We hebben een meertje!

Tenminste, het moet waarschijnlijk nog een vijver heten, want niet groot genoeg voor een meer. Maar dat mag de pret niet drukken. Deze week kwam een meneer in een grote graafmachine een stuk van ons tuinbos vrij maken om daar het vijf jaar oude testgat (er bleef ook in de warmste zomer water in staan, dus test geslaagd) te vergroten tot een respectabel ven. Ja, dat is het. Geen meer of vijver, maar een ven. We hebben een eigen ven. Mooi klinkt dat.

Vanaf de huiszijde (zie boven) is het meer een grote kuil, maar dat komt doordat het nog niet geregend heeft. Gelukkig verwachten we vanavond een flinke plens, die vanuit de regio Elz deze kant op komt. Daarnaast moeten we een deel van het regenwater van ons dak naar het ven leiden. De buis ligt al onder de grond, er is alleen nog geen koppeling met de dakgoot.  Ik hoop dat in ons ven heel veel salamanders, kikkers, waterslangen en ander ongedierte komen wonen. En natuurlijk mogen hertjes altijd bij ons drinken. Onze tuin is geregistreerd als LPO vogelreservaat, dus voor jagers absoluut verboten!

Overigens zijn wat waterplanten (van die sigaren) van de oude testkuil bewaard gebleven. En ook de veel kikkers hebben de werkzaamheden overleefd.

 

Zo van de achterkant lijkt het al heel wat. Maar dit is nog maar een plasje, want er kan makkelijk een meter à 1.2 meter bij. Het moet dus zeker drie à vier keer zo groot worden.

UPDATE: met de hevige regenval van de laatste dagen is ons meer flink gevuld geraakt. Wel zo ongeveer wat ik me ervan had voorgesteld. Het water is nu nog erg kleiïg, geel, maar dat zal uiteindelijk wel neerslaan. Hier wat foto’s. Lang niet zo mooi als die van Paul, maar ja, je kunt niet alles kunnen.

Lekker vol hè? Hier is er nog eentje vanaf de andere kant. Met hondje.

En ter afsluiting nog een van die lieve (maar stoute) Chika zelf, spelend op de rand van de oude vijver. Rechts boven zie je nog een stukkie van de nieuwe.

12 reacties op “We hebben een meertje!

  1. Leuk, kikkers en salamanders! Ik zie hier vooral als het regent, wat het bijna nooit doet hier, daar voor moet je in de Bourgogne wezen, de enkele keer dat het dus regent, zie ik altijd de marmersalamander over de weg sukkelen of gewoon platgereden liggen. Ze lopen niet zo hard als hagedissen. Heel veel babypadjes de laatste tijd, die zich op de een of andere manier onder de buitendeur naar binnen weten te werken, man, die zijn schattig!
    Gelden voor vennetjes dezelfde veiligheidsregels als zwembaden, of mag je daar gewoon zonder morren in verdrinken?

  2. Nee hoor, verdrinken is vrijelijk toegestaan. Voor een ven hoef je geen alarm of hek. Maar ik ga natuurlijk wel een mijnenveld aanleggen en enkele grote valkuilen met spiezen erin graven om te voorkomen dat onschuldige kindertjes tot bij het water kunnen geraken.

  3. Dat is wel heel rigoureus. Je kunt ze ook zo’n hondenhalsband omdoen die er voor zorgt dat als zunnie te dichtbij komen ze automatisch een stroomstoot toegediend krijgen. Normaliter werkt dat net zo goed.

  4. Maak het 10 x zo groot en je kunt het serieus verhuren aan karpervissers. Gat in de markt. Zweer ik.

  5. Ja, maar dan hebben we straks allemaal karpervissers in de tuin. En wie bindt die zo’n stroomhalsband om?

  6. En ze laten die dingen, die étangs, op gezette tijden leeglopen, vraag me niet waarom. Ja, onderhoud, maar ik denk dat ze gewoon te lui zijn, ze dan voor het oprapen zogezegd.

  7. Ik maak gewoon mijn zin helemaal niet af, komt omdat ik tegelijkertijd naar nieuws over ene Bram M. zit te luisteren.

  8. Ik zou er ook iets eetbaars ingooien, altijd handig zo’n versvak in de tuin.