23 reacties op “La machine à pain

 1. Wow! Hier ga ik snel mijn vrouw naar laten kijken. Wij vinden het ook heerlijk om af en toe de gewone baguette of flute af te wisselen met iets meer substantieels. Al heb ik wel de indruk dat de supermarkten de laatste jaren ook steeds meer en steeds ‘bruiner’ brood (af)bakken.

 2. wij bakken iedere dag een broodje, heerlijk….ook veel speltbrood omdat gewone bloem niet echt gezond is….in frankrijk hebben wij ook een broodmachine…want iedere dag wit stokbrood is ook niet echt bevorderlijk voor de stoelgang….hoe moet dat met al die fransen….is in de spuermarkten ook speltmeel te krijgen?….

 3. Spelt = épeautre in het Frans. Te verkrijgen in reformzaken.
  hier staat meer.

 4. Dineke: leuk! haha, kan ik het genot van zelfgebakken brood delen! Heb nog niet geklik-linkt, maar dat zuurdesem(gist) heet dus ‘levain’, zag altijd die broden liggen bij de supers en wist nooit wat het betekende. Gewone gist heet levure overigens en is op alcoholbasis.

 5. Krek.: Er komt steeds meer ‘bruin’ brood, maar het is ook veel duurder. Op verzoek bakt de bakker hier een fantastisch multicerealebrood, is inmiddels een groot succes aan het worden, ook onder de Fransen.
  frank: en toch, ondanks al die eeuwen witbrood eten zijn de Fransen een ‘gezond’volk…. 🙂

 6. Wij hebben in FR ook een broodbakmachine, omdat het soms heerlijk is om NIET naar het dorp te hoeven – 8 minuten. (Op de een of andere manier lijkt ons boerderijtje het middelpunt van de wereld – daar verbaas ik me nog steeds over… Heeft iedereen dat?)
  Niets is heerlijker dan smorgens wakker worden met de geur van pasgebakken brood! Chapeau voor de ingebouwde timer.

 7. Ik erger me alleen een beetje aan die ingebouwde kneedhaken, die een lelijk gat slaan in het kontje van onze twee broodjes. Goedkope bakmachine van de Liddl. Doet het verder prima.

 8. Ik heb ook zo’n goedkoop ding, van de Aldi. Er dozenvol van hun eigen bakmixen bijgekocht. Heb ook een grote bak met donker meel van de molen, maar wat ik ook experimenteer, het deeg stort in 🙁
  Mijn zus heeft, via internet, een AFK (als beste getest door de consumentenbond) gekocht bij Schlecker en die is laaiend enthousiast. Dus als deze het begeeft wordt het er ook zo een.

 9. Dat probleem heb ik ook vaak. Dat instorten dus. Onze molenaar zegt dat dat meestal komt door te vochtig deeg. Gewoon deeg van de Ah doet het echter goed. Spelt van de molenaar wordt meestal een compact broodje. Ik ben er nog steeds niet uit. Het lekkerste is natuurlijk van het deeg te snoepen. mmmm.

 10. Ik heb al anderhalf jaar een AFK en ben tevreden. De kunst is om de juiste hoeveelheid en de juiste soort gist te gebruiken.

 11. Ha! Dat inzakken ja. Er zijn een paar dingen die dat kunnen veroorzaken, kan je allemaal op de broodsites lezen hoor. Maar goed, 1. het zout mag niet meteen in aanraking komen met de gist, dus in een beetje apart kuiltje in het meel. 2. teveel zout, dan rijst het ook minder of niet!. 3. Gist moet eerst in een kuiltje, zodat het niet meteen in aanraking komt met het water. Bij de meeste broodovens moet het water onderin, dan pas de rest van de ingredienten. En ja, ook ‘oud’ meel rijst niet goed. Enfin, blijft beetje experimenteren als je géén broodmix gebruikt!

 12. Altijd gedacht dat het hellemaal niets was zo’n broodmachine maar meer een apparaat om de witgoed omzet een beetje op te krikken. Sinds we echter toevallig in het bezit kwamen van een electrieke volautomatische broodbakker is deze mening duidelijk veranderd.
  Heerlijk ’s morgens wakker worden met de geur van versgebakken brood, en… het is nog te eten ook.
  Alleen dat vangen van gist is een hoop werk 🙂

 13. Gist wordt ook verkocht in zakjes, gevangen en wel, is misschien een handige tip.

 14. Monique: ja, droog in afgepaste zakjes voor een bepaalde hoeveelheid meel… haha, maar dan moet je GEEN bakpoeder hebben dus, zoals ik de eerste keer had gekocht! wistikveel…:-)
  Ronaldus: celletjes vangen is echt heel leuk hoor! Maar ok, moet je gevoel voor hebben :-), voordeel is dat dat brood bijna altijd lukt, want het mag soms best een beetje vaster zijn, zo heb je toch elke keer een beetje verschillend brood.