—TWIST-PUNT— of nee, toch niet!


De Nederlandse keuken bestaat niet! Offe… Waterzooi? Hutspot? Bruine bonen met stroop? Paling in het groen? Mag je dat een keuken noemen?
Nee, dan de Franse keuken. Hoewel de Franse keuken? Je hebt de nouvelle cuisine (lege borden voor veel geld), het Bourgondische eten, met veel crème en boter, en de Provencaalse keuken, die weer meer op de Italiaanse gaat lijken. Plus natuurlijk de Feine Bürgerliche Küche in de Elzas. Met worsten, choucroute en knudeln (brrrrr).
En dan de gastvrijheid… als je bij sommige Hollanders tegen etenstijd binnen komt, gaan ze doodgemoedereerd zitten kanen, zonder jou aan tafel te noden. Terwijl je in Frankrijk zelfs als je bij wildvreemden een tweedehands kachel komt kopen in ieder geval iets te drinken krijgt aangeboden. Maar bij de Franse notaris of de bank kun je rustig twee uur zitten zonder maar een glas water!
Of hebben jullie andere ervaringen?
UPDATE: dit was eigenlijk een Twistpunt, maar de twist wilde niet echt op gang komen. Het gaat hier nu vooral over culinaire genoegens. Hindert niet. Ik heb – heel flexibel – het plaatje aangepast. In stijl met mijn eigen culinaire voorkeuren. De sushi en sashimi van mijn klant Tiny Tokyo, ook heel lekker!

32 reacties op “—TWIST-PUNT— of nee, toch niet!

 1. Je hebt helemaal gelijk hoor dat Nederlanders alles behalve gastvrij zijn. En als je het wel bent lijken ze er juist weer misbruik van te gaan maken…….
  Wij hebben de afgelopen jaren honden gefokt en als er dan mensen van een behhorlijke aftsand kwamen zorgde ik dat er soep was en broodjes. Want ik vind niet dat je iemand die pak ‘m beet 150 km of meer heeft gereden en die om 11uur binnenkomt tegen lunchtijd de deur uit kunt werken met de missie weer naar huis te gaan. Dit had echter tot gevolg dat dit bij de vereniging bekend werd en tegen puppiekopers werd gezegd dat ze moesten zorgen tegen etenstijd een afspraak te regelen want dan kregens ze wat lekkers. Dat laatste was wel een compliment natuurlijk , maar toch 😉
  Ik vind het niet meer dan normaal, maar dat is kennelijk niet overal zo.
  Mijn eega heeft de ervaring dat de zakelijke afspraken in België ook wat bekaaid zijn. Want ook al heb je 2 uur of meer in de auto er op zitten , er wordt zelden een kopje koffie aangeboden !
  Doe ons inderdaad Frankrijk maar want zelfs bij wildvreemden ben je welkom en er is altijd tijd voor een praatje en een drankje. (andersom ook trouwens)

 2. Leuk! Dit soort verschillen in ‘sociale zeden’…
  Ik weet eigenlijk erg weinig van de gastvrijheid op het Nederlandse platteland. In Frankrijk daarentegen ligt mijn ervaring juist daar, en het is dan eigenlijk een scheve vergelijking om Nederlandse (stadse) gastvrijheid te gaan vergelijken met de Franse gastvrijheid op het platteland. Maar goed, daar is het in ieder geval naar mijn idee wel goed mee gesteld! Volgegoten met zelfgebrouwen aperitieven weer naar huis waggelen… Heerlijk!

 3. Mijn vrouw komt uit Ierland. Die heeft hier dus met open mond staan kijken hoe dat toeging. Ergens op bezoek komen terwijl ze net gaan eten. En dat ze dan keurig netjes je de deur wijzen. Dat komt in Ierland dus ook niet voor. Vreemd genoeg als je wat zuidelijker komt is het minder.

 4. Ja, na een koekie de trommel weer keurig wegzetten zoals oma altijd deed…… toch.?.
  Het is een kwestie van fatsoen, alles te delen. Vaak loopt de drank echter harder dan het eten. Zo dat aan mijn vriendin liggen.?…-)
  Maar zijn ze in Frankrijk nu werkelijk gastvrijer of moet je dat bekijken door een andere bril.?.

 5. trouwens, mijn buurvrouw (300mtr verder) en 70jr kwam mooi even een taart brengen voor kerstmis.
  Iets van gekookte aardappel met creme fraise.
  Ik had nog nooit een woord met haar gesproken. Je kunt begrijpen, die kan niet meer stuk.

 6. Nou, ik heb een brood voor haar gebakken van meel van de molenaar uit de piet hein haven (hollands hè) en kaas meegenomen uit de krimpener waard van nog een echte ouderwetse handswerkman/boer.
  Van het voorjaar neem ik plantjes mee.
  Om werk te verrichten maakt me niet uit, als ik haar daar mee kan helpen. Ik ben geboren met 2 rechterhanden..-)

 7. Mijn ervaring is dat ze in de Randstad in Nederland gastvrijer zijn dan op het platteland, en dan heb ik het over Brabant… die zgn. gastvrijheid heb ik daar in de 12 jaar dat ik er gewoond heb niet ervaren en Belgen zijn nog erger….
  En hier in Frankrijk vind ik de mensen over het algemeen erg gastvrij….

 8. Hallo Linda,
  Een taart van aardappels met creme fraise schijnt echt frans te zijn. Die vrouw was er in ieder geval echt trots op. In ieder geval kon mijn vriendin dat gerecht ook niet.
  Ik weet het verder ook niet want communicatie met fransen gaat nog via de computer. En ik begreep het verhaal van haar niet echt ondanks dat ik hevig JA zit te knikken.
  (dat wordt dadelijk wat met de aanschaf van een nieuwe cv ketel)

 9. hihi, voordat dit echt een eigen leven gaat leiden…
  Ted, was die taart nou zoet of hartig??

 10. Wij hebben nu bijna 5 jaar geleden ook vreemd staan kijken, toen we na een uiterst harde, geprikkelde onderhandeling over het huis dat we net gekocht hadden, ineens spontaan voor een aperitief werden uitgenodigd door de eigenaresse. Hm… hadden we toen echt geen zin meer in, maar later is dat allemaal goedgekomen. Gastvrijheid krijg je inderdaad een beetje met je opvoeding mee, bij ons thuis (Stad, Voorburg, 6 kinderen!) kon een binnenvaller rond etenstijd altijd aanschuiven.
  En juist dàt vind ik van France zo heerlijk, dat spontane, voor een borrel/wijntje staat geen tijd, en als je naar de tandarts moet is een knoflookgeur of uitwasemend wijntje ook heel normaal. Ervaringen zat inmiddels, ook weigeringen van drankje of hapje door mensen die bij je aan het werk zijn.

 11. Ted schrijft creme fraise (aardbeienpasta) maar bedoelt crème fraîche (zure room), en Linda doet alsof ze dat niet begrijpt. Wat vond de buuv van het NL brood, Ted?

 12. Zoet, een beetje romig.
  Wel Anne-Lise, moet er bij mij een belletje gaan rinkelen dan.?.

 13. Ja Krek, het is Crème fraiche (met dakje)-)
  Ik zal het vanavond vragen hoe dat nu zit.
  Wat vond ze van het brood.?.
  Zwaar op de maag, ze kon maar een half brood op.:)
  Ze had het moeten snijden en invriezen.
  We krijgen geloof ik Franse les van haar, als ik het goed heb begrepen. Het kan makkelijk ook wat anders zijn.

 14. Aardappels en crème fraîche doen mij meer denken aan een hartige taart, en ik vroeg het me dus af, Ted. Ik bedoelde verder geen bellen te doen rinkelen (weet niet wat je precies bedoeld) maar ik trachtte het fraise/fraîche misverstand een beetje subtiel op te lossen. Krek zijn heel wat directere aanpak was echter een beter idee!

 15. Zag dat dit log speciaal bedoeld was om je sterk te uiten! SHIT zeg, had ik beter kunnen vertellen hoe onze maffia-Marie tekeer ging voordat ze de sleutel overhandigde…

 16. @marjan, ik denk dat het er ook aan ligt waar in brabant. Ik heb zowel in de randstad gewoond als op de veluwe en woon nu in brabant. Maar ik geloof dat ze op de veluwe het meest gastvrij zijn.
  Maar ik denk dat het inderdaad ook een stuk opvoeding is waardoor iemand zo is !
  Die aardappelschotel met crème fraîche zie je in de Auvergne ook veel maar kan even niet op de naam komen, weet wel dat ik het erg lekker vind !

 17. Tja, ik vind ook de Fransman gastvrijer dan de Nederlander, maar ook voor mij geld dat er een groot verschil in de streek, geef mij de Gelderlander maar!
  En dan het verschil in keuken: wat mij betreft heeft het allebei wel wat! De Nederlandse keuken zoals vroeger, met het eeuwige sudderlapje, aardappels en groente, hoeft voor mij niet echt hoewel ik gek ben op blote billetjes in het groene gras! In de boekencollectie van mijn zus zitten een paar oude kookboeken en dat wordt voor mij een ontdekkingsreis! Wie weet wat ik er uit haal! Ik ben gek op kookboeken! Ook de Franse keuken vind ik niet altijd je van het. Hier in Bretagne is het vooral vis en dat lust ik niet, crepes wel! Hier in Frankrijk gaat mijn voorkeur uit naar de keuken van de Champagne-Ardennes, veel wild hoewel dat ook al niet hoeft voor mij, maar biefstuk is nergens zo lekker dan daar! Ieder restaurant heeft er wel een bijzondere saus bij. De lekkerste vond ik de Champagne-pepersaus, heel bijzonder.
  De leukste ervaring: wij kwamen, toen wij nog in Nederland woonden, vaak in een hotel in Charleville-Meziere. Op een avond kwamen wij onaangekondigd binnenvallen, de kok zat in de bar en riep mij, of wij even een aperitief kwamen drinken, het was zijn laatste avond in dit hotel. Dat aperitief werdt vergezeld door allerlei soorten worst en ham. Toen kwam de vraag of hij die avond voor ons mocht koken, ik weet waar jullie van houden,zei hij. Graag! We kregen alle vijf precies dat wat we lekker vonden, we hebben heerlijk gegeten! En dat is dus ook Frankrijk!

 18. degene die het hier in Nederland niet bevalt die kunnen toch gaan verhuizen naar Frankrijk?
  Je kan je ook afvragen waarom precies tegen etenstijd komen?

 19. Leuke opmerking: Gastvrijheid zit in je opvoeding. Vroeger stond de deur altijd open voor veel mensen voor korte en langere duur: 2 adoptiekinderen, 76 pleegkinderen en een hele boel dorpsgenoten. Ook voor schilders etc. was er ook altijd koffie, een versnapering of eten.
  En voila, waar werk ik nu in: in de gastvrijheidsbranche….
  (mijn ouders hebben 10 jaar geleden van hun gastvrijheidsdrang ook maar hun vak gemaakt in de vorm van een eigen café)

 20. Volgens mij was die aardappelschotel een Tartiflette.*
  Geen taart maar een maaltijd.

 21. het lijkt dat jullie met 10.3% belgen niet op jullie forum willen(geen interesse om met nl’ers te lullen!),rijd dan ook leuk om en KOM dan ook niet door belgie om naar frankrijk te rijden ,hebben wij teminste
  geen last van jullie sluerhutgetrek !