HuHuh, leKKer liKKuH en PLaKKuh!


Dineke heeft eerder een stukkie geplaatst over de oerfrançaise Marianne, maar dit gaat, zoals je meteen begreep uit de heldere kop boven dit stukje, over postzegels. De standaardpostzegel van Frankrijk – vergelijkbaar met onze Beatrix-zegel – is namelijk vernieuwd. Er is een heuse designwedstrijd aan vooraf gegaan, waaraan álle Fransen mochten meedoen. Bovenstaande postzegel heeft gewonnen. En hier lees je alles over wat aan deze keus vooraf ging, met onder andere de 100 beste ontwerpen en de tien runners up. De nieuwe Marianne werd al op 8 januari in de media gebracht, maar is pas met ingang van maandag 10 januari (vandaag dus!) echt te koop. Rennen, kopen en likken maar!

6 reacties op “HuHuh, leKKer liKKuH en PLaKKuh!

 1. Eigenlijk vind ik alle 10 wel mooi… Maar deze is eigenlijk wel net zo mooi. Wat de romantiek natuurlijk een beetje weghaalt is dat de ontwerper van de uiteindelijke zegel illustrator als beroep heeft… Staat wel leuk op je CV natuurlijk: winnaar worden van 50.000 inzendingen.
  Maar waar komt die nadruk voor de natuur (bloemen/dieren) vandaan? Het is toch vrijheid, gelijkheid en broederschap?

 2. Ik snap hem al:
  Ik had de omgeving en waarden als één “entiteit” gelezen,
  “Les dessins devaient illustrer l’engagement de Marianne en faveur de (l’environnement et des valeurs) fondamentales de la République”
  terwijl de gedachtenhaakjes zo moeten staan:
  Les dessins devaient illustrer l’engagement de Marianne en faveur (de l’environnement) et des (valeurs fondamentales de la République)
  Blijft lastig: begrijpend lezen.

 3. Hebben de Franse posterijen de zelfklevende zegel nog niet uitgevonden? Ik kan me voorstellen dat het z’n attracties heeft voor sommigen om aan een Franse schone te likken, maar ikzelf prefereer toch te zelfklever. Zelfs als Brad Pitt erop staat.

 4. Sterker, ze verkopen hier hele mooie vellen met hele mooie zegels, die je er met geen mogelijkheid netjes uitgescheurd krijgt. Nu heb ik toch altijd goed opgelet op de kleuterschool, maar dat is echt een crime. Maar het zijn wél mooie zegels…