De zes beste dingen die wij het afgelopen jaar kochten (en de twee slechtste)

Zo aan het einde van het jaar is het aardig om eens terug te kijken naar wat we zoal aangeschaft hebben. En of die spullen inderdaad ook toegevoegde waarde geven in ons leven. Zoals de Japanse opruimgoeroe Kondo Marie zegt: “Geeft het je sparks?” Hieronder deel ik graag wat producten die we in 2020 hebben gekocht en waar wij elke dag waarlijk plezier aan beleven.

De ONYX koekenpan

ONYX pan
De reclame op Facebook bleef maar langs komen. En hoewel het best een flinke investering was, ben ik op een gegeven moment toch door de knieën gegaan. Eigenlijk een beetje tegen de zin van Hiromi, die het maar een onzinding vond. Nou, daar is ze inmiddels gelukkig op terug gekomen. Deze ONYX-pannen zijn ‘non-stick’ maar zó bewerkt dat je ze kunt schoonmaken met een metalen krabbertje of zelfs een stalen brillo spons. Ook kun je er rustig met metalen spatels en lepels in roeren, zonder de antiaanbaklaag te beschadigen. Heerlijke pan die er na drie maanden dagelijks gebruik nog als nieuw uit ziet, met als enige ‘nadeel’ dat hij een beetje zwaar is.

Sodastream prikwater

Het water uit de kraan in Tournus is relatief duur en niet lekker. Er zit een luchtje aan. Muf. Tot voor kort kochten we daarom elke week wel zes anderhalveliterflessen bruiswater bij de supermarkt. Maar je voelt je toch elke keer schuldig als je al dat plastic naar je hol sleept. Bovendien is zo’n family pack bijna tien kilo!
Dé oplossing is een koolzuurinjecteermachine van Sodastream. Steeds schoon water, en dan voorzien van prik. Ook hier is qua ecologie nog wel wat op af te dingen natuurlijk, want al dat CO2 moet ook in zware capsules gestopt en vervoerd worden. En de beloofde 60 liter bruiswater per gaspatroon redden wij bij lange na niet. Eerder 40. Maar goed, we drinken lekker koel prikwater, en plastic flessen komen er niet meer in.

Overigens helpt een Sodastream machine natuurlijk niet tegen vies water met een luchtje. Daarom hebben we in de koelkast ook een 8-liter reservoir met koolstof-filter van Britta in de koelkast staan. Daarmee zuiveren we het kraanwater voordat we het aftappen om er gas in te stoppen.

Takesumi

Overigens, als je water wilt zuiveren, kun je ook een simpel staafje Takesumi (houtskool van bamboe) in je waterkan doen. De koolstof neemt eventuele verontreinigingen op. Hiromi heeft altijd zo’n fles staan, buiten de koelkast want zij heeft liever minder koud drinkwater. Zo’n staafje gaat maanden mee en kost maar €8,-

Xiaomi Mi-Band

Hoe heb ik vannacht geslapen? Het lijkt een stomme vraag, want dat zul je zelf toch wel het beste weten? Nou… ja, nee, je weet wel hoe lang je geslapen hebt, maar niet hoe goed. Met mij  speciale MyFit-app gekoppeld aan mijn Mi-Band kijk ik elke ochtend even hoe de verhouding tussen diepe slaap en lichte slaap ik er op heb zitten. Daardoor weet ik nu bijvoorbeeld dat ik veel beter slaap als ik de avond ervoor geen alcohol gedronken heb. De band telt ook mijn stappen (target 10.000 per dag, wat ik maar zelden haal) en waarschuwt als ik te lang achter elkaar stil zit. Bovendien kan ik met het polshorloge mijn iPhone Music player bedienen. Hoe cool is dat?

Supersterke magneetjes

Ik geef het toe, ik ben magneetverslaafd. Het zal wel een typisch jongensding zijn, maar magneten hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Ook op mij. Ik heb wel eens opgezocht hoe je metaal magnetisch maakt, met elektriciteit en krachtvelden en zo, maar echt snappen doe ik het nog steeds niet. Het is magie!
Het begon toen ik de deur naar de badkamer wilde afsluiten voor de katten. Die deur heeft wel een slot van binnen, maar geen klink en werd gesloten gehouden met een eenvoudig kastmagneetje. De katten hadden echter al gauw door dat ze de deur met een flinke kopstoot open konden krijgen om vervolgens lekker in de douche te gaan zitten poepen. Er moest een sterkere magneet komen. Dus ik online op zoek. Uiteindelijk kwam ik bij het Duitse Supermagnete terecht. Die hebben ook een Franse en (zo ontdek ik net) een Nederlandse site. Een grot van Ali Baba voor magnetenfetisjisten. Inmiddels zijn twee oude deuren hier in huis van magneetsluiting voorzien en hangen al mijn metalen gereedschappen met magneten aan een stalen gaatjesbord en aan een speciale magnetische staaf. Ook heb ik mijn verzameling schroefjes, spijkers en bits & bobs in jampotjes onder mijn stalen magazijnkastplanken vastgemagneet. Mijn opa had vroeger net zo’n systeem, met de deksels vastgeschroefd onder een plank. Maar dit is natuurlijk veel beter, want je kunt de potjes met deksel en al zo van de plank trekken en er later weer onder plakken.

Overigens, mocht je liever in Nederland bestellen dan hebben ze ook bij Bol.com supersterke magneten in alle soorten en maten.

SUMUP

Wij hebben in Tournus een galerie waar we werk van verschillende kunstenaars verkopen. Hij heet Galerie Nakai, en ook Hiromi verkoopt er haar werk. De eerste twee jaar verzochten we onze klanten om vooral met cash of cheque te betalen, of eventueel een bankoverschrijving voor de wat duurdere werken. Maar in 2020 zijn we zo slim geweest om een SumUp betaalterminal aan te schaffen. Handig apparaatje, gekoppeld aan een app in de iPhone. Het werkt als een card reader, met zowel contactloos betalen als met een pin. Goed, je betaalt wat commissie. Maar we merken dat mensen veel makkelijker hun kaart dan een paar flappen uit de portemonnee trekken. En net als de magneten heeft ook dit iets magisch. Je opent de app in de nabijheid van het sumup-kastje, ze leggen contact met bluetooth, je voert het bedrag in en de klant kan betalen. Eventueel stuur je meteen een reçu er achteraan via SMS of mail.

Geen spark: Yard Force Nettoyeur Haute Pression

Een hogedrukreiniger heet in Frankrijk ‘un quèrchère’: een generigram afgeleid van marktleider Kärcher, die waarschijnlijk liever zou zien dat de mensen alléén kärcher zeggen als ze ook echt een Kärcher bedoelen. Hoe dan ook, een van mijn frustraties van het leven in Tournus is dat we aan de voorkant geen water hebben. We kunnen dus niet even de tuinslang op de gevel of de stoep zetten om wat saharastof of hondenpoep weg te spoelen. En toen ontdekte ik dat er ook zoiets bestaat als de ‘stand-alone’ hogedrukreiniger op accu. 

Ik kocht de Yard Force Nettoyeur Haute-Pression Aquajet 22Bar 20V sans Fil avec Batterie Li-ION 2.5Ah, Chargeur et Accessoires LW C02. Die bestaat dus uit een drukpomp op batterij, voorzien van een slang die je in een emmer water hangt. Het apparaat kreeg heel veel sterren op Amazon, vooral van mountainbikers die het ding gebruiken om na een tochtje in de regen hun fiets te ontmodderen alvorens het rijwiel achter in de auto te laden.

Ik heb dit jaar welgeteld twee keer de stoep ermee schoongespoten. Ten eerste zit er niet genoeg kracht achter. En ten tweede is het een heel werk om elke keer met emmers water te sjouwen, want het ding spuit in een paar minuten een emmer leeg. Gedoe dus. Het apparaat ligt in de schuur en staart me verwijtend aan elke keer als ik er langs kom. Ik doe dan of mijn neus bloedt. Stik, kreng!

Geen spark: Bluetooth oordopjes van Aufo

Als ik ’s avonds de hond uitlaat, luister ik altijd naar podcasts. Anderson Cooper van CNN, of Trevor Noah. En om nou niet met zo’n enorme hoofdtelefoon op te lopen, besloot ik deze Aufo Écouteurs Bluetooth, Bluetooth sans Fil Oreillette Bluetooth 5.0 IPX7 Sport Étanche Écouteur Stéréo Réduction du Bruit Casque Bluetooth avec 72 Heures Playtime avec étui de Chargement Portable aan te schaffen. Het doosje bevat ook een batterij, waarmee je de oordopjes kunt opladen door ze simpelweg in het doosje te droppen. Daar houdt een magneetje (jawel!) ze op hun plaats. Op zich een mooi systeem en de kritieken op Amazon waren ook zeer positief. Alleen ging het al na twee maanden stuk, doordat de oortjes niet meer met elkaar konden communiceren. Ik heb mijn geld teruggevraagd en gekregen en draag nu in arren moede die enorme bluetooth hoofdtelefoon op straat. Het is toch donker als ik de hond uitlaat.

Reacties zijn gesloten.