Digitaal televisie kijken in Frankrijk

Als je net zo technisch bent als ik, is het fijn om een mannetje te hebben voor de satellietontvangst. Tot voor kort had ik zo’n mannetje niet, maar ik zocht en vond er eentje. Mijn nieuwe mannetje doet niet alleen nieuwe installaties, maar renoveert ook bestaande. Dat kwam goed uit want ik heb hier twee schotels met samen drie koppen plus een TNT-hark en een kluwen van kabels die ook weer naar allerlei plekken in het huis gaan en de satelliet-TV deed het niet meer. Nou ik kan geen dag zonder Knevel en Van den Brink en ook het EK voetbal wil ik liefst met ander commentaar dan het Franse volgen, dus moest er snel wat gebeuren. Dus ik bel mijn mannetje. Die is van de week op een middag ruim vijf uur bezig geweest. Alles testen, op de ladder bij de schotels, in de meterkast, in de TV-kamer, vóór en achter de decoder. Wat blijkt? Alles stond tot voor kort perfect gericht en ingesteld, maar mijn superslimme decoder was kapot. Daardoor was ik aan het klooien geslagen met de koppen en schotels en had ik van alles aangericht. Dat mijn mannetje dus weer moest uitrichten. Enfin, bref, na veel vijven en zessen én na zevenen deed alles het weer, met een oude domme decoder die ik nog had staan.

Toen mijn mannetje vertrok liet hij één ding achter. Een link naar de site van Tele Numérique, een magazine voor digitale televisie en satelliet. Daar staat alles wat je weten wiolot over posities en frequenties van satellieten, inclusie een stoer Google earthje met de positie van alle satellieten rond de aarde (even inzoemen). Wat een drukte daarboven!

Ik geef het maar even door. Mocht je ooit een probleem hebben en handiger met dit soort dingen zijn dan ik, dan kun je hier even kijken waar alles staat en zelf proberen een en ander op te lossen alvorens een mannetje in te schakelen.

Reacties zijn gesloten.