Weer een nieuwe Quirinali!

Wie mij een beetje volgt, weet dat ik inmiddels in mijn derde Franse huis woon. En al sinds het allereerste huis maak ik gebruik van de grote talenten van steen- en beeldhouwer Lawrence Quirinali. Het begon met een manshoge schoorsteenmantel in La Chapelle-Thècle (2001).

Vervolgens maakte hij op de verdieping van datzelfde huis een complete natuurstenen badkamer, met een wastafel als een soort zwartmarmeren schip. Het planchet in het midden ligt los, zodat je het kunt verschuiven of verwijderen.
en een natuurstenen douche met een slim verstopte afvoerput.
Dat concept van die put was een ideetje van mijzelf overigens. Maar Lawrence heeft hem zo gemaakt dat het ook echt werkt.

Voor ons tweede huis, in het dorp Ménetreuil, hebben we Lawrence opnieuw ingehuurd. En weer voor een badkamer, met twee kubistische wastafelzuiltjes. Daarnaast maakte hij een natuurstenen wasbassin voor ons gehandicapten-toilet, breed genoeg dat je er met de knieën onder kunt rijden.

Ook maakte hij in dat huis het werkblad in de keuken, van zwart Belgisch marmer.

Inmiddels zitten we in het derde (en hopelijk laatste) huis. En opnieuw hebben we Lawrence zover weten te krijgen om voor ons een keukenblad en een wastafel te maken. Lawrence is een echte kunstenaar, die het opdrachtenwerk er bij doet. Door hem de vrijheid te geven zelf de steen te kiezen en de vormen te maken, krijgen we steeds iets origineels. Bij het aanrecht in de keuken heeft hij bijvoorbeeld een afdruipgedeelte gemaakt, en alle hoekjes met een ragfijn randje afgeslepen. Wij houden niet zo van rond, maar al te hoekig is ook weer niet handig. Let ook op de hoek van 45˚ tussen het blad en de opstaande spatrand. Dit was geen onderdeel van de opdracht, maar een noodoplossing. De platen steen die Lawrence had liggen waren nét even te kort . Door zo’n hoekje toe te voegen heeft hij vijf centimeter kunnen winnen. En wij zijn er blij mee, want dit maar wél even makkelijker schoon!

En tot slot toch ook weer een badkamer van Quirinali. De briefing was ook nu weer geheel vrij, met als opdracht: “Maak een enkele wastafel (dus geen dubbel bassin) voor tegen deze muur.” Hij mocht 160cm vullen. En dat deed hij. Met een paar blokken steen die hij nog had liggen.

Overigens hebben we bij de onderhandelingen ook de tegels meegenomen, want we weten hoe netjes Lawrence werkt. En onze douche heeft hij ook van stenen wanden voorzien. Heel makkelijk schoon te houden want je ziet er niks op.
Let ook op dat geinige stenen ‘plankje’, geïntegreerd in de muur. Verzoekje van mij.

Lawrence werkt vanuit zijn boerderij in La Chapelle-Thècle (71), in de Zuid-Bourgogne. Maar voor echt boeiende opdrachten waar hij zijn creativiteit in kwijt kan, wil hij ook wel elders in Frankrijk leveren en installeren. Dat installeren is overigens nog geen sinecure. Voor die grote zwarte wastafel in het begin van dit artikel zijn we twee dagen bezig geweest om hem op zijn plek op de eerste verdieping te krijgen. Deze laatste van ons huidige huis, die uit drie delen bestaat, kostte ons een dag hijsen, rollen en liften.

Interesse?
Kijk naar het werk van Lawrence op de site die ik voor hem maakte. Eventueel kun je hieronder ook reageren of mij mailen via gregor@krek.nl, dan breng ik je met hem in contact.

Reacties zijn gesloten.