ook mee, of strepen we die weg tegen de lening bij de Credit Agricole?

 34. Dat begrijp ik, maar je moet op het hoogtepunt stoppen Krek. Veel beter kan het toch niet meer worden.

 35. Welke lening bij de Ca? ik heb er geen, jij wel, voor je Subaru, die niet rijdt?

 36. Ja, ik heb wel een lening, Monique. Jij niet, begrijp ik? Gefeliciteerd. Je superioriteit boven zij die wel een lening hebben is nu voor eens en voor altijd bewezen.

 37. Ik kan het ook niet helpen Krek. Ik heb nou eenmaal geen lening bij de C.A. of wat voor bank dan ook, sorry!

 38. j’hallucine…
  Een Huyandai Scoupe ’95 = 2.000
  Google even op Internet.

 39. Dineke wij hadden een Mehari.
  Wat betreft een eend zal ik rondkijken in de advertenties.

 40. Al lezend in het gekrakeel moet ik concluderen dat ik een Frans gen ontbeer. Ik houd niet van brocante en ik houd ook niet van auto-brocante in de vorm van eendjes en 4-tjes (en Kevers, maar dat is Duitse brocante).
  Een auto moet vooral rijden op de momenten dat jij dat wilt en daarmee scoren de Japanners zeer hoog. Daarnaast moet-ie comfortabel zijn: droog, goede vering, goede stoelen, dat soort dingen. Snelheid boeit dus ook al van geen meter. Al redenerend kom ik tot de conclusie dat ik geen Franse l*l ben. En of dat erg is?
  Afijn. Ik rijd dus in een Peugeot307 SDI. Zeer comfortabel. Maar het is een lease-auto die per 1 juni moet worden ingeleverd zonder dat ik daar vervanging voor krijg. Daarna moeten we het voorlopig doen met een VW Polo. Zonder airco en, erger, zonder cruise control. Tot het moment dat we een 4WD gaan aanschaffen, geen overbodige luxe in de Cantal. Het wordt overigens waarschijnlijk een Hyundai Terracan, haha.

 41. De Hyundai Terracan en Galloper zijn goeie auto’s. De Koreanen hebben de laatste jaren veel bijgeleerd, volgens mijn schoonvader, die zijn hele leven bij Honda heeft gewerkt. Ze zien er alleen een beetje – wat zal ik zeggen zonder al te elitair over te komen – patserig uit. Niet poenpats, zoals de Engelse 4×4-meuk, maar foutpats.
  Als je een 4WD wilt, en tegelijk wilt vermijden dat je er als een jager of een boer uit ziet, kan ik je een Subaru aanbevelen. Gewoon nette auto’s, maar wel allemaal standaard met All Wheel Drive. Ban de kleine Justy af. De ‘stoerste’ is de Legacy Outback. Die ziet er iets gespierder uit, maar misstaat toch ook niet op de boulevard. Overigens zijn dit geen terrein-auto’s. Met winterbanden kom je elke besneeuwde helling op, maar liefst alleen de gewone weg. Laatst op het besneeuwde en hobbelige bospad van Ronaldus heb ik hem wel een beetje zitten knijpen.
  Aan de andere kant, als het je niet interesseert hoe je over komt bij elitaire zeiksnorren als ik, is de Terracan ook best een goede keuze. Alles beter dan een Landrover! Verder zou ik ook kijken welk merk een garage in de buurt heeft. Als er wat is, ben je blij dat je daar aan gedacht hebt.

 42. Goed punt, maar aan de andere kant: manlief is erg handig met auto’s. Kan menig monteur een puntje aan zuigen.

 43. nee.. natuurlijk heeft ze geen lening. als ze bij de bank net zo stom ouwehoert als hier kan ze dat wel schudden

 44. buiten dat.. een scoupe kost niet meer dan 4000 euro en da’s nog veel voor een 1.5 liter.. op 4 wielen

 45. Ja, maar dit is een heel bijzondere Bolide. Daar rijden er in heel Nederland maar drie van rond. Waarvan eentje in Frankrijk.

 46. @Hanneke: geef mij zo’n man! Al zal hij waarschijnlijk ook weinig kunnen doen aan een weigerachtige automatische versnellingsbak. Ik weet nog niet wat me dat gaat kosten, maar volgens mij heb je daar een heel aardige tweedehands bolide voor.

 47. heb net een nieuwe telefooncentrale gekocht of had ik beter 20 van die bolides kunnen kopen?
  nâh.. bellen is sneller..

 48. Maar je kunt er niet de show mee stelen als het stoplicht groen wordt!

 49. Nee hoor ik googlde een beetje op NL. In Frankrijk zijn ze nog goedkoper.
  Zal met m’n Mégane (Sportway) ook wel een armoedzaaier zijn. Jammer dan 🙂

 50. Dat maakt haar dag weer goed natuurlijk als ze een patsertje in een Opeltje heeft verslagen.

 51. Hanneke, een Kia Soreto is ook een goeie 4×4, hebben wij pas een proefrit ingemaakt. Ik was zelfs bijna bereid om mijn V70 ervoor in te ruilen… Toch maar niet gedaan… ik hou teveel van haar…
  Ik vind trouwens ook dat een auto het moet doen en dat je er comfortabel en snel (!) in moet kunnen rijden, maar een eendje is dan ook geen autorijden, maar tuffen in de campagne…Topsnelheid van mijn eendje: 110 km/uur. doe dat maar eens na in een Aixam. En ik rij alle auto’s er lachend uit bij een stoplicht, ook een Hyundai en laatst zelfs een Porsche… met de Volvo dan he… eendje trekt niet zo snel op, die doet het op het gemakje…

 52. Wij moeten toch altijd zo lachen om die Aixams. Dronkelapsautootjes noemen we die. Er rijden vaak oude mannetjes in die óf nooit een rijbewijs hebben kunnen halen, óf wegens beschonken sturen een ontzegging van de rijbevoegdheid aan de broek hebben gekregen.
  Wat was bij jou de reden van aanschaf, Monique? 2003? Of stond hij nog gewoon op het erf toen je de boerderij overnam?

 53. Zo zie je maar dat auto’s toch emotie-artikelen zijn. Ik zie hier niet zo gauw een logje waarin iedereen z’n merk stofzuiger uit de doeken doet (als de heren dat al weten).

 54. Wil je geloven dat er leerlingen in van die invalidenkarretjes rijden? Omdat ze 16 zijn en dus nog geen rijbewijs hebben. Levensgevaarlijk, ze kennen de verkeersregels niet. Maar ja: ze komen weldroog op school. Niet op tijd.

 55. Ja, en die rare Piaggio vrachtbakkies zijn een hype onder de randstedelijke yup.

 56. Een stille, sterke Philips, een oude lawaaiige Miele én zo’n ding waar je ook water mee kunt zuigen. Wat meteen mijn PL’etje bij de Banque Populaire verklaart.

 57. Bovendien moet je toch wat te zuigen hebben. We hebben speciaal de bovenverdieping verbouwd om meer zuigoppervlakte te creëren.

 58. En vergeet, met het speciale opzet hulpstuk, de muren niet. Daarmee vergrrot je het te zuigen oppervlak toch mooi met een factor 3. Met de als extra te leveren verlengbuis is het ook mogelijk het plafond van pluis te ontdoen. 🙂

 59. Nou ja, anders hebben we ook nog een grange, stallen, een hangar en 42 hectare land om te zuigen. Zuigen is mijn lust en mijn leven!

 60. Dus als je stofzuiger kapot is, roep je: “Deksels! Dat ding zuigt echt grote tijd!” Verwarrend toch.

 61. Ja, als je zo zit te rijden, heb je ruitenwissers aan de binnenkant nodig, Fer.

 62. Nee, Ferry, vind ik een proletenbak… Jorgen vind het wel een mooie auto. Ik vind vierkante auto’s mooi, zoals de oude modellen Volvo, landrover Defender…

 63. Ach Ferry, stofzuigers hebben ook wielen. Wat moet Krek trouwens met 42 hectare land? Bezig een vakantiepark te bouwen of zo? Nou voel ik met onze nul komma zes hectare meteen weer zo’n minkukel. Alhoewel, ik heb geen lening… en toch ook drie stofzuigers, waaronder een heuse Metabo werkplaatszuiger… maar geen Eend, ook geen bolides, alleen een ouwe VW-bus en een tweedehands Berlingo bestel. Maar heb je ooit met een dure sportwagen ’s avonds naast een bushalte vol schamper lachende tieners een wiel staan te wisselen? Dan sta je pas echt voor schut. Is mij eens gebeurd met een geleende Audi TT.
  Om even terug te komen op de Eend: ik heb er geen maar ken wel een Citroën-garagist die ze uit liefhebberij heel fraai restaureert. Hij rijdt er ook rally’s mee. Dus als iemand in of nabij de Auvergne een ouwe eend wil laten opknappen…

 64. Schwep, hoezo minkukel? bij mij houdt het met 50 m2 wel zo’n beetje op. vin ik echt niet erg (hoef ik ook niet zo veel te maaien)
  lijkt me wel gaaf om met een eend en open dak over de kleine weggetjes te toefen

 65. In augustus is er een rally van Nantes naar St. Petersburg speciaal voor eenden, ik ben op zoek naar een website hiervan, maar kan hem niet vinden…

 66. Liever een Hyundai die steigert dan een Subaru die weigert!
  De Aixam is een erfstuk. Een mooi aandenken is meer dan geld.

 67. Wat ik zo lachen vind: de woorden van Krek.: ‘daar wil ik nog niet dood in gevonden worden..’ waren letterlijk de woorden van dochter Emma toen ze hoorde dat leerlingen van mij in zo’n Aixam reden

 68. Die 42 ha was een grapje, Schwep. Ik heb maar 1,2, waarvan ik de helft niet gebruik. Bij het nieuwe huis wordt het iets minder, maar nog meer dan genoeg om te maaien. De tuinman hoeft dus voorlopig nog niet in de ww.

 69. Dood gevonden willen worden? Kom deze uitdrukking hier toch wel vaak tegen, vreemd……..

 70. Ik heb niks (of: niet veel) met auto’s.
  Doorgaans ken ik alleen de merken waar we ooit zelf ingereden hebben.
  Een uitzondering: we hebben een keer een Alfa Romeo gehad. Een rooie, met een marmeren pookje – nou, dat had wel wat!!!!
  Het was een jongensdroom van mijn man, maar eerlijk gezegd viel ik er ook voor….
  Maar toen kregen we kinderen, en die pasten er niet bij in. Zo gaat dat dan….

 71. Je bent al een tijdjeweg, Monique…dat betekent dat je je enorm zou schamen

 72. @Marjan: Klopt, echt als eerste weg bij het stoplicht.
  Ik ben volstrekt geen scheurder, maar dat vond ik soms toch even lekker!

 73. Waarvoor Dineke? Misschien ben ik wel druk en heb ik geen tijd, wie weet.

 74. @Dineke, we zijn het weer eng eens vanavond
  @Jeanne, ik wel, ik scheur heel erg graag… mijn schoonvader heeft een BMW 525 en daar rij ik ook wel eens in…dat scheurt nog beter dan die Alfa….

 75. @Monique: ik bedoel uit Nederland. Anders zou je de uitdrukking wel juist interpreteren

 76. @Krek, wat is volgens jou de goede volgorde. Eerst maaien en dan zuigen of maai je eerst.
  Een Alfa is natuurlijk een ontzettend foute auto, net als een BMW. Buiten dat ik daar niet dood in gevonden wil worden krijgen ze van mij ook geen voorrang. Ik stop wel voor eenden.

 77. Wat is hier
  quote
  Dineke :: 14 april 2005 20:36 :: e-mail
  Wat ik zo lachen vind: de woorden van Krek.: ‘daar wil ik nog niet dood in gevonden worden..’ waren letterlijk de woorden van dochter Emma toen ze hoorde dat leerlingen van mij in zo’n Aixam reden
  unquote
  vaag aan

 78. @Allen: Krijgen we nou een “natte of stijve” van auto’s?? Het zijn gebruiksdingen!!!

 79. @RobertS, je hebt helemaal gelijk, maar ze scheuren wel lekker… net zo als een XJS, die is nog fouter…maar ik denk dat ie wel lekker scheurt…

 80. @Monique: inderdaad weigert mijn Subaru. Maar dat is straks weer over. Die van jou blijft een Huyndai Scoupé.

 81. Nog even teruggelezen, je bent niet vaag meer. Wel een vreemde uitdrukking. Het is dat die Subaru al dood is maar anders………………………….Je zou je toch……………….

 82. @Monique: het is geen vreemde uitdrukking. Sterker nog: het is een standaard-uitdrukking. Voor iets waar je totaal tegen bent.

 83. @Dineke: ik snap het hoor. Levensgevaarlijk ook die dingen. Verneukeratief. Je komt met een gangetje van pak ‘m beet 100 aanrijden en ziet heel in de verte voor je een auto. En dan ineens blijkt dat dat ding niet ver weg is, maar gewoon verrekte klein. Pesrpectievische vertekening! En het rijdt maar 40 of zo, dus als je het door hebt, moet je meteen vól in de remmen, of er razendsnel omheen. Gelukkig heeft mijn Subaru naast All Wheel Drive ook ABS en traction control, zodat er geen ongelukken gebeuren, maar anders blaas je zo’n koekblik zó van de weg. En dan is het mooi wél jouw schuld.

 84. …….. als een nieuwe Hyundai Scoupé, Monique.
  Je trots op dat ding begint een beetje op overcompensatie te lijken. Misschien dat je je diep in je hart tóch stiekem een beetje schaamt?

 85. Ja Marjan dat is het erge van dat soort auto’s. Eigenlijk vindy ik het foute auto’s, maar stieken zou ik erg best een een weekend de blits meet willen maken.
  Ook omdat ik een enorme kakstraat woon. Met een dure auto voor de deur is dat een soort bewijs dat een jongen van de LTS toch nog wel wat kan bereiken.

 86. Als je bezopen bent, moet je niet in een auto gaan zitten, Monique. Voor je het weet sta je midden op de rotonde.

 87. @RobertS, ik denk wel dat auto’s in NL veel meer een statussymbool zijn dan in FR. Hier vinden ze het belangrijk dat ie rijdt en wat het dan is, maakt ze volgens mij geen fluit uit….

 88. @Krek.: ik zie regelmatig ongelukjes. Omdat die gastjes dus bijv. bij rotondes geen voorrang geven aan fietsers. Ik begrijp die ouders niet. Het is niet tegeloven, marr zo’n invalidenkar lijkt opeens een statussymbool. Maar wanneer ik hoor, zoals vanmiddag, dat de vader van zo’n knul naar België is geweest om een maagballon te laten plaatsen, dan herleid ik het weer tot de juiste proporties: het zjn alleen Tokkies die hun kinderen hierin laten rijden

 89. Als je 100 rijdt op een weg waar een Aixam mag komen ben je al fout!

 90. @Dineke, hier zie je die dingen heel veel… en ook alle leeftijden rijden er in.. maar wel een bepaald soort mensen…

 91. Nou ja, weten die dronken mannetjes veel. Die sturen ‘m bij wijze van de péage nog op. Jij rijdt nooit een paar kilometertjes te hard? Net zoals je nooit drinkt? Van de Blauwe Knoop toch?

 92. @Krek.: die vent paste niet eens meer in zijn eigen caravan!! Kejjenagaan!!!

 93. waarom dacht je dat ik er over begin, Monique? Ik lees álles. Nou ja, bijna alles. Tijd zat.

 94. Ik ben een keer een fietser tegengekomen op de péage tussen Parijs en Lille, hij reed precies in het midden van de 4 banen… je schrikt je wezenloos…

 95. Nou ja!! Marjan!! Je hebt toch zeker wel ff je protier open gedaan? 100 punten!!!

 96. Krek. Ik heb nog nooit met ook maar een druppel drank op gereden.

 97. IK heb trouwens ook een beetje een ballon. Maar dat is mijn maag zelf. Trouwens, vanochtend gebeld. Maandag al afspraak met de chirurg. Volgens mij is het best aardig geregeld met die gezondheidszorg hier. Hoewel er dan natuurlijk nog geen datum voor de operatie is geprikt. In ieder geval na het Hemelvaartwekkend! En ruim voor de verhuizing als het ff kan.

 98. Wij willen niet gewekt worden met Hemelvaart, Krek.. Laat dat duidelijk zijn….

 99. Tja, Monique, dat kun je nu wel zeggen. Maar je zegt wel vaker maar wat, gaf je laatst toe. Zo heb je wekenlang, maandenlang volgehouden dat je in ene bolide reed. En dat blijkt gewoon een Hyundai Scoupé te zijn.

 100. Dat was mijn punt, Krek.! )Maar Monique ging er gewoon aan voorbij…waarom?)

 101. Dat ik de Aixam midden op de rotonde heb geparkeerd kwam omdat ik een inschattingsfout maakte, kan iedereen gebeuren! Zelfs jou Krek, het is heden ik en morgen gij!

 102. Getver, Monique!! Dat is de slogan van de begrafenisondernemer hiero.

 103. Inschattingsfout? Je dacht dat de weg rechtdoor ging?
  Weet je, volgens mij, als ik dat van die Hyundai Scoupé niet geraden had, had je nog heel lang volgehouden dat je in een bolide reed.

 104. @krek, jij begint over de ballon die je maag is, ik denk dan gelijk aan een maag zo groot als een opgeblazen ballon en dat lijkt me toch echt iets voor een operatie… je bedoelde waarschijnlijk de zenuwen voor de operatie aan je rug…

 105. Hoewel een kleine tummy tuck ook geen overbodige luxe zou zijn. Maar ja, eerst de verbouwing aan mijn huis. Vandaag de offertes binnengekregen. Ouf!

 106. Ik ga even, Jorgen belt en die moet zijn verhaal van vandaag kwijt… dus dat kan wel even duren…

 107. Maar Krek., wees eerlijk…net zoals veel mannen diep in hun hart liever een vrouw hebben die wat ‘ronder’ is, vinden vrouwen een ‘beertje’ gezelliger dan zo’n graten pakhuis.

 108. Hij rijdt, Monique, jouw Hyundai Scoupé. Dat is inderdaad iets om trots op te zijn. De meesten van zijn jaargang zijn al lang naar de sloop. Er schijnen er in heel Nederland nog maar drie op de weg te zijn, las ik laatst ergens. Je zet hem zeker steeds binnen?

 109. Een beertje is leuk. Maar ik ben meer een basketballer, qua type. Met de bal onder mijn trui.

 110. Wat schrijft Monique, Dineke? Al die e’tjes… Kon je geen andere klinkers vinden, Monique?

 111. e’tjes? Ik weet alleen dat Monique zichzelf omschrijft als een gratenpakhuis.

 112. En ik dacht: M. moet een paar kilootjes aankomen, dus die komt wel.

 113. Dat is een mager iemand, RobertS. Dus een anti-bolle, als het ware. Het is een scheldwoord. En dat is dus niet hetzelfde als een bijnaam. En als iemand zichzelf zo noemt is het zelfs niet echt een scheldwoord.

 114. Nou, dan is Monique echt iets voor jou, RobertS! Tjonge, wie had dat ooit gedacht. RobertS en Monique. Het moet niet veel gekker worden.

 115. Bij mijn leukste volleybalvereniging ooit, De Amstels in Amsterdam-Zuid, hadden we ook zo’n strijdkreet. Wat begon met “Yo Mama!” na een geslaagde smash, evolueerde naar “Sooooo Mutti!” Op se Amsterdams uitgesproken.

 116. Hiromi komt net iets aardigs vertellen. In de food newsletter van de BBC staat een goeie quote: “I don’t like snails. I prefer fast food.”

 117. Als het maar door 3 gedeeld kan worden, toch? Zo hadden wij ooit XYZ, werd als dodelij saai ervaren, maar bleek toch een wereldyell. En de BV tampon Amira, met de yell A-mi-ra. Werkte ook goed. Maar was eenmalig.

 118. @Krek: geappig, krijgen jullie die newsletter ook? Ik ook sinds jaar en dag.. ben gek op Ready, steady, Cook en dat soort ongein.

 119. Zitten we niet i het café, dan?
  ( o shh.. in een eend…sorryyyyyyyyy.

 120. Toch leuk, wat een eend allemaal voor discussie kan opleveren. Ik vindt dus een gratenpakhuis geen scheldwoord. Laat dat duidelijk zijn. Waar ik helemaal op val zijn die kleine magere japanse/chines dames.

 121. Nee hoor krek, ik ban al 25 jaar getrouwd met een Ierse. Wat je van ver haald is lekker zei mijn moeder altijd. En ze had gelijk.

 122. @RobertS: Leg mij uit: waarom is Alfa zo fout.
  Ik weet niks van dit soort dingen.

 123. Dat snap ik ook niet. Alfa-rijders zijn hier meestal de wat beter ge-eh…
  Zal wel iets regionaals zijn. Waar ik vandaan kom rijden veel mensen in een mercedes of BMW. In de Randstad worden die weer geassocieerd met pooiers en zwartgeld.

 124. Veel reclamejongens rijden in een Alpha. Hugo Boss-auto. Te snel gesneden en niet erg betrouwbaar. De Italianen zijn toch een beetje de Koreanen van Europa.

 125. Rover is ook ter ziele, lees ik vandaag. Zelfs de Chinezen wilden het niet meer kopen. Niet voldoende overlevingskans, was het oordeel.

 126. Nou ja, wij hadden hem 20 jaar geleden. Misschien dat dat toen anders was.
  Ik herken me niet bepaald in bovengenoemde categorie.

 127. Het is gewoon een algemeen beeld. Net als dat BMW rijders arrogant zijn. Toch ken ik een paar heel aardige mensen die een BMW hebben. Bouwvakkers hebben toch ook niet allemaal een Opel?

 128. goed hè.
  Heb nog even geen foto want hij staat op dit moment op Barcelona-aeroporto. Te wachten op terugkerend vakantiegangers. even wachten of even googlen…
  Hij was al in nederland ingevoerd + ge-apk’t volgens europeesche normen, dan kom je hier uiteindelijk ook wel mee langs de mines (alhoewel dat 6 maanden geduurt heeft) daar weet ik nu dan ook alles van…helaas.

 129. Weet niet waarom hij hier weer staat. Hij reed van de zomer als een jeugdige, in z’n 48e jaar. Had wat onderdelen van de eendenkooi meegenomen.