De eend


Vreemd genoeg is deze auto, nostalgisch lang geleden als transportmiddel voor de Franse keuterboer ontworpen, altijd waanzinnig populair geweest in Nederland. En dan vooral in wat alternatieve kring als non-image auto. Maar daardoor gaf hij dus juist weer wel een imago.
Hoewel het motortje tot zulke hoge toeren wordt opgejaagd dat ie snel is versleten en het koetswerk zo dun is dat de gaten er na verloop van tijd spontaan invallen, zie je ze in Nederland, Duitsland en Frankrijk nog bij bosjes rijden. Ondanks dat ze al bijna 20 jaar niet meer worden gemaakt. Soms zien ze eruit als afgetrapte schoenen, en soms als opgepoetste sieraden. Een aardige Franse binnenkomer is de linklijst van de de 2cv-vereniging.
Tekst, links en foto van Gertjan
Bedankt!

241 reacties op “De eend

 1. Dat is een mager iemand, RobertS. Dus een anti-bolle, als het ware. Het is een scheldwoord. En dat is dus niet hetzelfde als een bijnaam. En als iemand zichzelf zo noemt is het zelfs niet echt een scheldwoord.

 2. Nou, dan is Monique echt iets voor jou, RobertS! Tjonge, wie had dat ooit gedacht. RobertS en Monique. Het moet niet veel gekker worden.

 3. Bij mijn leukste volleybalvereniging ooit, De Amstels in Amsterdam-Zuid, hadden we ook zo’n strijdkreet. Wat begon met “Yo Mama!” na een geslaagde smash, evolueerde naar “Sooooo Mutti!” Op se Amsterdams uitgesproken.

 4. Hiromi komt net iets aardigs vertellen. In de food newsletter van de BBC staat een goeie quote: “I don’t like snails. I prefer fast food.”

 5. Als het maar door 3 gedeeld kan worden, toch? Zo hadden wij ooit XYZ, werd als dodelij saai ervaren, maar bleek toch een wereldyell. En de BV tampon Amira, met de yell A-mi-ra. Werkte ook goed. Maar was eenmalig.

 6. @Krek: geappig, krijgen jullie die newsletter ook? Ik ook sinds jaar en dag.. ben gek op Ready, steady, Cook en dat soort ongein.

 7. Toch leuk, wat een eend allemaal voor discussie kan opleveren. Ik vindt dus een gratenpakhuis geen scheldwoord. Laat dat duidelijk zijn. Waar ik helemaal op val zijn die kleine magere japanse/chines dames.

 8. Dat snap ik ook niet. Alfa-rijders zijn hier meestal de wat beter ge-eh…
  Zal wel iets regionaals zijn. Waar ik vandaan kom rijden veel mensen in een mercedes of BMW. In de Randstad worden die weer geassocieerd met pooiers en zwartgeld.

 9. Veel reclamejongens rijden in een Alpha. Hugo Boss-auto. Te snel gesneden en niet erg betrouwbaar. De Italianen zijn toch een beetje de Koreanen van Europa.

 10. Rover is ook ter ziele, lees ik vandaag. Zelfs de Chinezen wilden het niet meer kopen. Niet voldoende overlevingskans, was het oordeel.

 11. Nou ja, wij hadden hem 20 jaar geleden. Misschien dat dat toen anders was.
  Ik herken me niet bepaald in bovengenoemde categorie.

 12. Het is gewoon een algemeen beeld. Net als dat BMW rijders arrogant zijn. Toch ken ik een paar heel aardige mensen die een BMW hebben. Bouwvakkers hebben toch ook niet allemaal een Opel?

 13. goed hè.
  Heb nog even geen foto want hij staat op dit moment op Barcelona-aeroporto. Te wachten op terugkerend vakantiegangers. even wachten of even googlen…
  Hij was al in nederland ingevoerd + ge-apk’t volgens europeesche normen, dan kom je hier uiteindelijk ook wel mee langs de mines (alhoewel dat 6 maanden geduurt heeft) daar weet ik nu dan ook alles van…helaas.

 14. Weet niet waarom hij hier weer staat. Hij reed van de zomer als een jeugdige, in z’n 48e jaar. Had wat onderdelen van de eendenkooi meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *